fbpx
Vlagyiszlav Jeszipenko mellett kiálló molinó egy korábbi demonstráción.

Börtönbüntetésre ítélték a Szabad Európa krími tudósítóját

Az újságíró korábban Joe Bidenhez fordult segítségért.

Robbanóanyag birtoklása és szállítása miatt 6 év börtönbüntetésre ítélték Vlagyiszlav Jeszipenkót, a helyi Szabad Európa szabadúszó tudósítóját az Oroszország által annektált Krím félszigeten – számolt be a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) magyar portálja. Az ítéletet szerdán hirdette ki a szimferopoli bíróság.

A vád ennél is súlyosabb, 11 évnyi szabadságvesztés kiszabását kérte.

Jeszipenko a vallomásában úgy fogalmazott, a hatóságok célja azoknak az újságíróknak a hiteltelenítése, akik a valós helyzetet próbálják bemutatni a jogilag Ukrajnához tartozó, azonban törvénytelenül bekebelezett Krím félszigeten.

Az újságírót tavaly március óta tartják őrizetben. Mint arról a Media1 is beszámolt, a Szabad Európa tudósítóját – akit korábban árammal is kínoztak –  2021 októberében Joe Biden amerikai elnökhöz fordult segítségért.

Az újságíró szabadon bocsátását sürgetik

Az orosz-ukrán kettős állampolgárságú újságírót az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsítja, hogy információkat gyűjtött az ukrán hírszerzésnek.

Ljudmila Deniszova ukrán ombudsman tiltakozását fejezte ki a Telegramon a törvényszék döntésével kapcsolatban – szerinte koholt vádakról, egy politikailag motivált eljárásról van szó, és az újságíró azonnali szabadon bocsátását sürgette.

Jamie Fly, az RFE/RL elnöke úgy véli, Jeszipenkót „ok nélkül vették őrizetbe, brutálisan megkínozták, hogy egy, a tévének szánt »vallomást« csikarjanak ki belőle, majd nyolc hónapon keresztül egyfajta áltárgyalásnak vetették alá”.

Fly az újságíró szabadon bocsátását sürgette, ahogyan korábban a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) is.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Vlagyiszlav Jeszipenko mellett kiálló molinó egy korábbi demonstráción. Fotó: Szabad Európa Magyarország (RFE/RL)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások