fbpx
Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója a megújult M4 Sport díszletében ad interjút

Túlhizlalták az MTVA-t – bent maradt több mint 20 milliárd forint

20,5 milliárd forinttal több pénze volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) 2020-ban, mint amit el tudott költeni. Ráadásul idén minden idők legnagyobb költségvetésével számolhat az állami médiaóriás, mely továbbra is több baráti beszállítóval dolgozik együtt.

Nem tudta elkölteni az állami költségvetésből kapott állami támogatást, így 20,5 milliárd forint „nyereséggel” zárt az MTVA, azaz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – írja az mfor.hu. A lap a számokat az MTVA itt fellelhető eredménykimutatásából vette.

Az MTVA vezetése előre sejtette, hogy nyereség lesz

A nyereséges működést egyébként előre megjósolta Papp Dániel vezérigazgató az MTVA 2019-es beszámolójához csatolt nyilatkozatban. Papp Dániel úgy kalkulált, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt 2020-ban összességében magasabb adózott eredménnyel zárhatnak. Ez lényegében annak tulajdonítható, hogy a reklámbevételeik 1,5 milliárd forinttal ugyan zsugorodnak, de a 2020-as tokiói olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztása miatt a költségek is 8 milliárd forint körüli összeggel csökkentek – írja a lap.

közmédia, mtva, székház. fotó: Ladányi András, Media1
A közmédia székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

A 2020 negyedik negyedéves eredménykimutatás szerint ezek a számok nagyságrendileg beigazolódtak, ugyanis a reklámbevételekből tavaly 5,5 milliárd forint jött be, ez 2019-ben 6,7 milliárd forint volt. Ellenben a központi költségvetésből 2019-ben 87,6 milliárd forintot kaptak, 2020-ban viszont 101,6 milliárd forintot. Szintén a 20,5 milliárd forintos többletet segítette, hogy az anyag jellegű és a személyi jellegű kiadásaik mérséklődtek 2019-hez képest.

2021 első negyedévében is pénzbőségben az MTVA

Az Mfor arról is írt, hogy már a 2021 első negyedéves mérlege is ismert az MTVA-nak és szintén jelentős többletnél tartanak. Reklámbevételből egymilliárd forint jött össze március végéig, ellenben a költségvetésből 27,3 milliárd forint érkezett (tavaly ez a szám 23 milliárd forint volt). A személyi jellegű kiadásaik ugyan emelkedtek, de így is 3,5 milliárd forintos adózott eredménynél tartottak az első negyedév végén. Van és lesz tehát miből műsorokat gyártatni, ráadásul idén 117,7 milliárd forintos költségvetéssel számolhat az MTVA, ami minden idők rekordja.

Baráti beszállítók a közmédia körül

A lap azzal is foglalkozik, hogy sok a baráti beszállító, műsorgyártó cég az MTVA 5 millió forintot meghaladó beszállítói szerződései között. Régi beszállítója a közmédiának az Apropó Média Produkciós Kft., amely például a Ridikül című női talk showt gyárthatta le 439,5 millió forintért januártól június végéig. Az Apropó tulajdonosa Blázy András, aki korábban sokáig Halkó Gabriellával közösen vezette a produkciós céget. Halkó Gabriella ma is az Apropó által tulajdonolt Ridikül Magazin Kft. ügyvezetője, de például igazgatósági tag a Garancsi István nagyvállalkozó érdekeltségébe is tartozó Las Vegas Casino Zrt.-ben is. A Ridikül Magazin Kft. a tulajdonosa a Szeol SC Kft.-nek is. Ez egy szegedi focicsapat, ahol Halkó Pál, Halkó Gabriella testvére az ügyvezető.

Az Apropó Média Produkciós Kft. gyártotta 44,2 millió forintért Noé barátai című műsort is, melyben ismert embereket és olyan sportokat mutatnak be, amelyekben állatok is érintettek és segítenek a kis kedvencek gazdára találásában. Ennél kicsivel drágább a Bagi-Nacsa Orfeuma című szórakoztató műsor. Az MTVA 64,8 millió forintos szerződést kötött az NN Film & Media Kft.-vel a január-június időszakra, a cég tulajdonosa Nacsa Olivér. A szilveszteri különkiadást 9,4 millió forintért gyárthatták le.

Szintén beszállító az Observer Budapest Médiafigyelő Kft., amely 13,6 millió forintért végez sajtófigyelést a közmédiának 2021-ben. A médiafigyelő cég, a kormányközeli Nézőpont Csoporthoz tartozik, mely 2020 és 2022 között, 36 hónapon át médiaszemlézést és médiaelemzést végez az Orbán-kormány számára nettó 5 milliárd forintért. A vállalatcsoport Győri Tiborhoz, Orbán Viktor miniszterelnök régi bizalmasához, az Orbán-kormány volt államtitkárához tartozik.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk a Media1 korábbi írását, melyből kiderül, milyen más baráti cégek kaptak megbízásokat az elmúlt években.

További hírek érhetők el a Media1-en

Borító: Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója a megújult M4 Sport díszletében ad interjút / Fotó: MTVA / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások