fbpx
Tóta W. Árpád újságíró az Egyenes Beszéd című műsorban

Tóta W. Árpád ellen ítélt a Kúria

Azért ítélt a legfőbb bírói fórum a HVG ismert publicistája ellen, mert ironikus hangvételű véleménycikkében szerepelt a „büdös magyar migránsok” és „magyar banditák” kifejezés.

A 444.hu felidézte, hogy Tóta W. Árpád cikke 2018. november 7-én jelent meg a hvg.hu-n Magyar ember nem lop, csak kalandozik címmel. Ez állt benne:

„Árpád fejedelem sem állította hadbíróság elé az Európát végigfosztogató vitézeit, hanem kitüntette őket. A rablást, gyújtogatást és erőszakot – »kalandozást« – pedig nem jogi határozatok állították le, hanem az augsburgi csata. Ott az történt, hogy a büdös magyar migránsok ugyan váltig állították, hogy ők bűncselekmény hiányában, sőt mellőzésével dúlják éppen a falvakat és kolostorokat. Ám az európai lovagok telibe szarták az ő játékszabályaikat és illiberális világképüket, és seggtől szájig beléjük állították a pallost. Ezután a magyar banditák bátran hazaszaladtak, és elújságolták, hogy kurva nagy verés jár most már a kalandozásért.”

Tóta W. írásának megjelenése után az úgynevezett kollektív személyiségi perlés intézményével élve indult ellene bírósági kereset. A két felperest a volt jobbikos Gaudi-Nagy Tamás képviselte.

Ezt követően az elsőfokú bíróság úgy döntött, hogy az alperes megsértette az I. és II. rendű felperes emberi méltóságát a cikkben „a magyar nemzet méltóságát sértő »büdös magyar migránsok« és »magyar banditák« kijelentések közlésével”, és kötelezte az alperest a cikkből a sértő kifejezések eltávolítására, illetve 15 napon belül elnézést kérő közlemény megjelentetésére és a felpereseknek összesen 400 ezer forint sérelemdíj megfizetésére.

A másodfokú bíróság viszont az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és a felperesek keresetét elutasította. Ezt követően került az ügy a Kúriára, ahol viszont az elsőfokú ítéletet hagyták helyben.

Az ítélet szerint „a Kúria az elsőfokú bíróság megállapításával értett egyet, amely szerint a magyar nemzethez tartozókra a »büdös« és a mai közbeszédben pejoratív tartalmú »migráns« jelzők, illetve a »magyar banditák« kifejezés használata a magyar nemzet közösségének méltóságát sérti. Megállapította, hogy a közéleti vitában az elmarasztaló vélemény kifejezése a véleménynyilvánítás szabadsága által védett érték, azonban az ennek kifejezéséhez használt írói eszköz és az irónia műfaji sajátossága sem adhat korlátlan felmentést mások emberi méltósága, vagy a közösségek méltósága megsértésének felelőssége alól.”

Frissítés 22:46

Tóta W. Árpád a Media1 érdeklődésére egy híres Ady-verssel reagált a történésekre és arra, befizetik-e a sérelemdíjat.

Frissítés 2021.03.26.

A Kúria elnöke közleményt adott ki azután, hogy bírálatokat kapott a Kúria az ítélet után. Erről és a legfrissebb fejleményről különálló hírünkben olvashat.

Borító: Tóta W. Árpád újságíró az Egyenes Beszéd című műsorban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások