fbpx
A TUT.by portál a lekapcsolás előtti napon

Letiltották a legnagyobb független hírportált Fehéroroszországban

A médium társalapítója, Kiril Volosin a Telegram-csatornán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a portál oldalát lekapcsolták. A honlap nem érhető el Oroszországból sem. A tájékoztatási minisztérium közleményében azt írta, hogy a főügyészség értesítése alapján korlátozta a hozzáférést a TUT.by internetes portálhoz.

Korábban a lap főszerkesztője, Marina Zolotova arról számolt be, hogy a pénzügyi hatóságok nyomozói házkutatást tartottak a szerkesztőségben, valamint újságíróik lakásán – írja a Telex.

A belarusz Állami Ellenőrző Bizottság (KGK) pénzügyi vizsgálati osztálya, amely a múltban is célba vette az ellenzéket, megerősítette, hogy a TUT.by és a Hoster.by, online webhosting megoldásokat kínáló cég irodáiban tartott razziákat. A tájékoztatás szerint nagymértékű adó- és járulékcsalás bűntettének gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást a TUT.by médiavállalat vezetői ellen.

A tavaly augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Alekszandr Lukasenko elleni tömegtüntetések. Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenko választási csalással került ismét hatalomra. A választási eredményeket a nyugati hatalmak sem ismerték el.

Tüntetés Fehéroroszországban Alekszandr Lukasenko elnök ellen
Tüntetés Fehéroroszországban Alekszandr Lukasenko elnök ellen / Euronews adáskép

A hatóságok az elmúlt hónapokban az ellenzék és az ország független médiája elleni elnyomó kampányt indítottak. A TUT.by az ország fő független médiuma, amely a tüntetésekről és az azt követő fellépésről széleskörűen tudósított szövegben és képekben.

A portál azt állítja, hogy naponta akár 20 millió látogatója is volt. Több riporterét rövid elzárásra ítélték, mert illegális tüntetésekről tudósítva részt vettek az eseményeken. Márciusban Kacjarina Boriszevicset ítélték hat hónapra, miután kétségbe vonta azt a hivatalos közlést, hogy az egyik tüntető, aki életét veszítette, ittas volt. Legutóbb, hétfőn Ljubov Kasperovics kapott 15 napi elzárást.

Más médiumok is a hatóságok célkeresztjébe kerültek. A Belarusz Újságírók Szövetsége szerint éppen a múlt héten tartóztattak le és bántalmaztak két újságírót.

A legtöbb külföldi médiának dolgozó újságíró akkreditációját visszavonták, gyakorlatilag megakadályozva őket abban, hogy legálisan dolgozzanak, és megtiltották az Euronews sugárzását Belaruszban.

Még több hír található a Media1-en.

Borítókép: A TUT.by portál a lekapcsolás előtti napon / Kép: archive.org

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások