fbpx
Eredeti és retusált képek

Norvégiában illegálissá vált, ha a közösségi oldalakon nem jelölik a retusált fotókat

Jogsértést követnek el azok az influenszerek, akik nem jelölik, hogy belenyúltak egy fényképbe: szankció is vár rájuk.

Az új norvég szabályozásokkal a közösségi média irreális szépségnormáit akarják visszaszorítani. Az állam megváltoztatotta a 2009-es marketingtörvényeket, mivel Norvégia szerint egyre jellemzőbb, hogy az influenszerek retusált képeket tesznek közzé a testükről különböző promóciós bejegyzésekben, anélkül, hogy az utólagos képszerkesztést elismernék – írja a Vice híre nyomán a Marketingmorzsák.

A norvég Gyermek és Családügyi Minisztérium által kezdeményezett módosítás szerint – amit a parlament jelentős 72–15 arányú szavazatával fogadtak el – a test méretét, alakját vagy bőrét megváltoztató hirdetéseket, a minisztérium által tervezett szabványos címkével kell megjelölni. Ezek a változások nem csak azokat a képeket fogják lefedni, ahol az ajkak, a derékvonal és az izmok eltúlzottak a fénykép elkészítése után, hanem azokat is, amelyek különböző szűrővel vannak létrehozva. A törvény rendszeres megsértése esetén a bírságok egyre fokozódnak, szélsőséges esetekben pedig börtön is járhat érte.

A törvényalkotó azt várja, hogy a megjelöléssel jobban átlátható lesz, hogy a bemutatott testkép mennyire hamis és abban is bíznak, hogy még a reklámozókat és az alkotókat is elrettentheti attól, hogy a fényképeiket retusálják. A minisztérium azonban elismerte, hogy a törvény végrehajtása nehéz lesz, mivel nem mindig könnyű megmondani, hogy szerkesztették-e az adott képet.

A törvény által felvetett másik kérdés az, hogy a fényképek megvilágításának vagy telítettségének módosítása jogsértésnek minősül-e.

Mindazonáltal a Verdens Gang című helyi újság szerint a törvénytervezet széles körű támogatást kapott Norvégia influenszer-közösségétől. A lapnak egyikük azt mondta, hogy alapvetően egyetért a szabályozással, ugyanakkor a szűrők alkalmazása problematikussá válhat.

„A szűrők olyan dolgok, amelyeknek szórakoztatónak kell lenniük, amin nevetni lehet és megengedhető például, hogy pillangó legyen az arcodon, és mindezt nem azért, hogy hamis szépségideált hozzunk létre”

– mondta a cikkben Annijor Jørgensen.

A képek filterezéséről is beszélgettünk a Media1 egy korábbi adásában vendégünkkel, Forgács Marian közösségimédia-szakértővel – a beszélgetés itt érhető el.

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borítókép: Stock / Fotó: Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások