fbpx
A TUT.by portál a lekapcsolás előtti napon

Elérhetetlenné tette közösségimédia-archívumát a munkatársak és az olvasók védelmében a vezető belarusz hírportál, a Tut.by

A munkatársaik és olvasóik elleni esetleges bűnügyi eljárásoknak akarják elejét venni, miután nemrég nyomozás indult a portál ellen „szélsőségesség szításának” vádjával.

A Tut.by tájékoztatása szerint nem törölték az archívumot, csupán ideiglenesen elrejtették az elmúlt 18 hónap posztjait. A Tut.by Telegram csatornáját pedig a kelet-európai ország határain kívülről üzemeltetik – írja a Szabad Európa.

Az oldal arról is beszámolt, hogy kikapcsolták a kétfaktoros hitelesítést a Telegramon annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb átnevezhessék a csatornát, ha a lapot hivatalosan is „szélsőségesnek” nyilvánítják a belarusz hatóságok.

Májusban őrizetbe vették a Tut.by tizenhárom munkatársát, köztük a főszerkesztőt, Marina Zolotvát  – erről itt írtunk –, a cég bankszámláját befagyasztották, a hírportált pedig elérhetetlenné tették, miután adóelkerülés vádjával bűnügyi eljárás indult az oldal szerkesztői ellen.

Június közepén a belügyminisztérium hivatalosan is kezdeményezte egy minszki bíróságnál a portál „szélsőségesnek” nyilvánítását. Az ítélet eleinte június 24-re volt várható, végül azonban határozatlan időre elhalasztották az ügyben a meghallgatást.

A Tut.by a hozzá kapcsolódó lapokkal együtt a legnagyobb internetes tartalomszolgáltatónak számít Belaruszban. Tavaly decemberben a hatóságok bevonták a portál médiaengedélyét a kormányellenes tiltakozásokról szóló tudósításokkal kapcsolatos korábbi figyelmeztetésekre hivatkozva.

A Media1-en többször is beszámoltunk a Fehéroroszországban elhurcolt újságíró, Raman Prataszevics esetéről is, akit legutóbb a hatóságok házi őrizetbe engedtek. Korábban nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatának földre kényszerítése Minszkben. A hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést. A repülőtéren ekkor vették őrizetbe a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: A TUT.by portál a lekapcsolás előtti napon / Kép: archive.org
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások