fbpx
gyerekek mobiloznak

Jön az Instagram gyerekeknek szánt változata

A Facebook tervei között szerepel a fő platform biztonságossá tétele a fiatalok számára, és egy olyan verzió létrehozása, melyet 13 éven alattiak használhatnak.

Az Instagram vezetősége azt tervezi, hogy elkészíti a népszerű fotómegosztó alkalmazás 13 évnél fiatalabb korú gyerekeknek szánt verzióját – írja a Buzzfeednews.

A jelenlegi felhasználási szabályzat szerint az Instagramra nem regisztrálhatnak 13 év alatti gyerekek, azonban a regisztráció során eddig ezt nem ellenőrizték, így hamis életkori adatok megadásával bárki regisztrálhatott. Egy blogbejegyzésükben azt írták, hogy ez ellen a mesterséges intelligencia segítségével próbálnak majd tenni.

Vishal Shah, a cég termékfejlesztési alelnöke egy belső dokumentumban azt írta: felismerték, hogy a fiatalok biztonsága elsődleges prioritású, ezért létrehozzák a 13 év alatti fiatalok számára is biztonságos Instagram-verziót, és az eredeti platformot is biztonságosabbá teszik a kiskorú felhasználók számára. Felnőttek nem küldhetnek majd privát üzenetet olyan 18 éven aluli felhasználónak, aki nem követi őket.

Az Instagram új funkciója, felnőtt nem küldhet üzenetet olyan kiskorúnak, aki nem követi őt.
Az Instagram új funkciója, felnőtt nem küldhet üzenetet olyan kiskorúnak, aki nem követi őt.

Az alkalmazás azt is jelezni fogja, hogyha egy felnőtt több fiatallal veszi fel a kapcsolatot. A beszélgetéseket is bármikor meg lehet szakítani és jelenteni vagy blokkolni azt a felnőttet, aki kéretlenül ír üzeneteket.

Instagram új funkció, blockolás
Az Instagram új funkciója, letiltás beszélgetés közben

A projektet az Instagram vezetője, Adam Mosseri és alelnöke, Pavi Diwanji fogja felügyelni. Diwanji korábban a Google-nél szintén a gyermekek számára készített termékeket, köztük a YouTube Kidset is felügyelte.

Az ötletet számos kritika éri, például a közösségimédia családokra gyakorolt hatását kutató Priya Kumar szerint az Instagram új verzióját arra használja a Facebook, hogy már fiatalon megszerezze a felhasználókat, és normalizálja a társas kapcsolatok pénzzé tételét.

Kumar azt is mondta, hogy a YouTube Kidset használó gyerekek gyakran térnek át a fő platformra véletlenül vagy szándékosan, és csak azért mert létezik a gyerekek számára is platform, még egyáltalán nem biztos, hogy azt fogják használni.

Közösségimédiás ügyekről esett szó nemrégiben a Media1 műsorában, melynek vendége volt Forgács Mariann socialmedia-szakértő. A beszélgetés itt hallgatható vissza.

További híreket talál a Media1.hu-n!

Borítókép: Stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások