fbpx
Pető György légiközlekedési szakértő, pilóta, volt újságíró

Pető György, az újságíróból lett pilóta is szerepel a Pegasus célpontjai között

Az RTL Klub egykori riportere, repülőpilóta, is szerepel a több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázisban, amely olyanokból áll, akiket a Pegasus kémszoftverrel történő megfigyelésre kiválasztottak. Korábban egyébként személyesen is felkereste Pető Györgyöt a TEK.

Erről a Direkt36 számolt be a Telexen hétfőn megjelent legújabb írásában.

Az oknyomozó műhely szerint vannak arra utaló jelek, hogy a magyar titkosszolgálatokat valójában Pető György máig élő médiás kapcsolatai érdekelték. Pető György karrierjét a kilencvenes években a Magyar Televízióban kezdte, majd 1997 és 2000 között az akkor induló RTL Klub riportere lett. Dolgozott az RTL Klub New York-i tudósítójaként is, majd a Helyszíni Szemle című bűnügyi magazin műsorvezetőjeként stábjával bűnesetek helyszíneire mentek ki forgatni.

A pilótavizsgát már az 1990-es években letevő Pető később a médiát otthagyva főállásban is repüléssel kezdett el foglalkozni.

Miután régi kollégaként rengeteg újságíró jól ismeri, sokan tőle szoktak szakmai segítséget kérni nemcsak általánosabb légügyi témákban, de például akkor is, ha mondjuk Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, illetve más kormányközeli emberek repülőútjairól írnak.

Megkérték a TEK emberei, ne adjon ki információkat

A Direkt36 írása szerint Petővel évekkel ezelőtt a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei személyesen is találkoztak, hogy megkérjék, ne segítse információkkal Orbán Viktor miniszterelnök magánrepülőzésével kapcsolatban az újságírókat. Pegasus-célponttá válása idején éppen az egyik magyar titkosszolgálat ültette le több alkalommal is elbeszélgetni.

Pető iPhone-ját megvizsgálták az Amnesty International technikai szakértői, az elemzés azonban nem mutatta ki a kémszoftver nyomait.

Ennek több oka is lehet: előfordulhat, hogy a Pegasus üzemeltetői végül úgy döntöttek, mégsem törik fel a telefonját, de az is lehet, hogy technikai okokból hiúsult meg a behatolás. Petőt 2018 őszén és 2019 tavaszán éppen akkor célozták meg a kémszoftverrel, amikor munkája miatt külföldre repült és jórészt Magyarországon kívül tartózkodott – a portál felhívja a figyelmet arra, hogy  a kémszoftvert gyártó izraeli NSO az eszközt elhárítási, nyomozati célokra adja el külföldi államoknak, és csak különleges esetben engedélyezi ügyfelei számára, hogy külföldön tartózkodó célpontra is kémkedjenek vele.

Korábban is a titkosszolgálatok szeme előtt volt

Petővel akkor léptek kapcsolatba a titkosszolgálatok, amikor egy alkalommal utánanézett annak, hogy Orbán Viktor hogyan, mivel utazhatott Franciaországba. Felfedezése, melyhez nyílt adatokkal dolgozó adatbázisokat használt fel, rövidesen hírként is megjelent. Ennek kapcsán a Terrorelhárítási Központ megkereste, és egy találkozón fejtették ki neki, hogy

veszélybe sodorta Orbán Viktor miniszterelnök életét azzal, hogy az útvonaláról információkat osztott meg a médiával. Hozzátették, hogy ez adott esetben akár „terrorcselekmény előkészületének is számíthat”, majd végül nyomatékosan megkérték Petőt, hogy többet ne csináljon ilyet, amit ő meg is ígért nekik.

Ezt követően évekig nem tapasztalt semmi megfigyelésre utaló jelet, majd 2018-ban, a régi családi házához ment, ahol egy gyanús, vélhetően megfigyelésre használt furgon állta el a kocsibejárót, amely azonnal elhajtott, amint ő bekopogtatott megkérdezni, segíthet-e valamiben.

2019 őszén Pető Györgyöt ismét találkozóra hívták telefonon – ezúttal azonban nem a TEK, hanem egy másik magyar titkosszolgálat. Hogy melyik, és hogy ezután pontosan mi történt, arról Pető nem számolhatott be egy titoktartási szerződés miatt. Annyit elárult, hogy vélhetően egy fedősztorival keresték meg azért, hogy ürügyet teremtsenek több olyan személyes találkozóra, melynek során őt különféle módokon átvizsgálhatták.

Egy alkalommal azonban elvették tőle az iPhone-ját – bár azt mondták neki, hogy a beszélgetés érzékenysége miatt azt biztonságosan elzárják és senki nem fér majd hozzá, ő nem tudja, hosszú órákon keresztül mi történt a telefonjával.

A Direkt36 megkeresésére két, korábban az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (AH) dolgozó titkosszolga is úgy felelt: teljesen bevett gyakorlat, hogy valakitől kicsalják a telefonját. Így arról lemásolható valamennyi adat.

Petőben ez keltette fel a gyanút a Pegasus-ügy kirobbanása után.

Pető ezután megkereste, és kérdőre vonta az egyik, vele korábban kapcsolatban lévő titkosszolgálatot, de ennek tisztje letagadta, hogy bármit is csináltak volna a telefonjával.

A Media1 valamennyi, Pegasus-ügyben megjelent írását elérheti ide kattintva.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Pető György légi közlekedési szakértő, pilóta, volt újságíró az ATV Egyenes Beszéd című műsorában korábban.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások