fbpx
hps Trade

Trükköztek és nem fizették ki a HPS Trade embereinek bérét

Egyes dolgozóinak több havi bérrel tartozik a HPS Trade, ráadásul a Media1 megtudta azt is, hogy trükköztek a munkatársak foglalkoztatása, a bejelentések kapcsán. Az állítólagos nagy összegű áfacsalás miatt zajló nyomozás miatt várhatóan nem, vagy legfeljebb csak a tényleges pénzük töredékéhez sikerülhet hozzájutniuk a hostesseknek és promotereknek.

A Media1 birtokába került dokumentumok szerint máig nem rendezték a munkatársak bérét a HPS Trade Kft. és a hozzá szorosan kötődő különféle projektcégek azután, hogy mint arról korábban a Media1 beszámolt, április közepén egy országos rajtaütési akció részeként őrizetbe vették a nyomozók P. Gergelyt és M. Zitát, valamint a HPS Trade Kft. könyvelőjét a kft.-nél történt állítólagos nagy összegű költségvetési csalás, fiktív számlák befogadása miatt.

A számlagyáros bűnszervezet elleni házkutatás egyik képe
A számlagyáros bűnszervezet elleni házkutatás egyik képe
Fotó: ügyészség / NAV / Media1

Beszéltünk is olyan HPS Trade-es dolgozóval, akinek több havi járandóságával tartoznak, mivel épp akkor kellett volna fizetést kapnia, amikor a nyomozók akcióba léptek az állítólagos fiktív számlák befogadása kapcsán, és zároltak egyes bankszámlákat.

Trükköztek a bérekkel

Azt mondta az illető, a HPS Trade-nél teljesen általános volt a trükközés a munkabérek kifizetése kapcsán korábban. Hogy spóroljanak a munkavállalók járulékain, többeket mindössze 1 órás munkavégzésre jelentettek be, illetve egy másik cégtől borítékban kapták meg a korábbi időszakban a bérük egy részét, de közben valójában a HPS Trade dolgozói voltak.

A „borítékos cég”, a szentlőrinckátai székhelyű Berkó-Sec Szolgáltató Kft. az Opten céginformációs szolgáltatás szerint mostanra felszámolási eljárás alá került. A másik cég, ahová szintén voltak HPS Trade-es dolgozók elhelyezve, a tésai székhelyű Pear Vision Kft., de ők az Opten szerint egyelőre rendben működnek. Utóbbi cégben volt jellemző az 1 órás bejelentés, viszont itt legalább átutalással fizették a béreket munkaszerződés alapján, már amikor még fizettek.

A heti 1 órás bejelentés azért érdekes, mert a birtokunkban lévő beosztás és jelenléti ívek szerint az érintetteknek heti 40 órában kellett dolgoznia különféle multicégeknél hostessként, illetve promoterként.

Hiába próbálják megkapni bérüket a promoterek és a hostessek

A történtek miatt most várhatóan bottal üthetik a munkavállalók a bérük nyomát, és örülhetnek, ha legalább az 1 órás munkavállalásra jutó pénzhez idővel sikerül az állami bérgarancia alapból hozzájutniuk, ez azonban pár tízezer forintot jelent fejenként, szemben a teljes összeggel, amivel tartoznak nekik.

A birtokunkban lévő egyik e-mailben azt írták a dolgozóknak, hogy a cégcsoporthoz tartozó valamennyi munkáltató fizetésképtelenné vált. Az egyik levélben arról is szó esik, hogy a Samsung területi képviselői begyűjtik a Samsung-okostelefonokat, de begyűjtötték a HPS Trade-es eszközöket is, ám ez csak átmeneti. A bérek kapcsán a dolgozók most az állami bérgarancia alapból próbálhatnak hozzájutni a pénzükhöz, a felszámoló közvetítésével.

Belső levelezés a bértartozások kapcsán
A birtokunkban lévő belső levelezés egy része a bértartozások kapcsán. Forrás: Media1 – informátor

Nagy cégeknek dolgoztak

A HPS Trade honlapja szerint egyébként olyan ügyfelekkel dolgozott együtt mint a Samsung, a Microsoft, a Mondelez, a Borsodi, de például a Tesco, a Telekom, a Telenor is az ügyfeleik között volt: ezeknél a cégeknél is rendszeresen dolgoztak HPS Trade-es hostessek.

A HPS Trade vezetőit azzal vádolják (azóta az előzetes letartóztatásukat is elrendelte a bíróság), hogy nagy összegű fiktív számlákat fogadtak be egy 6 milliárdos kárt okozó bűnszervezettől, és számlabefogadóként így csökkentették vele a fizetendő áfát. Emiatt bankszámlák zárolására és különféle egyéb ingóságok lefoglalására is sor került.

A HPS Trade egyébként közös honlapot használ a HPS Group Kft-vel, a hps.hu címen. Utóbbi cégnek, a HPS Groupnak a HPS Trade vezetői egyben alapítói is, és a székhelye is azonos a cégeknek.

A HPS Group és a HPS Trade közös honlapja
A HPS Group és a HPS Trade közös honlapja, a hps.hu

Az ügyben Sipos Dávid, a HPS Group Kft. vezetője megkeresésünkre megismételte, hogy a közös honlap és a két vállalkozás székhelycímei közötti átfedés ellenére önállóan működik, ide a HPS reklámügynökségi szárnya, illetve a HPS PR, a HPS X és a HPS Event tartozik, míg a HPS Trade egy értékesítéstámogató szolgáltató cég. Valamint azt mondta a HPS Group Kft.-nél a bérek kifizetése rendben megtörtént, mivel az ő számláikat nem zárolta a hatóság. Más forrásból egyébként úgy tudjuk, a HPS Grouptól mintegy 50 ember távozott, de sem erről, sem a HPS Trade Kft.-vel kapcsolatos értesülésünkről Sipos Dávid illetékesség hiányában nem kívánt nyilatkozni.

Kerestük az ügyben a HPS Trade Kft.-t is, de ott senki sincs, aki nyilatkozna azután, hogy a cég vezetői előzetesbe kerültek pár héttel ezelőtt.

Még több hír található a Media1-en!

Borító: A HPS Trade honlapja a hps.hu alatt.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások