fbpx
Facebook

A Facebook itthon is elindította a külső tényellenőrző programját 

Kedden elindult Magyarországon is a tényellenőrző program az AFP hírügynökség bevonásával. Az álhíreket megjelölik, az ilyen információkat közlő oldalak elérését korlátozzák.

A Facebook félretájékoztatás elleni küzdelmének részeként olyan tényellenőrző szervezetekkel társul világszerte, amelyek felülvizsgálják és értékelik a tartalmak pontosságát. Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését. Ezzel a közösségi hálózat megakadályozza a hoax/álhír terjedését, illetve csökkenti azoknak az embereknek a számát, akik előtt az megjelenik.

Ráfázik, aki rendszeresen oszt meg álhíreket

Azoktól a Facebook-oldalaktól és doménektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve érzékelni fogják elérésük csökkenését is. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről. A külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el a fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.

Megjelölik a fals információt a Facebookon
Megjelölik a fals információt a Facebookon

Az AFP-vel szövetkeztek

„Örömmel indítjuk el külső tényellenőrző programunkat Magyarországon az AFP-vel együttműködésben. Az álhírek elleni küzdelem olyan felelősség, amelyet komolyan veszünk, ezért folyamatosan dolgozunk azon, hogy megállítsuk az álinformációk terjedését a platformunkon. Az AFP a Facebook legfontosabb tényellenőrző partnere, amely világszerte számos újságíróval dolgozik együtt. Várakozással tekintünk arra, hogy a velük való együttműködést a szolgáltatás magyarországi bevezetése során folytathatjuk”

– mondta el Sophie Eyears, a Facebook stratégiai partnerfejlesztési menedzsere.

Javítani akarják a hírfolyam minőségét

A Facebook közölte: programja összhangban van a Facebook három részből álló stratégiájával, melynek célja, hogy javítsa a hírfolyamban megjelenő történetek minőségét és hitelességét.

A program keretében a Facebook eltávolítja azokat a fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a közösségi alapelveket vagy a hirdetési irányelveket, csökkenti az álhírek és az olyan hamis tartalmak terjesztését mint a clickbait, valamint tájékoztatja az embereket azáltal, hogy kontextustba helyezi az előttük megjelenő bejegyzéseket.

„Lengyelország, a Balkán-félsziget, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Románia után Magyarország és Bulgária csatlakozása segít az AFP-nek megerősíteni tényellenőrző hálózatát Közép-Kelet-Európában, ezáltal harcolni a dezinformáció terjesztésével szemben a kontinens e részén. Az AFP a tényellenőrzés terén is megerősíti vezető pozícióját a régióban: az ügynökség immár 17 európai országra terjed ki, és 12 különböző európai nyelven működik”

Christine Buhagiar, az AFP európai regionális igazgatója.

A Facebook jelenleg több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. A vállalat lapunkhoz is eljuttatott keddi közleményében jelezte: e tevékenység további bővítését tervezi.

A magyarországi tartalmakat ellenőrző AFP rendelkezik a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat, az International Fact-Checking Network tanúsítványával.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Stock by Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */