fbpx
sajtó, média, mikrofon, sajtótájékoztató

Az Európai Rádiók Szövetsége a digitális szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat módosítására szólítja fel az uniós döntéshozókat

Úgy látják, a napi tömeges elérés és a társadalomra gyakorolt ​​hatásuk miatt itt az ideje, hogy Európa nagyobb felelősségét helyezzen a globális online platformokra és felelősségre vonhatóbbá tegyék őket, illetve itt az ideje, hogy helyreállítsák az online világ iránti bizalmat és olyan biztonságos helyet biztosítsanak, ahol a média széles és demokratikus funkcióval rendelkezik.

Az Európai Rádiók Szövetsége (The Association of European Radios / AER) közleményében üdvözli a digitális szolgáltatásokról szóló törvényre (Digital Services Act / DSA) vonatkozó, az Európai Bizottság által tett, a biztonságosabb, igazságosabb és átláthatóbb online környezet létrejöttére vonatkozó, az európai értékeket és az alapvető jogok védelmét biztosító javaslatot, ugyanakkor az Európai Rádiók Szövetsége kéri a törvényjavaslat módosítását néhány elv mentén.

A globális online platformok fontos forrássá váltak az emberek számára a sokféle tartalomhoz való hozzáférésben. Ezen szereplők közül sokan egyoldalúan korlátozzák a médiatartalom terjesztését. Ajánlórendszereik hatást gyakorolnak a felhasználókra, hogy milyen információkat érhetnek el, az AER szerint ezért fontos az alábbi elvek mentén a törvényjavaslat módosítása:

  • Gondoskodni kell arról, hogy az „ami offline módban illegális, illegális legyen az online világban is”. Az AER szerint módosításokat kell bevezetni a hirdetésekre vonatkozóan, hogy azok valódi tartalommal bírjanak. Például adjanak meg pontos hivatkozást az illegálisnak minősített tartalmakról. Ezenkívül ki kell terjeszteni a megbízható jelzők státuszát azokra a szerzőkre, akik szakértelemmel és hozzáértéssel rendelkeznek a szerzői jogsértések felderítése és azonosítása szempontjából.
  • Védeni kell a médiaszervezetek szerkesztési szabadságát és olyan garanciákat bevezetni, melyek tiltják a globális online platformok beavatkozását a közzétett tartalomba a saját feltételük, moderálási és közösségi irányelveik alapján. Fontos a médiába és az online sajtóba vetett bizalom előmozdítása, ezért a globális online platformoknak tartózkodniuk kell minden szerkesztői döntés megcsorbításától. Ebbe beleértendő a médiaszerkesztők által jogosnak érzett szerkesztői tartalom vagy szolgáltatás eltávolításának, felfüggesztésének, letiltásának vagy más módon történő beavatkozásának szükségessége is. A szerkesztőségi felelősséggel nem rendelkező globális online platformoknak nem szabad szerkesztőségi döntéseket hozniuk és nem szabad indokolatlan ellenőrzést gyakorolniuk a tartalomkészítők felett! Ha vita merül fel, a bíróságok vagy a nemzeti hatóságok feladata eldönteni és utasítani a platform üzemeltetőit, hogy ennek megfelelően járjanak el.
  • Gondoskodni kell a médiatartalmak megfelelő címkézésről! Amikor az olvasó közösségi hálózatokon, hírgyűjtőkön vagy keresőmotorokon keresztül fér hozzá a médiatartalmakhoz, képesnek kell lennie arra, hogy könnyen azonosítsa, ki viseli a szerkesztői felelősséget. Az új törvénynek tehát biztosítani kell, hogy a médiaszervezetek azonosítása (például logók és márkanevek) jól láthatók legyenek az általuk nyújtott tartalom és szolgáltatások mellett!
  • Az üzleti felhasználók átláthatóságának erőteljesebb ellenőrzése és személyazonosságuk igazolása szükséges az online csaló tevékenységek és az illegális tartalom – például a szerzői jogok megsértésének – terjesztésének megelőzése érdekében.
  • A platform üzemeltetők ajánlási rendszerének átláthatóságának további fokozása szükséges, mivel ezek befolyásolják a médiatartalom online megtalálhatóságát!
  • Kötelezni kell a platform üzemeltetőit, hogy világos, átlátható, megkülönböztetés nélküli feltételeket határozzanak meg. A rendeletnek korlátoznia kell a platformüzemeltetők azon lehetőségeit, hogy eltávolítsák azokat a tartalmakat, amelyek csak a médiaszervezetek szerkesztőinek felelősségébe tartoznak! Ugyanilyen fontos annak biztosítása, hogy a platform üzemeltetőinek feltételeiben bekövetkezett változásokról előre tájékoztatást kapjanak a médiaszervezetek!
  • Tisztázni kell az ágazatspecifikus törvényekkel való harmonizálást és a tagállamok szabályozási hatáskörét!
  • Biztosítani kell a törvényi előírások megfelelő végrehajtását! A szabályok gyors és hatékony végrehajtásának biztosítása érdekében az Európai Unió teljes területén meg kell erősíteni a digitális szolgáltatási koordinátorok közötti határokon átnyúló együttműködést! Meg kell teremteni, hogy a Digitális Szolgáltatások Európai Testületének munkájába bekapcsolódhassanak az érdekelt felek és aggályokat vethessenek fel a határokon átnyúló esetekben. Az Európai Rádiók Szövetsége arra is sürgeti a döntéshozókat, hogy bizonyosodjanak meg arról, hogy a független nemzeti médiaszabályozó hatóság, alkalmas a feladatra és betartatja a most alakuló törvényt.
  • Biztosítani kell a sajtó és a média fenntarthatóságát! Az online reklám fontos bevételi forrás a médiaszervezetek számára. Működésük reklámozással történő finanszírozását a törvény nem áshatja alá. Ugyanakkor alapvető szükség van a hirdetésekre vonatkozó szabályozásra is, amelyek biztosítják mind az állampolgárok alapvető jogait, mind az egyenlő versenyhelyzetet az online környezetben. A törvénynek ezért foglalkoznia kell a globális online platform adatkezelési gyakorlatával és a hirdetési bevételek monopolizációjával, biztosítva ezzel a sajtó és a média fenntarthatóságát – véli az AER.

További hírek a Media1-en!

Borítókép: Stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások