fbpx
Részlet az ellenzék január 14-i sajtótájékoztatójáról a tatabányai helyi nyilvánosság kapcsán.

Szamizdat kiadványokkal tájékoztatnák a lakosságot Tatabányán

A lakossági tájékoztatást ellehetetlenítő rendelet miatt döntött így az ellenzék.

Közös online sajtótájékoztatót tartott ma, péntek délben Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, Konczer Erik, az ellenzék térségi országgyűlési képviselőjelöltje, Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, valamint Dobrev Klára, a DK EP-képviselője.

A sajtótájékoztatót a város nyilvánosságának elnémítására tett kísérlet kapcsán hívták össze. Mint arról a Media1 beszámolt, decemberben egy fideszes javaslat megpróbálta ellehetetleníteni a település valamennyi, a lakosság tájékoztatását szolgáló információs csatornáját: 2021 végéig minden ezirányú kötelezettségét fel kellett volna mondania a városnak.

Szücsné Posztovics Ilona egy idén januárban megjelent, a Media1 által is szemlézett interjúban már úgy nyilatkozott: a Fidesz helyi képviselői elkövettek egy hibát, mivel a rendelet előírása szerint, bár azonnali hatállyal, 2021. december 31-ig kellett volna felmondani a médiumok támogatását, a rendelkezés csak 2022-ben lépett hatályba.

„Egy visszamenőleges rendeletalkotással van dolgunk, ami szerencsére így végrehajthatatlan. Így aztán – ha akartam volna – sem tudtam volna a tatabányai fórumokat bezúzni. Nem kapcsoltuk le a honlapot, s természetesen az online tájékoztatást sem számoltuk fel, de tájékoztatni kívánjuk a helyieket, hogy milyen következménnyel járhatna egy ilyen intézkedés végrehajtása”

– fogalmazott abban az  interjúban Szücsné.

A mai sajtótájékoztatón a városvezető viszont már úgy fogalmazott, fel kell mondjon minden szerződést, ami viszont jogszabályba ütközik,  hiszen visszamenőleges hatállyal kérik tőle, ami törvénysértő; „sérti az Alaptörvényt, sérti az önkormányzatokról szóló törvényt, és sérti a tatabányai lakosság tájékoztatáshoz való alapvető jogát a közügyek tekintetében”. Hozzátette: nyílt levélben fordult Bencsik János fideszes országgyűlési képviselőhöz, de ő azt válaszolta: Szücsné tehet a kialakult helyzetről, mert nem biztosította a békét háttéralkuk megteremtésével, ahogy korábban a fideszes városvezetés tette.

Alternatív módon tájékoztatnák a lakosságot

Konczer Erik a mai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: alternatív felületeken, online, kézből terjesztett szamizdat kiadványokkal fogják tájékoztatni a tatabányaiakat a „közös ügyeikről”.

A Media1 megnézte Tatabánya honlapját, mely éppen ma, pénteken frissült utoljára, egy, a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos hírrel, de szinte napi rendszerességgel jelenik meg valamilyen tájékoztatás a település honlapján. Ugyanezt tapasztaltuk a város hivatalos Facebook-oldalán is, melyen szintúgy van a mai napon született bejegyzés. Vagyis úgy tűnik, egyelőre működik valamiféle tájékoztatás.

Új mozgalmat indítottak

Az Egységben Magyarországért időközben kiadott, péntek délutáni közleménye úgy fogalmaz, a város a lakosság tájékoztatásával kapcsolatban

„új kötelezettséget nem vállalhat, kifizetést nem teljesíthet az idei költségvetés elfogadásáig, várhatóan 2022 márciusáig”.

Hozzátették: a rendeletet a polgármester kénytelen volt aláírni, mert ez törvényi kötelessége volt, de törvénysértőnek és elfogadhatatlannak tartja a lakosság tájékoztatását lehetetlenné tevő pontot.

Bejelentették azt is, hogy az Egységben Magyarországért tatabányai pártszövetsége meghirdette a „Tatabánya nem hallgat el!” nevet viselő mozgalmat is, „melynek keretében várnak minden tatabányai lakost, aki ragaszkodik a pártpropagandától mentes, szabad nyilvánossághoz, ragaszkodik az önkormányzat és a polgármesteri hivatal által végzett lakossági tájékoztatáshoz”.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Facebook / Párbeszéd Magyarországért
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások