fbpx
A METU körépülete az Örs vezér téren Budapesten.

Tulajdonost vált a Budapesti Metropolitan Egyetem, ismertebb nevén a METU

A Kreatív szerint egy jegybanki alapítványok által alapított befektetőcég vagyonkezelője a többféle reklámos és médiás képzést is nyújtó magánegyetem új többségi tulajdonosa.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Pénteken délután jelentették be a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatóinak az intézmény tulajdonosváltását. 2015 óta a kínai Eximbank alapította CEE Equity Fund volt a többségi tulajdonos, őket most az Optima Befektetési Zrt.  tulajdonában álló Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő váltja – írja elsőként a kreativ.hu, de lapunk is hasonlóan tudja.

Az Optima sajátos áttéttel kapcsolódik a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB): az MNB által létrehozott Pallas Athéné alapítványok hozták létre. A mostani bejelentéskor hangsúlyozták az oktatóknak, megmarad az akadémiai függetlenségük.

A magát alkotóegyetemként definiáló magánegyetem többféle reklámos és médiás képzéssel is foglalkozik.

A szóbeli bejelentés után egy körlevelet is kaptak a munkatársak, amiben az áll:

„Az új tulajdonos is a további fejlődést, a minőség további emelését támogatja. Fekete Zoltán, az Optima Zrt. vezérigazgatója megerősítette, hogy bízik a vezetésben, az egyetem víziójában, hiszen épp amiatt döntöttek a megvásárlás mellett, mert kiváló értéknek találták a METU-t, amelyet nemzetközi jelentőségű felsőoktatási intézménnyé szeretnének tenni.”

A bejelentésből az is kiderül, az Optima hat vevőjelölt között futott be a tenderen, amely lezárta a CEE Equity Funds befektetését.

A bejelentésről szóló levél

„Jelentős állomáshoz érkeztünk a Metropolitan Egyetem életében. Szeretném bejelenteni, hogy megváltozik az egyetem tulajdonosa. A METU új tulajdonosa a Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő Kft., melynek befektetője az Optima Befektetési Zrt., így hazai kézbe kerül az egyetemünk.

Az új tulajdonos is a további fejlődést, a minőség további emelését támogatja. Fekete Zoltán, az Optima Zrt. vezérigazgatója megerősítette, hogy bízik a vezetésben, az egyetem víziójában, hiszen épp amiatt döntöttek a megvásárlás mellett, mert kiváló értéknek találták a METU-t.

Szalai Tamás a korábbi többségi tulajdonos, a CEE Equity képviseletében úgy fogalmazott, hogy a METU stabil, érett, egyértelműen meghatározott célokat követő intézmény, erős menedzsmenttel, kiváló akadémiai testülettel és hallgatói közösséggel. Ennek köszönhető, hogy befektetésük értéke az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt. Nemzetközi versenytárgyaláson több – hazai, európai és ázsiai – szakmai és pénzügyi vevőjelölt közül a legjobb ajánlatot tevő Optima Zrt.-vel kötöttek megállapodást. Az adás-vétel zárása az ilyenkor szokásos feltételek teljesülését követően várhatóan jövő héten megtörténik.

Az Optima Befektetési Zrt. célja, hogy befektetési stratégiájának megfelelően elősegítse az intézmény további fejlődését, és nemzetközi jelentőségű felsőoktatási intézménnyé tegye az egyetemet. Emellett egyetért azzal is, hogy az egyetem autonóm intézmény, amelynek fontos alapértéke az oktatás, a kutatás, a művészeti tevékenység szabadsága. A továbbiakban is garantálja az akadémiai függetlenséget. A szervezetben a munkakörök, a szervezeti felépítés változatlan marad, a mindennapi munkavégzést nem érinti a változás. Ahogyan eddig is, a továbbiakban is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a régió meghatározó, nemzetközi jelentőségű felsőoktatási intézményévé váljunk, amit szívesen ajánlanak a hallgatók.”

Még több hír található a Media1-en!

Szóljon hozzá!