fbpx
Magyar Reklámetikai Kódex

Változik a Magyar Reklámetikai Kódex

Hat év után kerül sor a frissítésre.

A hagyományoknak megfelelően most is a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) csapata alkotja a kodifikációs munkabizottságot, a Kódex elfogadására pedig széles körű egyeztetés után kerülhet sor – derül ki az ÖRT pénteki közleményéből.

A közleményben a Magyar Reklámetikai Kódex frissítését azzal indokolják, hogy nemzetközi ajánlások szerint öt-hat évente célszerű felülvizsgálni azt. Emellett az ICC (Nemzetközi Kereskedelmi Kamara) kódexe, amely világszerte a reklámetikai kódexek „ősanyja”, 2018-ban frissült, így célszerű figyelembe venni annak új szempontjait. Vizsgálni kell továbbá a hazai és EU-s jogszabályoknak, azok szóhasználatának való megfelelőséget is. Ezek már önmagukban is indokolttá teszik a felülvizsgálatot, emellett a reklámvilág, a társadalom és a fogyasztók érzékenységének változását is figyelembe kell venni, például a környezetvédelem és reklám területén.

A Kódex az etikus reklámozás iránytűje, ezért nagyon fontos, hogy annak elkészítése transzparensen történjen. A reklámszakmai és gyártói szervezetektől, valamint civil szervezetektől érkezett javaslatokat is figyelembe véve készül a munkaanyag.

Fülöp Szilvia, a Magyar Reklámszövetség főtitkára, a kodifikációs munkabizottság tagja elmondta:

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Kódexnek már szövegében se csak azt fogalmazzuk meg, hogy az valamennyi reklámra vonatkozik, de jelezzük azt is, hogy ez alatt valóban minden reklámot kell érteni, beleértve az új technológiákat, a reklámozás valamennyi létező, vagy még akár nem létező digitális formáját is.”

Gerendi Zsolt, az ÖRT főtitkára hozzátette:

„Köszönjük valamennyi szakmai és civil szervezetnek a megküldött javaslatokat. Ezekből is látszik, hogy az emberi méltóság kérdését – legyen szó nemekről vagy korosztályokról, különösen a gyerekek emberi méltóságáról – kiemelt érdeklődés kíséri.”

Gulyás János, az MRSZ elnöke hangsúlyozta:

„A kodifikációs munka csak egy része a Kódex frissítési folyamatának. Természetesen a kódexet aláíró szakmai szervezeteknek megküldjük majd az elkészült javaslatot, és lehetőségük lesz a munkaanyag véleményezése. Számítunk arra is, hogy az aláíró szervezetek döntési folyamata is sok időt vesz igénybe. A Kódex széles körű elfogadásához ez mind hozzátartozik, de meggyőződésünk szerint ezáltal lesz ez az egész reklámszakma Kódexe.”

Fazekas Ildikó, az ÖRT igazgatója hozzáfűzte:

„A kódexre nem úgy kell tekinteni, mint egy tilalomfákból álló sűrű erdőre. Meggyőződésem, hogy a Kódex a fogyasztók reklámba vetett bizalmának megszerzése és megőrzésének fontos eszköze, a cégek etikus reklámozás iránti hitvallása.”

A Media1.hu-n további médiás híreket talál!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások