fbpx
Google. Fotó: Google sajtószoba

Vizsgálatot indított a Google ellen a Gazdasági Versenyhivatal

A vizsgálat a keresési találatként megjelenő dalszövegkártyákra irányul, amely a GVH szerint lehetséges, hogy sérti a versenyjogot azzal, hogy a cég a saját szolgáltatását részesíti előnyben.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra keresi a választ, hogy a kaliforniai központú cég jogsértő módon befolyásolja-e a dalszöveg közzétételével foglalkozó piaci szereplők közötti versenyt. Konkrétan a keresőmotor használatakor (dalok vagy dalszövegek keresése során) az organikus keresési találatok előtt, saját dalszöveg-megjelenítési szolgáltatását helyezi el – így az ezzel foglalkozó honlapok linkjei kevésbé láthatók – írja a hatóság közleményében.

Az úgynevezett dalszövegkártya – különösen mobiltelefonok esetén – alkalmas arra, hogy kitakarja a keresőmotor által sorrendbe állított további találatokat. A hatóság szerint emellett a Google a saját YouTube-szolgáltatását is népszerűsíti.

A közleményben kiemelik, hogy a versenyhatóság különös figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és helyzetét befolyásoló nagy technológiai vállalkozások magatartásainak vizsgálatára. A GVH 2019 végén jelentős, 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki a Facebookra (erről itt írtunk bővebben), továbbá 2018 nyarán kötelezettségek teljesítését írta elő a Google számára. A Versenyhivatal emellett jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber, illetve a ByteDance által üzemeltetett TikTok magatartását.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul – hangsúlyozza a GVH.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: Google sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások