fbpx
A Telenor egyik bázisállomása a Balatonnál

Áttételesen a szingapúri állam is megjelenhet a magyar távközlési piacon

A magyarországi Telenor többségi tulajdonosaként ismert cseh PPF Group, a helikopter-balesetben elhunyt Petr Kellner egykori cége bejelentette, hogy eladja a szingapúri GIC-nek a Cetin 30 százalékát. A Cetinhez tartoznak a Telenor ügyfeleit kiszolgáló mobil bázisállomások.

A Telex beszámolója szerint a Cetin magyar cége, a Cetin Hungary távközlési infrastruktúrával foglalkozik, és gyakorlatilag a Telenor Magyarország korábbi „toronyrészlegét” jelenti. Tavaly júliusban jelentették be, hogy a Cetin kivált a magyar Telenorból, és különálló telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató cégként működik tovább. A cég tavaly 23 milliárd forint árbevétel mellett 10,7 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el.

Hogy miért érdekes ez? Mint arról a Media1 is beszámolt, az állami Antenna Hungária és a tőzsdei 4iG még augusztus végén bejelentették, hogy egy közös távközlési szuperholdingot hoznak létre, illetve a 4iG lesz az Antenna Hungária többségi tulajdonosa. Az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban (Telenor Magyarország, Telenor Real Estate és Cetin Hungary), és hamarosan lezárulhat a kritikus infrastruktúrákat működtető MVM NET Zrt. átvétele is.

Leoš Rousek, a PPF kommunikációs vezetője a Telexnek elmondta:

az anyavállalatok szintjén lebonyolított tranzakcióban a PPF egy amszterdami cégében vásároltak be a szingapúriak, a vételár nem publikus, és a PPF a központi Cetin-cégben megtartja a 70 százalékos többségét.

A vevő

A GIC szingapúri szuverén alap egy befektetési vállalkozás, amely mintegy 440 milliárd dollárt kezel. Ezt az alapot Szingapúr 1981-ben, az itthon is ismert Rothschild tanácsadóinak segítségével hozta létre, azzal a céllal, hogy Szingapúr rendkívül gyors ütemben gyarapodó devizatartalékait fektesse be.

Ang Eng Seng, a GIC infrastrukturális befektetési igazgatója a Telexnek elmondta:

„hosszú távú befektetők vagyunk, bízunk abban, hogy a digitális infrastruktúra szektor tovább fog növekedni, és a Cetin, Közép-Kelet-Európa vezető távközlési szállítója.”

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A Telenor egyik bázisállomása a Balatonnál. Fotó: Telenor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások