fbpx
Az ATV székháza Budapesten

Átlátszó: 73 millió forint EU-s és állami támogatást nyert az ATV egy pályázaton

Az ATV Zrt. egy VEKOP-projekt keretében, pályázati úton nyerte el az összeget, melyet műsorgyártási eszközparkjának modernizálására fordít. Az ATV is megszólalt az ügy kapcsán: azt hangsúlyozták, hogy nincs semmi kifogásolnivaló a pályázaton való részvételükben.

Az Átlátszó arról ír, hogy mások mellett az ATV Zrt. is nyert a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című VEKOP-1.2.6-20 kódszámú nyilvános felhívással meghirdetett tavaly májusi pályázaton.

A lap az európai uniós támogatásokat nyilvántartó kormányzati adatbázis alapján írta meg, hogy a Hit Gyülekezetét irányító Németh Sándor érdekeltségébe tartozó ATV műsorgyártási eszközpark bővítésére és modernizálása kapott összesen 72,6 millió forint támogatást. A projekt összköltsége az adatbázis szerint 148,1 millió forint és 49% a támogatás aránya, a 72,6 millióból pedig 30% az EU-s pénz.

A felhívás keretében a pályázók első körben visszatérítendő, kamatmentes támogatást kapnak, amely a pályázat eredményességének függvényében részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatássá alakul. A pályázóknak a támogatással megvalósított fejlesztést a fenntartási időszakban működtetniük kell és kötelező vállalniuk, hogy a 2020. április havi, az adóhatóság nyilvántartásában szereplő foglalkoztatotti létszámuk legalább 90%-ának megfelelő számú munkavállalót foglalkoztatnak a megvalósítási időszak során.

Az ATV szerint nincs kifogásolnivaló

Az Átlátszó újságírója e-mailben érdeklődött a csatornánál, ahol hamar választ is adtak neki. Elmondták, hogy „a televízió leamortizálódott műszaki eszközeinek megújítása elkerülhetetlen volt, a VEKOP pályázati keret több milliárd forint volt, ami EU-s forrás. Több ezer cég indult és több százan nyertek. Az ATV a 150 milliós projekt több mint felét önerőből állja, ami komoly költség egy ekkora cégnek.” Az ATV-nél nem tartják visszásnak, hogy részt vettek a pályázaton.  Jelezték, hogy a mostanit megelőző korábbi kormányok pályázatain is részt vettek, egyébként többnyire sikertelenül.

„Az egyenlő mérce jegyében fontosnak tartjuk felhívni a figyelmét arra is, hogy a kormánytól független nagy kereskedelmi tv-n nálunk jelentősebb mennyiségű állami hirdetés fut, illetve a kormánnyal erősen kritikus rádió is kapott támogatást a médiahatóságtól. Egyik esetet se tartjuk visszásnak, amíg a tartalmat nem befolyásolja. Nálunk se fogja, ezt a nézők naponta láthatják a hírműsorainkon.”

Az állami támogatás ténye egyébként a honlapjuk egyik menüpontján keresztül is látható, tehát nincs szó titkolózásról – hangsúlyozták a lapnak

Az ATV pénzügyi helyzete

Az Átlátszó egyébként megnézte a tévétársaság pénzügyi mutatóit, ami alapján megjegyezte, hogy a mérlegadatai nem alakult túl fényesen az elmúlt néhány évben. Éves nettó árbevétele a 2015-ös 1,6 milliárdról ugyan felkúszott 2,2–2,3 milliárdra 2016-2018 között, sőt 2019-ben már 2,6 milliárd lett, adózott eredménye azonban öt évből háromban is mínusz lett, vagyis a cég akkor veszteséget termelt haszon helyett. Számszerűen: 2015-ben -358 millió, 2018-ban -200 millió, 2019-ben pedig -313 millió lett az ATV adózott eredménye. A köztes két esztendőben, 2016-ban és 2017-ben sikerült nyereséget felmutatni, de a veszteségekhez képest elenyészőt, mindössze 47 és 110 millió forintot.

A helyzet 2020-ban javult valamennyit: a cég által leadott beszámoló szerint az éves nettó forgalma 2,8 milliárd forint lett, amiből 26 millió forint adózott eredmény lett. Osztalékot nem fizettek a haszonból, hanem a pénz az eredménytartalékba került.

Külön pont foglalkozik a beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletben a koronavírus-járvánnyal, ami azért érdekes a lap szerint, mert az ATV egy olyan VEKOP-pályázaton nyert támogatást, amelynek a kormány által kiemelt elsődleges célja a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítése volt. Ehhez képest az iratban ez olvasható:

„A COVID-19 koronavírus világjárvány okozta helyzet az ATV Zrt. gazdálkodására is hatást gyakorol, de az a gazdálkodás folytatásával kapcsolatban lényeges ismert bizonytalanságot nem jelent. Az ezzel kapcsolatos kockázatok, az azokra adott válaszok a beszámolóban megfelelően bemutatásra kerültek. ”

A kiegészítő mellékletben visszatérítendő támogatásként szerepel a fentebb részletezett VEKOP-os 72,6 millió forint, „amely az eredményességi célok elérése esetén részben vagy egészben átalakítható vissza nem térítendő támogatássá”.

Az Átlátszónak régóta kedvenc témája az ATV, a Media1 is rendre szemlézi ezeket.

Még több hír található a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások