fbpx
Vlagyimir Putyin / Pixabay

Oroszország külföldi ügynökké nyilvánította a Dozsgy TV-t és egy oknyomozó portált, valamint egy lap 7 tényfeltáró újságíróját

A választások közeledtével az orosz hatóságok fokozzák a nyomást a kritikus médián.

Az igazságügyi minisztérium bejelentése szerint a már kizárólag az interneten sugárzó Dozsgy (tvrain.ru) mellett a Vázsnij Isztorij oknyomozó portált, illetve az iStories-nak dolgozó 7 tényfeltáró újságírót is külföldi ügynöknek minősítettek – írja az Euronews a Reuters alapján.

A Reuters emlékeztet rá, hogy a külföldi ügynökké minősítés „negatív szovjet korabeli konnotációkat hordoz”, és az így megjelölt személyeket külön kormányzati ellenőrzésnek veti alá. A megbélyegzés hatására már eddig is több orosz médium úgy döntött, hogy bezár, mivel szinte ellehetetlenült a szponzorok és hirdetők megtalálása.

A Dozsgy TV fellebbez

Natalja Szindejeva, a Dozsgy csatorna vezetője tisztességtelennek nevezte ezt az intézkedést, és leszögezte, hogy maximálisan átlátható volt a tájékoztatásuk a finanszírozásukkal kapcsolatban, közzétettek minden pénzügyi dokumentumot.

„Ostoba döntés. Nem vagyunk külföldi ügynökök, egy médiaorgánum vagyunk, amely tizenegy éve jelen van Oroszországban, és amelyet mindenki ismer, így a döntéshozók is” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve, hogy fellebbezni fognak.

Végezetül hangsúlyozta: a lépés még inkább megnehezíti a munkájukat, a megbélyegzés pedig több vállalatot eltántoríthat attól, hogy náluk hirdessenek. „Reméljük, hogy a nézőink nem hagynak el” – fogalmazott.

A Dozsgy gyakran élesen bírálta az orosz hatóságok kemény fellépését a másként gondolkodókkal szemben, rendszeresen tudósított tüntetésekről, valamint részletesen foglalkozott például a tavaly nyáron megmérgezett, majd idén bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével is.

A Kreml júniusban megvonta a tévécsatorna akkreditációját, arra hivatkozva, hogy a társaság támogatta év elején a Navalnij melletti, engedély nélküli demonstrációkat. Ezt a Dozsgy tagadja.

A megbélyegzés következményei

A vonatkozó orosz törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen megjelöléssel terjeszthetők, fel kell tüntetni minden tartalmukon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat – emlékeztet az Euronews.

Még több hír érhető el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon, valamint regisztráljon napi hírlevelünkre!

Borítókép: Vlagyimir Putyin. fotó: pixabay
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások