fbpx
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke 2017-ben

Nyílt levélben reagált a Magyar Nemzeti Médiaszövetség tisztújítására a MÚOSZ elnöke

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke szerint a kormány a Magyar Nemzeti Médiaszövetséggel kerülné meg a Magyar Újságírók Országos Szövetségét.

A múlt héten számoltunk be arról a hírről, hogy tisztújítást tartott a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ), amely közleményében ismertette a szervezet új tagjait, valamint célkitűzéseit. Az interneten keresztül megtartott közgyűlésen a tagság bizalmat szavazott a korábbi vezetésnek és egy fővel kibővítette az eddigi elnökséget: Toót-Holló Tamás (a Magyar Nemzet főszerkesztője) mellé új tagként megválasztották Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét. Az MNMSZ-nél a Mediaworks „csapategységbe tömörülve” működik a Közmédiával.

Szöllősi György a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendégeként.
Szöllősi György a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendégeként.

Erre a hírre reagált a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke, Hargitai Miklós a MÚOSZ honlapján. Ebben Hargitai azt írta, az átalakult Magyar Nemzeti Médiaszövetség a kormány tartalék terve arra az esetre, ha nem sikerülne létrehozni a sajtókamarát.

„A kormány célja világos, szeretne szervezeti szinten is befolyást szerezni a sajtóban. Szeretné továbbá, ha a magyar sajtó mint szakma kiállna amellett a kormányzati vélemény mellett, hogy a magyar sajtószabadság sértetlen – ez kimondott elvárás az MNM irányában – cserébe pedig hajlandó lenne bizonyos kedvezmények biztosítására.“

Hargitai kiemelte, hogy a MÚOSZ egyetlen eszköze a fellépésre a saját szervezettsége, mely egyben legfőbb erősségük is.

„Mindenki, aki a szakmában dolgozik, pontosan tudja: a magyar nyilvánosság súlyos hiányosságokkal küzd, alapvető információk nem jutnak el a lakosság széles rétegeihez. A MÚOSZ-nak – a saját alapszabálya és szakmai elköteleződése szerint is – nem az a feladata, hogy olyan alkuk részese legyen, amelyek ezt a problémát tovább mélyítik, hiszen nem csak a tagjainkért, hanem a magyar közélet demokratikus működéséért is felelősek vagyunk”

– írta a legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet elnöke.

Hargitai hozzátette, hogy ebben a mostani helyzetben különösen fontos, hogy a MÚOSZ maradjon a magyar sajtó legfontosabb mérvadó érdekképviseleti szervezete, és arra kérte a tagtársait, hogy aki teheti, tartson ki továbbra is a MÚOSZ mellett, vállalva a tagsággal járó felelősséget.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség tisztújításáról szóló hírünk itt olvasható el részletesen.

További hírek találhatók a Media1.hu-n

Borító: Hargitai Miklós a MÚOSZ elnöke 2017-ben. Fotó: MÚOSZ
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások