fbpx
NSO Group.

Megszűnhet a Pegasus, a magyar újságírók lehallgatására is használt kémszoftver

Bennfentes források szerint eladhatják az anyagi problémákkal küzdő NSO céget, mely a Pegasust fejlesztette. Az új tulajdonosok felvetették a kiberfegyver leállításának lehetőségét is.

Eladósodott az NSO Group, melynek izraeli tulajdonosai a cég eladását fontolgatják, bennfentes források most azt állítják, az új vezetés leállíthatja a Pegasus kémszoftvert – írta az AFP nyomán a Szabad Európa.

Több befektetési alappal is tárgyalások folynak az adósság refinanszírozásának vagy a cég eladásának lehetőségeiről, állítják névtelenséget kérő tisztségviselők. Sajtóértesülések szerint az esetleges új tulajdonosok között van két amerikai befektetési alap, melyek felvetették a Pegasus leállításának lehetőségét is.

A két társaság 200 millió dollár friss tőkét vonna be, továbbá a szoftvert szigorúan védelmi célú kiberbiztonsági szolgáltatások kidolgozására használnák fel. Fejlesztenék a jelenleg 450 millió dolláros adósságállománnyal rendelkező NSO dróntechnológiáját is.

Többeket megfigyeltek vele

Mint arról a Media1 a Direkt36 nyomán korábban beszámolt, júliusban derült fény arra, hogy a Pegasus nevű izraeli kémprogrammal magyar újságírókat és médiatulajdonosokat is megcéloztak. A 300 célpont telefonszámát tartalmazó listán feltűnt Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosának neve, valamint olyan újságíróké is, mint Panyi Szabolcs, Szabó András vagy Dercsényi Dávid, valamint több más újságíró. A megfigyelt újságírók és médiatulajdonosok listája folyamatosan bővült, a Media1 valamennyi írását és interjúját a témában ide kattintva találja meg.

A magyar kormány egyébként egy idő után bevallotta, hogy használta Magyarország is a kémszoftvert.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások