Az MTVA székháza Budapesten

Fidesz-közeli zsebekbe vándorol a közmédiás pénzek egy része

Mivel az MTVA a lehető leghasználhatatlanabb formában teszi közzé a nagy értékű szerződéseinek listáját, a HVG és a hvg.hu nekiállt egyesével, szövegfelismerővel digitalizálni és elemezni ezeket, így derült ki pár érdekesség az évente manapság már 90 milliárd forintból gazdálkodó médiavállalatról gazdálkodásáról.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nagy munkát vállalt magára a HVG és a hvg.hu, hogy bemutassa az olvasóinak, milyen nagy értékű szerződéseket kötött az elmúlt években az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap). Az MTVA ugyanis, bár a weboldalán közzéteszi ugyan időnként az 5 millió forintot meghaladó szerződéseinek listáját, ám az ezekben való keresés, az adatok elemzése majdhogynem lehetetlen volt eddig, ugyanis jelenleg például 135 képoldalból álló PDF-be ömlesztve (azaz nem kereshető formában) teszik közzé az adatokat.

Még ha eddig is születtek időnként ezekről a szerződésekről cikkek, tavaly januárban például arról, hogy Orbán Viktor közeli emberek hogyan gazdagodnak MTVA-szerződések segítségével, de ismertté vált nehézségek árán már az is, hogy hány milliárd forint ment el az UEFA felé focis közvetítési jogokra, most végre kereshető formában is elérhetővé tette a HVG hetilap és a hvg.hu az adatokat.

A HVG képfelismerő szoftvereket is alkalmazva állt neki az összesen 7 tévécsatornával (M1, M2, M3 – amely már csak online elérhető –, M4, M5, Duna, Duna World), 5 rádióval (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió, Nemzetiségi Rádió, Parlamenti Rádió) és több honlappal rendelkező MTVA-szerződéseit feldolgozni, és kielemezni, illetve az adatokat vizuálisan is megjelentetni.

A HVG összesen több mint 2400 tételt vitt fel egy táblázatba, majd azokat ellenőrizte, javította, rendezgette oszlopokba, hogy végül láthatóvá váljon az a 193 milliárd forint, ami az 5 millió forintot meghaladó szerződésekből tevődik össze, és ami a 2011 óta elköltött 720 milliárdos összköltségnek alig több mint a negyede.

A táblázat alapján a 193 milliárd forint jelentős része mindössze 54 cég között oszlott szét, és ezek a vállalkozások összesen 154 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket az MTVA-val, míg a fennmaradó 38 milliárd forinton osztozott a többi, ezernél is több vállalkozás.

A pénz nagy része focira és Forma-1-re ment el

Ahogy arra az előzetes információk alapján is számítani lehetett, kiemelkedően magas összegre, mintegy 32 milliárd forintra szerződött az MTVA-val a Magyar Labdarúgó Szövetség. A közmédia ezt a pénzt főként sportközvetítési jogokra fizette ki. A második és harmadik tétel ugyancsak sportra vonatkozik: a Hungaroring Zrt.-vel a Forma–1 közvetítéseire, illetve a futamokkal kapcsolatos barterszerződésekre összesen 17 milliárd forint értékben szerződtek. Tízmilliárd forintnál többet költött el az MTVA az Európai Labdarúgó-szövetségnél is, itt szintén sportközvetítések jogaira, valamint kis mértékben vonalhasználatra fizették ki a pénzt.

Fidesz-közeli cégek a toplista folytatásában

A listában ezután már Fidesz-közeli cégek szerepelnek. A negyedik szereplő az Apropó Média Kft., melynek tulajdonosa jelenleg Blázy András, aki korábban sokáig Habony Árpád jóbarátjával, Halkó Gabriellával közösen vitte a produkciós céget, ma azonban már csak Blázy neve szerepel tulajdonosként. A HVG által összeállított lista alapján ehhez a vállalathoz több mint 7,5 milliárd forint került, ám a szám csalóka, van ugyanis egy másik társaság is, a Summa Produkció Kft., amely szintén Blázy nevén van, és szintén az MTVA szerződött partnerei között szerepel. Ez a cég további 1,2 milliárd forintot kapott, a végösszeg pedig így már majdnem 9 milliárd forint. Az Apropó Média gyártotta többek között a Ridikült, a Maradj talpon című műsort és A Dalt.

A Kálomista Gábor filmproducer nevéhez köthető Megafilm Service Kft. 6,7 milliárd forint értékben kötött szerződéseket az állami médiavállalattal. A cég filmeket és sorozatokat is gyárt, illetve gyártott a közmédiának, köztük a Munkaügyek és a Tóth János című sorozatot, az Egynyári kaland című tv-játékot, valamint az Egy másik életben című filmet. Kálomista köréhez sorolják a szintén a listán szereplő TV Com Kft.-t is, az ugyanis (volt) felesége, Kálomista Zsuzsanna egyik egykori üzleti partnerének tulajdonában van. A TV COM, amely többek között a Balatoni nyár című műsort szállítja a közmédiának, 1,3 milliárd forintot kapott a HVG szerint.

Szintén a szerződött partnerek között van a Thália Színház Nonprofit Kft. is, amelynek Kálomista az ügyvezetője. Ezzel a céggel több mint 200 millió forint értékben szerződött az MTVA. A HVG megemlítette: sokáig tartotta magát emellett korábban a pletyka, hogy az MTVA a Balatoni nyár című műsorhoz Kálomista Gábortól bérel helyiségeket, amit néhány évvel ezelőtt nem lehetett leírni, mivel a producernek semmi köze nem volt ahhoz a céghez, amellyel összesen 72 millió forint értékben kötöttek két szerződést. Azt továbbra sem lehet bizonyítani, hogy a szerződéskötések időpontjában Kálomistának volt köze a társasághoz, ami viszont biztos, hogy ma már van, ő az egyik tulajdonos.

Az MTVA-nak nagy összegeket számlázó cégek listáján emellett a HVG több más, Fidesz-közeliként emlegetett más vállalkozást is felsorolt, ilyen például a

  • HD TV Hírstúdió Kft. (a lap forrásai szerint ennek tulajdonosai Halkó-közeliek: Kiss Ferenc és Kiss János Géza),
  • a Média Műhely Produkciós Iroda Kft. (A céget Mucsányi Marianna újságíró, a Kossuth Rádió jelenlegi csatornaigazgatója alapította, akinek a férje Szadai Károly, aki Kövér László személyi titkára volt 1998 és 2000 között, amikor Kövér még titkosszolgálatokat felügyelő miniszter volt. Mucsányi a cég tulajdonosai közül azonban már nem szerepel)
  • a Hung-Ister Zrt. – ennek jelenleg a Fidesz-közeli KESMA a tulajdonosa
  • és ilyen a Dextramedia Kft. – melynek egyik tulajdonosa, Moys Zoltán Lezsák Sándor kormánypárti politikus veje.

MTVA-közeliek szerződései

MTVA-hoz köthető szereplők is számláznak az MTVA-nak. Ilyen például a WMA és a Popular Média, mely egy áttételen keresztül Vas Imréhez köthető. Ő az, aki a volt MTVA-vezérigazgató, Vaszily Miklós elleni lehallgatásokat végezte, és aki az MTVA egyik botrányok középpontjába került, nemrég be is zárt Új Média és Teletext Kft. nevű cégének is az ügyvezetője volt. A Vas Imréhez köthető cégek a HVG adatai szerint közel 2,2 milliárd forint értékben kötött szerződéseket az MTVA-val.

A listán szerepel a Show & Game Kft.,  Závodszky Zoltán cége. Závodszky 2011 áprilisáig az MTVA vezérigazgató-helyettese volt. Závodszky a HVG megkeresésére azonban közölte, hogy 8 évvel ezelőtt, mindössze 6 hónapig volt az MTVA-nál a szakmai területért felelős vezető.

Arról is beszélt, hogy szerinte a kiragadott árak nem pontosan jelzik a produkciók valódi értékét. Mint mondta, kevesen gondolják át, hogy a számok mögött esetenként százas nagyságrendben foglalkoztatnak kollégákat, akiknek bért kell fizetni, eszközöket, stúdiókat bérelnek, díszletet építenek és jelmezeket varrnak. Példaként a Csináljuk a fesztivált! című műsort hozta fel, mondván, ha valaki összeszámlálná, hányszor játszották le a zeneszámait, és azzal vetné össze a gyártási költségeket, kiderülne, hogy a valaha létező legolcsóbb szórakoztató műsort állították elő.

A producer úgy gondolja, nem lehet minden műsort csak az ára alapján elemezni. „A Dunán futó Honfoglaló – mely a népszerű internetes játékból saját televíziós fejlesztésünk – a kereskedelmi csatornák hasonló műsoraira költött pénznek kevesebb mint a feléből készül” – mondta.

A listából kiderül az is, hogy Fábry Sándor és Borbás Marcsi is a nagy beszállítók közé tartozik, Fábry Trisó Kft.-je például csaknem 3 milliárd forintot kapott.

Patonai Péter érdekeltségeivel is 3,2 milliárd forint körüli összegben szerződött az MTVA. Patonaié volt az I.M.G Inter Media Goup nevű reklámcég, amely azóta kiesett a pikszisből.

Az állami tulajdonban levő MFB egykori vezérigazgatója az A38-cal és a Zászlóshajó Kft.-vel szerepel a listán, de a képet árnyalja, hogy Patonai nem vesz részt operatívan egyik vállalat életében sem, továbbá az A38 hajót az elmúlt években sok száz milliós költséggel gyakorlatilag egy közvetítőkocsit nem igénylő, stúdióval egyenértékű hajóvá alakították át. A nagy számok mögött tehát nagy értékű beruházások is vannak.

A félmilliárdnál kisebb szerződések között is vannak érdekesek

Vannak az imént felsorolt, fél milliárd forintnál nagyobb szerződéseken túl érdekesek a jóval kisebb tételek között is. Fent van a listán Várhegyi Attila, akit sokan sokáig az MTVA valódi urának tartottak. Vele négy megbízási szerződést is kötöttek összesen 32 millió forint értékben, családi cégével, a Prestige Médiával további 1 szerződést 16,8 millió forintról. Szerződött az MTVA továbbá az 1100év Kft.-vel is, amely a Fidesz-alapító Bayer Zsolt publicista érdekeltsége. Szerződései összértéke a HVG szerint 81,7 millió forint. Simicska Lajos korábbi plakátcége, a Publimont 40 millió forintot kapott a közmédiától, a Nézőpont-csoporthoz tartozó Médianéző pedig 31,7 millió forintot.

AHVG kereste az MTVA-t, hogy megtudakolja, hogy a fenti cégekkel vannak-e más szerződéseik is, vagy ezek a végösszegek, de a közmédia két és fél hét eltelte után csak annyit reagált, hogy ha közérdekű adatigénylést kívánnak benyújtani, akkor tegyék meg a jogszabályban meghatározott tartalmi és formai követelmények szerint. Amikor a szerkesztőség erre azt írta vissza, hogy újságírói kérdésekről lenne szó, és várják a választ, semmilyen reakció sem született az MTVA sajtóirodájában.

További részletek és látványos ábrák a hvg.hu-n, valamint a témával foglalkozik a HVG hetilap is.

Borító: Az MTVA székháza Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!