fbpx
Fox News

Szoros kapcsolatban álltak Donald Trumppal a Fox News műsorvezetői

Előfordult, hogy a volt elnök kabinetfőnökének is tanácsokat adtak, például a capitoliumi események kapcsán is. A hivatalos tanácsadóknak mindez nem tetszett.

A tavalyi, 2021. január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló képviselőházi bizottság által most nyilvánosságra hozott üzenetváltásokból fény derült arra, hogy a Fox News amerikai tévécsatorna műsorvezetői rendszeresen tanácsokat adtak Donald Trumpnak az elnöksége idején – írja a Washington Post nyomán a Telex.

A Fox News munkatársai tették ezt úgy, hogy semmilyen hivatalos tisztséget nem töltöttek be a Fehér Házban.

Mint a Washington Post felidézte, Stephanie Grisham, Donald Trump egykori sajtótitkára már korábban is beszélt arról, hogy a Fox News műsorvezetői közvetlen elérhetőséggel rendelkeztek Trumphoz, illetve a Fehér Házhoz – előfordult például olyan is, hogy bekapcsolták őket egy, az Ovális Irodában zajló megbeszélésbe.

Grisham szerint a Trump időnként beszélt arról, hogy a Fox műsorvezetői, Sean Hannity és Jeanine Pirro szerint ezt vagy azt kellene tennie az elnöknek.

Grisham szerint a csatorna műsorvezetőinek beleszólásuk volt személyi kérdésekbe és kommunikációs stratégiákba is.

A vizsgálóbizottság nyilvánosságra hozott több üzenetet is azokból a beszélgetésekből, amelyek a Fox News műsorvezetői és Mark Meadows, Trump korábbi kabinetfőnöke között zajlottak. Ezekből kiderült, hogy

a tévéseknek gyakorlatilag nem hivatalos tanácsadói státuszuk volt Trumpnál.

Donald Trump amerikai elnök
Donald Trump. Fotó: History in HD, Unsplash (archív)

A Capitolium ostromakor is üzeneteket írtak

A Capitolium elleni támadások kibontakozásakor Trump korábbi kabinetfőnöke sms-eket kapott a Fox műsorvezetőitől, Laura Ingrahamtől és Brian Kilmeade-től, valamint Sean Hannitytől. Ingraham például a következőt írta:

„Mark, az elnöknek azt kell mondania a Capitoliumban lévő embereknek, hogy menjenek haza. (…) Ez mindannyiunknak fáj. Tönkreteszi az örökségét!”.

Kilmeade pedig sürgette Trump kabinetfőnökét, hogy az elnök „a tévében” hívja vissza a zavargókat.

Ezeken felül még több esetben is felmerült, hogy a foxos műsorvezetők belefolytak Trump ügyeibe. A volt elnök hivatalos tanácsadóinak állítólag nem tetszett, hogy az elnökre nagy hatással vannak a tévések

Az újságíróknak és a médiának a hatalom nyilvános ellenőrzésére kellene törekednie

A Washington Post által megszólított egyik médiaszakember szerint az üggyel az a fő gond, hogy – bár a nézők nagy része tudta, hogy Trump jó kapcsolatban állt a Foxszal –, közel sem voltak tisztában azzal, hogy mennyire szoros ez valójában.

„Az újságíróknak és a médiának a hatalom nyilvános ellenőrzésére kellene törekednie, nem pedig arra, hogy a hatalmon lévőket magántanácsokkal lássa el. Egy műsorvezetőnek, még ha nem is tekinti magát újságírónak, közölnie kell a nyilvánossággal, ha szerepet játszott valamiben, amit kommentál”

– fogalmazott a médiaszakember.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a Capitoliumnál 2021. január 6-án történt zavargásokban Trump hívei a média munkatársait is megtámadták.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások