fbpx
Népszava

Helyreigazítást közölt a Népszava Orbán Viktor vejével kapcsolatban, de a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért

Tiborcz István még tavaly augusztusban indított helyreigazítási pert a napilap és hírportál kiadója, a XXI. Század Média Kft. ellen. A Népszava a Párbeszéd egyik politikusának szavait idézte az elvesztett per alapját képező hírben. A lap, bár leközölte a helyreigazítást, vitatja az ítéletet, ezért Kúriához fordul.

Elvesztette jogerősen a Népszava azt a helyreigazítási pert, ami a „Tiborcz István szép felárral eladott egy szállodát, Tordai Bence feljelentést tesz az ügylet miatt” című ,tavaly augusztus 17-én megjelent írása miatt indult ellene a bíróságon.

A Népszava arról számolt be, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa feljelentést tesz, amiért a miniszterelnök veje, Tiborcz István 1,6 milliárd forintért megvette, majd 3,6 milliárd forintért eladott egy ingatlant, miközben nem hajtott végre értéknövelő beruházást rajta. A bíróságon azonban a lap nem tudta bizonyítani a Tordai által tett állítás megalapozottságát, ezért helyreigazításra kötelezte a bíróság a lapot, mely emiatt már le is közölte a helyreigazítást – erről a Magyar Nemzet számolt be.

Bár a lap a politikus szavait idézte, a bírósági ítélet szerint a sajtó-helyreigazításnak akkor is helye van, ha a lap a valótlanságokat egy másik személy nyilatkozatának vagy közleményének idézésével közli, tehát azért maga is felelőssé válik.

A helyreigazítás szerint a közöltekkel szemben a valóság az, hogy Tiborcz István nem vett 1,6 milliárdért ingatlant, amit később értéknövelő beruházás nélkül 3,6 milliárdért eladott, és a cikkbeli ingatlan kapcsán az érintett ingatlan tulajdonosa az értékesítést megelőzően elvégzett bizonyos beruházásokat (például: tereprendezés, vízszivattyúzás, hulladékelszállítás), valamint költött a tervező megbízási díjára és projektmenedzsmentre, jogi kontrollingra is.

A Népszava által közölt helyreigazítás
A Népszava által közölt helyreigazítás

Azt is tartalmazta az eredeti hír, hogy az indokolatlan kétmilliárdos felárral a vevő, egy befektetési alapkezelő megkárosította saját cégét és részvényeseit, de az ítélet és a helyreigazító szöveg szerint a valóság ezzel szemben az, hogy Tiborcz nem értékesített ingatlant indokolatlan kétmilliárdos felárral.

A lap szerint az értékesítésnek köszönhetően milliárdos osztalékot tudott Tiborcz István kivenni a Hotel VSGRD Kft.-ből, de a bíróság által elrendelt helyreigazítás szövege szerint Tiborcz István a cikkben szereplő értékesítéshez kötődően nem vett fel milliárdos osztalékot.

Irány a Kúria

A Media1 a Népszavától megtudta, hogy első fokon még megnyerték a pert, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla változtatta azt Tiborcz számára kedvezőre. A Népszava nem ért egyet a másodfokú ítélettel, a Kúriához fordulnak ellene, és csak azért hajtották végre azt addig is, mert jogerős ítéletről van szó, amelyet végre kell hajtani.

Tovább a többi hírre a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások