fbpx
Facebook, lakat, kitiltás.

Online megfigyelőcégeket tiltott ki a Facebook

Az egyik kitiltott cég figyelt már meg civileket Magyarországon, míg egy másiknak hazánkban is van vállalati képviselete.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Összesen 7, online megfigyelési szolgáltatásokat kínáló céget tiltott ki a Facebook – írta a The Guardian nyomán a Telex.hu. A közösségi médiás felület figyelmeztetést is küld az ügy kapcsán 48 ezer, vélhetőleg ezen cégek által megfigyelt felhasználónak.

Az intézkedést hónapokig tartó, a „kiberzsoldos” iparágat érintő nyomozás előzte meg; a kifejezést olyan magán-titkosszolgálatokra használják, amelyeket fel lehet bérelni célszemélyek online megfigyelésére.

A Facebook csütörtöki közleményében megnevezett néhány kitiltott céget:

  • Black Cube: izraeli cég; azután vált nemzetközileg ismertté, hogy kiderült, Harvey Weinstein felbérelte őket, hogy célba vegyék az őt szexuális visszaéléssel vádoló nőket. Magyarországon 2018-ban derült ki, hogy civileket figyeltek meg. A Facebook vádjait tagadják.
  • Cobwebs: szintén izraeli cég, a Facebook szerint abban segítette ügyfeleit, hogy a célpontoktól személyes adatokat csaljanak ki.
  • Cytrox: észak-macedóniai vállalat, a Facebook szerint adathalász kampányok futtatását követően rosszindulatú szoftverekkel segített megfertőzni a célpontok eszközeit. Magyarországon is van vállalati képviselete.

A további letiltott cégek: Cognyte, Bluehawk CI, BellTroX, és van egy „ismeretlen identitású” kínai szereplő is.

Frissítés: 2021.12.20. 11:30 – Reagált a Black Cube

A Black Cube egy, lapunkhoz eljuttatott közleménnyel reagált a hírre.

Mint fogalmaztak, a Black Cube semmilyen adathalászatot vagy hackelést nem vállal, és nem a kibervilágban működik. A Black Cube egy peres ügyeket támogató cég, mely a Humint legális vizsgálati módszereit használja peres eljárásokhoz, valamint választottbíróságokhoz szükséges információk megszerzéséhez.

Állításuk szerint a világ vezető ügyvédi irodáival működnek együtt a vesztegetés bizonyítása, a korrupció feltárása és a lopott vagyon visszaszerzése érdekében.

Mint fogalmaztak, valamennyi olyan joghatóságtól, ahol tevékenykednek, jogi tanácsot kérnek annak biztosítása érdekében, hogy ügynökeik tevékenysége teljes mértékben megjeleljen a helyi törvényeknek.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások