fbpx
Facebook mobiltelefonon

Pert indított a Facebook ellen a Riporterek Határok Nélkül

A párizsi központú nemzetközi újságíró-szervezet szerint a közösségi óriás lehetővé teszi álhírek megosztását és a gyűlöletbeszéd terjesztését.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Keresetet nyújtott be a Facebook ellen a párizsi központú nemzetközi szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) – adta hírül a Media1-hez is eljuttatott angol nyelvű közleményében a szervezet pénteken.

A pert a közösségi hálózat „megtévesztő kereskedelmi gyakorlatára” hivatkozva indították. Az RSF állítása szerint a Facebook szolgáltatási feltételeiben és reklámjaiban szereplő állításokkal szemben a platform valójában lehetővé teszi, hogy azt hamis információk, fake news-ok, valamint gyűlöletbeszéd terjesztésére használják.

Az RSF által benyújtott keresetben szakértői elemzések, a Facebook korábbi alkalmazottainak nyilatkozataival és tanúvallomásaival igyekszik bizonyítani a vádakat, és azt, hogy  a közösségi médiás felület fogyasztók irányába tett vállalásaival probléma van.

A Facebook – állítása szerint – megakadályozza a jogellenes, félrevezető, diszkriminatív tartalmakat, valamint a hamis hírek terjedését is csökkenti. 2021 elején egy sajtóhirdetésben azt is állították, hogy részletes, naprakész információkat kínálnak a járvány elleni küzdelemhez. Néhány napja egyébként Magyarországon is munkába állt az álhírek ellen egy újságíró a Facebook megbízásából, a külső tényellenőrző program keretében.

Az újságíró-szervezet közleménye szerint azonban a valóságot a Hold-up című, összeesküvés-elméletet tartalmazó videó terjedése is bizonyította. Keresetükhöz számtalan példát gyűjtöttek, mint például a Charlie Hebdo szatirikus francia magazinnal kapcsolatos, gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzéseket, de kiemelték a szintén francia I’Union regionális újság elleni februári támadást is, melynek következtében a lap egyik fotósa súlyosan megsérült.

A közleményében azt írja a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders), hogy a hatalmas, egész világon megfigyelhető jelenség felszámolása érdekében döntött úgy, hogy keresetet nyújt be Franciaországban, „ahol a fogyasztói jog különösen jól alkalmazható”. Jelezték továbbá, hogy azt is fontolóra veszik, hogy más országban is hasonló pereket indítanak.

Az RSF-ről itt írtunk korábban.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borítókép: Stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások