fbpx
Az ARC 2021 kiállítás megnyitása után

Szélsőjobboldali blogger zavarta meg a 21. ARC kiállítás megnyitóját – íme a díjazott plakátok

Az erőszakos megnyilvánulásairól, valamint sajátságos angoljáról elhíresült Bede Zsolt, a Vadhajtások nevű blog alapítója többszöri óbégatással igyekezett megzavarni az Életjel címmel, Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre újbudai polgármester, valamint a díjazottak a sajtó részvétel megrendezett 21. közérzeti plakátkiállítás nyitóünnepségét Budapesten. A kiállítás megnyitóján kihirdették az idei győztes pályamunkákat – tudósításunk fotógalériájából megismerhetik ezeket.

Kisebb, az országgyűlési választások közeledtét előrejelző közjáték zavarta meg pénteken a 21. ARC kiállítás pénteki, díjátadással egybekötött megnyitását, ahol hívatlanul megjelent Bede Zsolt, a Vadhajtások nevű szélsőséges blog radikális cselekedeteiről ismertté vált bloggere. Ha valaki netán még nem ismerné Bedét: ő volt az, aki korábban Hont Andrásról (akkor még a HVG munkatársa) egy  jobboldali demonstráción erőszakosan elvette a szemüvegét, ami miatt később garázdaság miatt vádat emelt ellene az ügyészség. Szintén Bede volt az, az aki 2019-ben igencsak sajátságos angol nyelvezetet használva támadta be Budapesten Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét és a bizottság elnöki posztjának szocialista elnökjelöltjét, amit élő videóképpel közvetített, de előfordult már az is, hogy az egyik ellenzéki politikusnőt követte levakarhatatlanul az utcán, amint sértegetni kezdte.

Bede ezúttal is magával hozta kameráját, a történtekből azt tette közzé Twitteren, amint odament Karácsony Gergely főpolgármesterhez, hogy arról kérdezze, hogyan tartotta meg pár nappal ezelőtt angol nyelvű beszédét egy rendezvényen. Az ARC megnyitója során Bede a beszédek alatt többször bekiabálásokkal próbálta megakasztani Karácsony mellett hol Gyárfás Dórát, a rendezvény műsorvezetőjét, hol pedig a többi hozzászóló szavába kiabált bele. A Vadhajtások alapítója a rendezvény biztonsági őrével farkasszemet nézve egyébként azt ordítozta, neki ehhez joga van, de sértegetni próbálta az őrt is, az állítólagos testszagára is tett hangos megjegyzéseket. Később két rendőr is megjelent az ünnepségnek helyszínt biztosító Soleil Bistro mellett, ami után Bede már valamelyest visszafogottabban viselkedett. Egyébként egy hajléktalan is megakasztotta időnként a beszédeket, de az ő hangulata jelentősen megváltozott, miután a büféasztalon lévő falatkákat megkóstolta: a rendezvény vége felé még aláírást is kért és kapott a főpolgármestertől.

A Bede Zsolt által okozott kisebb cirkusz kapcsán egyébként a főpolgármester és előválasztási miniszterelnök-jelölt meg is jegyezte a beszédében, egy olyan országban szeretne élni, ahol az emberek békében élnek.

Az ARC 2021 díjazottjai

A szeptember 17-től október 17-ig éjjel-nappal, ingyenesen látogatható közterületi tárlat az újbudai Bikás Parkban található. A kiállítás – melynek mások mellett egyik médiatámogatója a Media1 hírportál és a Vipcast – az előző évekhez hasonlóan idén is egy bárki számára nyitott, jeligés pályázat eredményeként jött létre, az idei szlogen az Életjel volt. Az összesen 1061 pályamunkáról egy 19 tagú zsűri döntött. ( Az idei zsűri teljes névsora itt érhető el.)

A pénteki díjátadón a legjobb alkotásnak járó díjat Vértessy Flóra és Ónodi Lóránt, „Volt” című alkotása kapta.

A második helyezett Vercz Dávid, „Újjászületés” című képe lett.

Harmadik helyezést ért el Mészáros Dóra, „Házi feladat-2021” című munkájával.

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Radványi Gábor, „Belóg a lóláb” című műve kapta.

Budapest különdíját Elter Zsolt, „Magyarfalancs” című alkotása kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki Budapest szempontjából a legfigyelemreméltóbb megoldást alkalmazta.

Újbuda különdíját Kocsis Bálint, „Hajrá magyarok!” című pályaműve kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki fontos társadalmi kérdésre progresszív módon reflektál és cselekvésre ösztönöz.

ARC 2021

A Hammer Agency különdíját Hegedüs Melinda „Depresszív addikció” című pályamunkája nyerte el, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki szerinte marketing szempontból világszínvonalú megoldást nyújtott.

ARC 2021

A díjazottak sora itt nem ér véget, hiszen a közönségdíjért még megküzdenek a pályaművek. A szervezők arra biztatják a kiállítás látogatóit, hogy fedezzék fel az idei tárlatot, keressék meg kedvenc alkotásaikat és szavazzanak rájuk a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán 2021. október 17-ig. A közönségdíjazott alkotást október végén hirdetik majd ki.

László Imre, Újbuda polgármestere is felszólalt az eseményen: azt mondta, a városrész ismét örömmel biztosított helyszínt Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb köztéri tárlatának. Büszkék rá, hogy ismét a Bikás parkban fogadhatják a szólásszabadság, a kritikai gondolkodás és a kulturális soksínűség legjelentősebb szabadtéri „kiállítóterét” és vizuális alkotásait. Az ARC Újbudán otthonra lelt, a főváros legnépesebb kerülete megkerülhetetlen része a Magyarország kulturális vérkeringésének.

A két politikus beszédében utalt rá, hogy néhány éve az ARC nem élvezte az akkori politikai vezetés támogatását, majdnem előfordult, hogy helyszín nélkül maradtak.

Az ARC kiállítással kapcsolatos minden információ a www.facebook.com/arcmagazin és a https://arcmagazin.hu webcímen érhető el.

Az ARC 2021 szervezői arra kérnek mindenkit, hogy támogassák a közérzeti kiállítást akár csak egy jelképes összeggel, mivel nem várt költségeik is felmerültek. A támogatást a következő számlaszámra várják:

ARC Művészeti Szolgáltató Nonprofit Kft.
Bankszámlaszám: 16200010-10073090
Külföldről: HU87 1620 0010 1007 3090 0000 0000 Swift kód: HBWEHUHB

Lehetőség van támogatásra a honlapjukon is, a TÁMOGASD AZ ARCOT!” menüpont segítségével.

A 21. ARC kiállítás Budapest más részeiről elsősorban a 4-es metróval, a Bikás park megállónál leszállva közelíthető meg könnyedén. A szervezők arra kérik a kiállítás látogatóit, hogy az aktuális járványügyi helyzetre tekintettel mindenki ügyeljen a saját és mások egészségére.

Az ARC2021 kiállítás helyszíne

Az „ARC – a képtelenség és arctalanság ellen!” egyik alapítójával és szervezőjével, Bakos Gáborral beszélgettünk nemrégiben a Media1 műsorában. A beszélgetés itt érhető el.

Még több hír érhető el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint ne felejtsen el feliratkozni napi hírlevelünkre!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások