fbpx
Tiltakozás a propagandatörvény ellen 2021.06.14-én

14 uniós tagállam közös nyilatkozatban ítélte el az új magyar törvényi szabályozást, mely „megbélyegzi a melegeket”

„Súlyos aggodalmunkat fejezzük ki a magyar parlament által elfogadott módosítások miatt, melyek diszkriminatívak az LMBTQI-emberekkel szemben és megsértik a szólásszabadságot ürügyként használva a gyermekek védelmét”– kezdődik a 14 ország által jegyzett nyilatkozat.

A közös nyilatkozatot Belgium mellett Hollandia, Luxemburg mellett Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Spanyolország, Svédország és Lettország, valamint nem sokkal később Olaszország is aláírta – írja az Euronews.

A nyilatkozat arra a múlt héten a Fidesz és a Jobbik szavazataival megszavazott úgynevezett pedofiltörvény tartalmára reagált, mely „összemossa a homoszexualitást a pedofíliával és megbélyegzi a LMBTQI-embereket”.

A több magyar törvényt is érintő módosításokkal megtiltják a születési nemtől eltérő genderidentitás, a nemváltás és a homoszexualitás bemutatását és népszerűsítését a 18 éven aluliak körében. Az aláíró 14 tagállam szerint „ez a szexuális irányultságon, a nemi identitáson és a nemi önkifejezésen alapuló megkülönböztetés egy botrányos formáját jelenti, és elítélendő. A befogadás, az emberi méltóság és az egyenlőség az Európai Unió alapvető értékei, és nem köthetünk kompromisszumot ezekről az elvekről”.

A 14 EU-tagállam szerint ezek a módosítások sértik a szólásszabadságot azzal, hogy „korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint a hatóságok beavatkozása nélküli információszerzés és közvetítés szabadságát, ami rögzítve van az Európai Unió Alapjogi Chartájában”.

Az LMBTQI-emberek megbélyegzése világos megsértése a méltósághoz való alapvető jognak, melyet az EU Chartája és nemzetközi jogszabályok biztosítanak – emelték ki.

A tagállamok sürgették az Európai Bizottságot, hogy

„használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt arra, hogy biztosítsa az EU-szabályok teljes tiszteletben tartását”.

Külön is megemlítették ezek közül az ügy uniós bíróság elé vitelét.

A közös nyilatkozatot Sophie Wilmes belga külügy- és EU-ügyekkel foglalkozó miniszter hozta nyilvánosságra, eredetileg 13 országgal, de nem sokkal később csatlakozott Olaszország is.

A 14 EU-tagállam közös nyilatkozata angolul

A 14 uniós tagállam nyilatkozata teljes egészében így hangzik:

We express our grave concern about the adoption by the Hungarian Parliament of amendments which discriminate against LGBTIQ persons and violate the right to freedom of expression under the pretext of protecting children.

These amendments to a number of Hungarian laws (Child Protection Act, Act on Business Advertising Activity, Media Act, Family Protection Act and Public Education Act) introduce a prohibition of the “portrayal and the promotion of gender identity different from sex at birth, the change of sex and homosexuality” for persons under 18.

It represents a flagrant form of discrimination based on sexual orientation, gender identity and expression and hence deserves to be condemned. Inclusion, human dignity and equality are core values of our European Union, and we cannot compromise on these principles.

These amendments also violate the freedom of expression, by limiting the freedom to hold opinions and to receive and impart information without interference by public authority, as enshrined in the Charter of Fundamental Rights of the European Union.

Stigmatizing LGBTIQ persons constitute a clear breach of their fundamental right to dignity, as provided for in the EU Charter and international law.

Beyond the discussions taking place at the General Affairs Council, we urge the European Commission as Guardian of the Treaties to use all the tools at its disposal to ensure full respect for EU law, including by referring the matter to the ECJ.

We stand to protect the rights of all EU citizens.

A törvény kapcsán korábban az Európai Bizottság elnöke, továbbá az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is aggodalmának adott hangot. Számos vállalat, civil- és szakmai szervezet is tiltakozott ellene. Az egyes vélemények szerint orosz mintára elfogadott új magyar törvényről itt olvashatók korábbi írásaink.

Vera Jourová is megszólalt

Olyan Európában hiszünk, amely elfogadja a sokszínűséget – ezt az MTI és a 24.hu tudósítása szerint már Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős alelnöke jelentettte ki Luxembourgban az európai uniós tagországok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek egynapos tanácskozását követően.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke
Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke (archív)

Vera Jourová a nemrégiben elfogadott magyar homofób pedofiltörvénnyel összefüggésben az MTI tudósítása szerint kijelentette: a véleménynyilvánítás szabadságát védeni kell, és senkit sem szabad hátrányosan megkülönböztetni szexuális irányultsága miatt.

„A számos aggodalomra okot adó magyar ügyet érintően az Európai Bizottság azon a véleményen van: a magyar hatóságok részéről nincs látható törekvés arra, hogy megvédjék az európai értékeket. Az uniós bizottság kész a párbeszédre Magyarországgal a vitás jogi ügyek rendezése érdekében, mint ahogy kész minden rendelkezésére álló eszközt használni akkor, ha az szükségesnek látja”

– emelte ki.

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a magyar törvény szembemegy-e az uniós szabályozással, közölte a uniós biztos.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borító: Tiltakozás a propagandatörvény ellen 2021.06.14-én. Fotó: Propagandatörvény helyett elfogadást / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások