fbpx
A bezárt Newsru üres newsroomja

Putyin ellehetetlenítette, bezár a NEWSru orosz hírportál

A bejelentés szerint a „jelenlegi politikai helyzet” lehetetlenné teszi a működését.

A NEWSru főként hír-aggregátorként működött az utóbbi években. Hétfői közleménye szerint azok az orosz törvények, amelyek alapján a cikkekben mindenkit meg kell jelölni, akit az állam „szélsőségesnek” vagy „idegen ügynöknek” címkéz, negatívan hatottak a bevételeire – számolt be róla a Szabad Európa, valamint több más médium.

„Gazdasági okokból állítjuk le a munkát, de ezeket az okokat az országban uralkodó politikai helyzet idézte elő”

írja a moszkvai hírszerkesztőség weboldala.

A NEWSru 2000-ben, abban az évben kezdte meg működését, amikor Vlagyimir Putyin elnök hatalomra került. A szerkesztőség mögött álló cég szerint a fordulópont hét éve következett be, amikor drámai módon megváltozott az orosz külpolitika és a hazai gazdasági struktúra.

Az oldal közölte, hogy a szigorított orosz törvény nyomán tett állami lépések, azaz több médium – így a Szabad Európa helyi szolgálata, a Meduza médiaportál és a VTims – „idegen ügynökké” nyilvánítása rosszul hatott ki a sajtóra, és lehetővé tette, hogy további korlátozásokkal sújtsák.

„Egyre több és több köztiszteletben álló embert és igaz információforrást kellett idegen ügynökként és szélsőségesként megjelölnünk”

– mondta a cég.

Az úgynevezett „idegen ügynök” törvényt 2012-ben fogadták el Oroszországban, és azóta többször is módosították. A jogszabály előírja, hogy a külföldi támogatásban részesülő és a kormány szerint politikai aktivitást folytató nem-kormányzati szervezetek regisztrálják és „idegen ügynökként” jelöljék meg magukat. Emellett bele kell egyezniük a pénzügyi átvilágításukba is.

Még több hír érhető el a Media1-en! Iratkozzon fel napi hírlevelünkre, és kövessen bennünket Facebookon, valamint Twitteren is!

Borítókép: A NEWSru üres szerkesztősége / Fotó: Newsru.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások