fbpx
Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere

A tatabányai polgármester szerint végrehajthatatlan a helyi tájékoztatást ellehetetlenítő, fideszes javaslatra létrejött rendelet

A város médiumainak támogatását 2021. december 31-ig kellett volna felmondani, ám a rendelkezés csak 2022-ben lépett hatályba, mely Szücsné Posztovics Ilona, a település ellenzéki polgármestere szerint így végrehajthatatlan.

Mint arról a Media1 is több esetben is beszámolt, nehéz helyzetben van a tatabányai helyi média. Először 2021 októberében lehetetlenítették el az önkormányzati kiadású Jó Szerencsét Magazint egy kormánypárti előterjesztésre, majd egy decemberi, szintén fideszes rendelettel a város teljes lakossági tájékoztatásának ellehetetlenítésére tettek kísérletet.

Ez utóbbi értelmében fideszes szavazatokkal rendeletben kötelezték Szücsné Posztovics Ilonát, Tatabánya független polgármesterét, hogy vonja meg a pénzügyi támogatást a lakossági tájékoztatástól, így például a városi honlaptól, a közösségi médiától és a helyi újságtól, de plakát vagy szórólap készítésétől vagy a közgyűlések élő közvetítésétől is.

Az ügy kapcsán a városvezetővel a Helyben.hu készített interjút, melyet a Media1-nek is megküldött. (A helyben.hu önkormányzati hírügynökség hátteréről itt írtunk.)

Arra a kérdésre, hogy tényleg felszámolták-e a településen a helyi nyilvánosságot, Szücsné úgy felelt a lapnak, a cél valóban ez lehetett, mivel a Fidesz-KDNP vezette Pénzügyi Bizottság elnöke, Magyarné Kocsis Andrea javaslata alapján a közgyűlés minden pénzt elvont a város polgárainak tájékoztatásától.

„A javaslatot előre nem jelezték, csak váratlanul beterjesztették és megszavazták”

– fogalmazott a polgármester.

Nem politizált a bezárt helyi lap

Szücsné a Jó Szerencsét Magazin kapcsán úgy fogalmazott, az újságban nem jelent meg semmilyen politikai jellegű hír, „csak a város életéről szóló információkat, évfordulókról megemlékezéseket, helyiérdekű beszámolókat olvashattak (az emberek)”, valamint a lap a „közgyűlés döntéseiről is tárgyilagosan, tájékoztató jelleggel, politikai köpködés nélkül számolt be”.

„Kicsit azért kilógott a lóláb, ugyanis az újságot megszüntető döntés tartalmazta azt is, hogy a tatabányai lap helyett létre kell hozni egy másik helyi újságot, amire közpénzből 25 millió forintot irányoztak elő. A terv az volt, hogy a lap a helyi pártok eltérő véleményét jeleníthette volna meg, ezt egyébként elfogadhatónak tartották volna a Fidesz képviselőivel együtt szavazó korábban ellenzéki összefogáshoz tartozók is. Mi, az önkormányzat vezetői azért nem támogattuk ezt a javaslatot, mert szerettük volna, ha a tatabányai emberek az őket érintő ügyekben tárgyilagos beszámolókat, s nem pedig elfogult pártálláspontot kapjanak”

– fogalmazott a tatabányai polgármester.

Tatabánya honlapja.
Tatabánya honlapja. Fotó: tatabanya.hu

Hiába vétózna

A polgármester állítása szerint azért nem vétózta meg a helyi nyilvánosságot megszüntető döntést, mert bár már kétszer is élt ezzel korábban, „a politika szolgálatában álló kormányhivatal a vétót nem tartotta jogosnak, s a szerintünk jogellenes döntést több esetben lenyomta a torkunkon”.

Írtak tiltakozó levelet a kormányhivatalnak és az önkormányzat felügyeletét ellátó belügyminiszternek is, mivel a lakosság tájékoztatása alkotmányos alapjog, amelyet az Alaptörvény és az önkormányzati törvény is előír.

„Vagyis a tájékoztatást korlátozni, esetleg felszámolni végképp alkotmányellenes. Járvány idején különösen! Bármely pillanatban szükség lehet a lakosság tájékoztatásra, hisz a covid idején akadhat olyan információ, amelyet azonnal nyilvánosságra kell hozni. Ez életeket menthet”

– húzta alá a városvezető.

Hibázott a Fidesz, megmenekülhet a helyi média

Mint a polgármester felidézte, a Fidesz képviselői elkövettek egy hibát, miután a rendelet előírása szerint, bár azonnali hatállyal, 2021. december 31-ig kellett volna felmondani az orgánumok támogatását, a rendelkezés csak 2022-ben lépett hatályba.

„Egy visszamenőleges rendeletalkotással van dolgunk, ami szerencsére így végrehajthatatlan. Így aztán – ha akartam volna – sem tudtam volna a tatabányai fórumokat bezúzni. Nem kapcsoltuk le a honlapot, s természetesen az online tájékoztatást sem számoltuk fel, de tájékoztatni kívánjuk a helyieket, hogy milyen következménnyel járhatna egy ilyen intézkedés végrehajtása”.

A városvezető úgy fogalmazott, most azt várja, „hogy a kormányhivatal – élve a törvényességi felülvizsgálati jogával – szólítsa fel a Fidesz képviselőit, illetve a közgyűlést, a törvényesség helyreállítására, vagyis vonják vissza a rendeletet”.

Szücsné Posztovics Ilona szerint bármilyen döntés születik, az csak árt a kormányzópártnak, ugyanis a Fidesznek rossz az, ha be kell látni, hogy jogsértő döntést hoztak, de az is kedvezőtlen szempontjukból, ha életben hagyják a törvénytelen határozatot.

„Gyakorlatilag a kormányhivatal új döntés meghozatalára szólíthatja fel a helyi Fidesz frakciót. Szeretném, ha mindez még januárban megtörténne” – mondta Tatabánya polgármestere a helyben.hu-nak.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere. Fotó: helyben.hu, a lap engedélyével
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások