fbpx
Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára

Európa Tanács: Többet kell tenniük az európai kormányoknak a sajtószabadság védelmében!

A szervezet főtitkára arra szólította fel az európai kormányokat, hogy tanúsítsanak erősebb politikai akaratot az újságírók és a független újságírás védelmében.

A sajtószabadság május 3-án esedékes világnapját megelőzően nyilatkozatot adott ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára.

Az Európa Tanács újságírók biztonságával foglalkozó platformjának friss jelentése 201, újságírók ellen elkövetett támadást tartalmaz 2020-ban a tanács tagállamaiban, mely egy év alatt 40 százalékos növekedést jelent.

A 14 nemzetközi, médiaszabadsággal foglalkozó szervezet által összeállított dokumentum 52 fizikai támadást és 70 zaklatással vagy megfélemlítéssel összefüggő esetet tartalmaz, továbbá újságírók meggyilkolása miatt számos vizsgálat van folyamatban, és legalább 24 esetben nem történt még felelősségre vonás – hívta fel a figyelmet a főtitkár.

Az MTI beszámolója szerint a jelentés szintén megemlíti a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések jelentette korlátozásokat is mint a médiaszabadságot fenyegető kihívást. Marija Pejcinovic Buric kijelentette: a média szabadságának tiszteletben tartása sok országban csökken, a koronavírus-járvány időszakában nőtt az újságírók megfélemlítése, a cenzúra és megtorlások száma. A kormányoknak kötelességük biztosítani, hogy az újságírók erőszaktól és megfélemlítéstől mentesen végezhessék munkájukat, köztük oknyomozó tevékenységüket, amely magában foglalja az állami hatóságok felelősségre vonását is döntéseikért és cselekedeteikért.

Az Európa Tanács készen áll arra, hogy támogassa tagállamait olyan környezet megteremtésében és előmozdításában, ahol a sokszínű és független média el tudja látni szerepét, és hozzájárulhat a demokrácia megerősítéséhez – tette hozzá az Európa Tanács főtitkára.

A nyilatkozat itt érhető el.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára. Fotó: Council of Europe

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások