fbpx
gyász, halál

Meghalt egy őrizetben tartott fotóriporter Mianmarban

Őrizetbe vételét követően nem sokkal elhunyt Soe Naing szabadúszó fotóriporter Mianmarban.

Soe Naing pénteken egy kollégájával Yangon belvárosában fotózott egy „néma sztrájk” során, melyet a katonai uralom ellenzői tartottak. Már hónapok óta tudósítottak a mianmari válságról, bemutatva a tiltakozásokat és a biztonsági erők brutális fellépését. Naing munkatársát is letartóztatták, akiről egyelőre nincs információ – írja a The Guardian Soe Naing halála kapcsán.

Soe Naing az első ismert újságíró, aki letartóztatásban halt meg, mióta februárban a hadsereg átvette a hatalmat az országban. Az azóta eltelt időszakban már több mint 100 újságírót vettek őrizetbe, akik közül nagyjából 50-et azóta szabadon engedtek. Mint arról a Media1 beszámolt, Danny Fenster amerikai újságírót is elengedték, akire nem sokkal korábban 11 év börtönbüntetést szabtak ki – egy másik ügyben azonban életfogytiglani börtönbüntetést is kilátásba helyeztek a hatóságok vele szemben.

Nem ő az első fogvatartott, aki őrizetben hunyt el: bár pontos adat nincs, de a The Guardian szerint több politikai és emberi jogi aktivista is meghalt már, és amikor a holttesteket látni lehetett, olyan nyomok voltak rajtuk, amelyek arra utaltak, hogy megkínozták őket.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: illusztráció, forrás: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások