fbpx
A Nagytarcsa című újság két címlapja.

Két címlappal, két nézőpontból jelent meg a nagytarcsai újság

A Nagytarcsa nevű sajtóorgánum márciusban két címlappal jelent meg, és tartalmilag is két részre oszlik: az egyik fele a település fideszes polgármesterének kedves írásokat tartalmaz, míg a másik felében helyi problémákra hívják fel a figyelmet, és itt jelent meg egy anyag Rogán Antal ügyvédjének a helyi szerepéről is.

A különleges, online is olvasható, most megjelent lapszámra a Telex figyelt fel.

Az újság egyik címlapján – és felében – propagandisztikus írások olvashatók, például a település fideszes polgármesterének tájékoztatójából idéznek; az erről szóló írásban számos, a településen végbement fejlesztésről beszámolnak. A lap ezen felében szó esik még kulturális eseményekről, melyek egyikén a település vezetője tartott nyitóbeszédet.

Van olyan írás is, melyben a polgármester helyi ellenzékét támadja a település vezetőjével szimpatizáló cikkíró.

A „másik oldal”

A lapot az ellenkező irányból fellapozva arról lehet olvasni, hogy időközi választás lehet a településen, de helyet kapott néhány lapszemle is, miután februárban tüntetést szerveztek helyi civilek, akik például azért is kritizálták a település vezetőjét, mert közpénzből fizetett egy olyan újságírót, a helyiek szerint propagandistát, „bértollnokot”, aki alpári stílusban ír azokról, akik kritizálni merik a település vezetőjét, a fideszes Rimóczi Sándort.

Az egyik szemlézett cikkben még arról is lehet olvasni, hogy Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédjével, Kosik Kristóf ügyvédi irodájával vértezte fel magát Rimóczi.

A nagytarcsa.info címlapja.
A nagytarcsa.info címlapja.

A polgármester tetszését nem nyerte el

Az újság közepén a koncepció ötletgazdája, a főszerkesztő (akit a lap impresszuma szerint Heltai Csabának hívnak) azt tanácsolja az újság olvasóinak, hogy fogadjanak nyitottan mindenféle információt – kétkedjenek, és több forrásból is tájékozódjanak.

Az újság készítője a megjelenés előtt – az önkormányzattal kötött szerződése értelmében – elküldte a lapot egy 60 főből álló körnek, akik ilyenkor véleményezhetik azt. Ennek során érkeztek pozitív visszajelzések a koncepcióra, ám a polgármester egy üzenetben kérdőre vonta a főszerkesztőt, hogy miért van szükség például egy Telexen megjelent cikk szemlézésére.

A főszerkesztő erre azt a választ adta, hogy abban az időszakban a nagytarcsai ügyekkel volt tele a magyar sajtó, a Telex mellett az Átlátszó és a Blikk is írt az ottani ügyekről, de Rimóczi erre úgy reagált, ezek a médiumok hadilábon állnak az igazmondással.

Március 31-ig szól a szerződés

A főszerkesztő a Telexnek úgy fogalmazott, megmondta a polgármesternek, hogy az újság meg fog jelenni ebben a formában. Később a településvezető ismét kereste őt, és arról beszélt, hogy bár nem tilthatja meg, de ő nem szeretné, ha így jelenne meg az újság. A lap készítője azonban leszögezte, márpedig meg fog.

Néhány nappal később a polgármestertől érkezett egy általa szignózott levél, miszerint jogi akadálya van az újság megjelenésének. Mint Rimóczi fogalmazott, tavaly decemberben lemondott az önkormányzati tisztségéről az a személy, aki a település által kijelölt egyeztetőként tarja a kapcsolatot a főszerkesztővel. Érdekes módon, az azóta megjelent számoknál ez nem jelentett gondot, és a lap vezetője vitatta a polgármester által felvetett jogi problémákat, így végül megjelent a mostani lapszám.

A szóban forgó lapot kiadó céggel kötött szerződés a Telex beszámolója szerint március 31-én lejár. Állítólag a polgármester köre már korábban is fontolgatta a szerződésbontást – elképzelhető, hogy azért, mert a lapban kényes ügyekről is szó esett. A mostani szerződés szerint még egy lapot kell elkészítenie a főszerkesztőnek.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookona Twitteren és a Telegramon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: A Nagytarcsa című újság két címlapja. Fotó: nagytarcsa.info / Media1-montázs
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások