fbpx
Julian Assange, a Wikileaks alapítója

Kiadhatják az Egyesült Államoknak a WikiLeaks alapítóját

A londoni felsőbíróság fellebbviteli eljárás keretében semmisnek nyilvánította Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának kiadatási tilalmára vonatkozó ítéletet pénteken.

Az MTI beszámolója szerint Timothy Holroyde bíró jelezte: a bíróság jóváhagyja az Egyesült Államok fellebbezését egy korábbi döntés ellen, amely megtiltotta a WikiLeaks alapítójának kiadását, arra hivatkozva, hogy szakvélemények szerint reális kockázata van annak, hogy Julian Assange az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követ el.

Az amerikai hatóságok 18 vádpontot fogalmaztak meg ellene a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja őt.

Mint arról a Media1 beszámolt, Assange kiadatása ellen augusztusban demonstrációt tartottak a londoni Legfelső Királyi Bíróság épülete előtt. A tüntetők akkor felháborodva fogadták, hogy egy brit bíróság lehetővé tette az Egyesült Államoknak, hogy bizonyos jogalapokat felhasználva fellebbezzen a férfi kiadatását tiltó döntés ellen.

Julian Assange portálja, a WikiLeaks hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét átadta a médiapartnereinek.

Mint azt megírtuk, Assange hiába kérte, nem kerülhetett szabadlábra, miután 2019 májusában ötven hét börtönbüntetésre ítélték. A WikiLeaks-alapítót ennek letöltése óta is vizsgálati fogságban tartják, tekintettel az amerikai kiadatási kérelemre.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Julian Assange, a Wikileaks alapítója. Fotó: Wikipedia / CC-2.0
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások