fbpx
Hundub

Egyre kétségesebb, hogy teljesen saját fejlesztés-e a Hundub, a Facebookra hasonlító új közösségi médiás oldal

Jelentős azonosságok fedezhetők fel a Hundub nevű új magyar közösségi oldal és a WoWonder nevű közösségi médiás platform kódjaiban, holott Pál Csaba, a Hundub alapítója azt állította, teljesen önálló ötletek alapján, 10 év alatt fejlesztette ki az új közösségi oldalt és az saját motorral üzemel. Megpróbáltunk feltenni néhány kérdést az oldal tulajdonosának.

Több olvasónk és egy általunk megkérdezett informatikai szakértő is határozottan azt állítja, hogy a „magyar Facebookként” is emlegetett Hundub és a WoWonder kódjai jelentős mértékben hasonlítanak egymásra, néhány apróbb változtatást leszámítva sok kódsor megegyezik egymással. Márpedig utóbbi, a WoWonder egy olyan PHP-s kódokból összerakott programkód-csomag, ami lehetővé teszi, hogy bárki rövid időn belül elindíthassa saját közösségi médiás felületét. A WoWonder 3 féle csomagban is kínálja a social media programkódot: az alapcsomag 125 dollárba kerül, a legmagasabb szintű 399 dollárba, míg a közbülső csomag 170 dollárba. Le kell tölteni a WoWondert, és szinte azonnal már indulhat is a saját közösségi médiás felület, ha van ehhez egy szerver, amire fel lehet telepíteni.

Ez azért érdekes, mivel korábban magán a Hundubon és versenytársán, a Facebookon is közzétett a Hundub egy olyan közleményt, amelyben a róluk szóló cikkekre reagálva azt írták, hogy

„(…) nem egy hónap alatt dobtuk össze az oldalt, a Hundub Pál Csaba közel tíz éves munkája, saját motoron fut, korábban szisz.eu néven működött.”

 

Az alábbi, a Hundub főhadiszállásán készült és a Toroczkai László (a Mi Hazánk Mozgalom nevű radikális jobboldali párt elnöke) által készített YouTube-videóban (nagyjából 8 perc 20 körül) Pál Csaba szintén azt bizonygatta, hogy az oldal egyedi motorral fut, és az saját fejlesztésű kóddal működik. Azt mondta, ha vásárolták, illetve csak letöltötték volna a kódokat, tehát nem maguk írták volna, akkor nem bírná az oldal, az „letérdelne”.

Pál szerint ezek a letölthető közösségi médiás szoftverek nem képesek akkora felhasználószámot lekezelni, mint ahová a Hundub a videó készítéséig már eljutott.

Pál Csaba, a Hundub alapítója
Pál Csaba, a Hundub alapítója. Fotó: YouTube / Toroczkai

Szerinte a vásárolt kódok legfeljebb kisebb horgászklubokat, kisebb baráti közösségeket képesek kiszolgálni, de erre a méretre már nem alkalmasak. Azt is mondta, hogy a letölthető kódcsomagok, nem állnak két részből, mint az övé, mely nagyobb védelmet jelent a hackerek ellen.

Megjegyezte továbbá, hogy ő mintegy 800 megabájtnyi kódot írt össze, ehhez képest szerinte a letölthető kódok pár tíz megabájtnál nem nagyobbak. Hangsúlyozta, hogy aki nem csak vádaskodik, az tudja, hogy ekkora kódméret biztosan nagyon sok év munkája.

Pál szavainak ugyanakkor ellentmond, hogy az általunk megkérdezett Szöllősi Gábor informatikai szakértő arról számolt be a Media1-nek (de magunk is tapasztaltunk ilyet), hogy a Hundub többször is „letérdelt”: decemberben több este sem lehetett használni az oldalt ilyen okok miatt.

Szöllősi szerint tehát az oldal egyáltalán nem tűnik annyira üzembiztosnak, mint ahogyan Pál Csaba hangoztatta érvként arra, hogy a kódot teljesen ő, illetve a csapata írta.

Bár a nyilatkozatban és a videóban is egyértelműen az áll, hogy a Hundub nevű oldalt Pál Csaba saját fejlesztésű motorral működteti, egyik olvasónk néhány példát is megmutatott arra, hogy számos dolgot meríthettek a WoWondertől.

Ebben az alábbi esetben például át lett a kódban írva a Wo_ResendCode funkció neve szisz_ResendCode-ra.

https://hundub.com/content/themes/default/javascript/welcome.js

https://demo.wowonder.com/themes/default/javascript/welcome.js

Alább szintén minimális módosítások vannak a kódok között:

https://hundub.com/content/themes/default/stylesheet/dark.css

https://demo.wowonder.com/themes/default/stylesheet/dark.css

Itt ugyanez a helyzet:

https://hundub.com/content/themes/default/stylesheet/welcome_rtl.css

https://demo.wowonder.com/themes/default/stylesheet/welcome_rtl.css

Ha rákattintunk az alábbi www.reddit.com-on megjelent bejegyzésre, további példákat is találunk.

Éljen a hundub, az új igazság bajnoka! from hungary

A legtöbb esetben a wow_ és wo_ kódok le lettek cserélve szisz_-re. Ez azzal magyarázható, hogy korábban szisz.eu néven működött az oldal.

Hogy a Hundub egy másik oldal kódjait használta alapként, még önmagában nem lenne problémás, főleg azért, mert például az említett oldal keretrendszereket, azaz weboldalak működéshez használatos motorokat árul. Az viszont, hogy teljes mértékben saját fejlesztésű oldalként hivatkoznak magukra, már felvet bizonyos etikai kérdéseket.

Ráadásul a Hundubot amiatt is sokan bírálták már az elmúlt időszakban, mivel a dizájnja is egészen nagy mértékben hasonlít a Facebook megjelenésére. Nagyon hasonlóan működnek és néznek ki a bejegyzésekhez tehető reakciók, bár egy újdonságot is találni, a „Nagy Testvér biztos tiltana” jelet.

A Hundub kezdőlapja
A Hundub kezdőlapja

 

A Media1 e-mailben próbált kérdéseket feltenni a Hundub csapatának, de több hét alatt sem érkezett visszajelzés.

Az általunk megkérdezett Szöllősi Gábor azt mondta, a Toroczkai László által a Hundub alapítójával készített videó és Pál kommunikációja többféle ellentmondást is tartalmaz, Pál Csaba például etikus hekkernek nevezi magát, közben az oldala olyan súlyos programozói hiányosságokkal indult, amiket egy etikus hekker aligha követne el. Szöllősi szerint érthetetlen, mi lehet Pál Csaba célja a projekttel. Látszik ugyan szerinte, hogy néhol az átvett kódokhoz hozzányúltak, de ez is sokszor inkább az oldal hátrányára sült el, például az oldal megjelenése néhol rosszabb lett, mint amilyen az eredeti volt. Szöllősi furcsának találja a Hundub főhadiszállásán bemutatott interjúhelyszínt és a beszélgetés körülményeit.

Kiszállt vagy sem a külföldi tulajdonos?

Ahogyan korábban a 24.hu nyomán a Media1 is beszámolt, nemrég kiszállt a friss közösségi oldal belize-i tulajdonosa, így az oldalnak Pál Csaba maradt az egyetlen tulajdonosa, aki kizárólag közösségi finanszírozásból szeretné a jövőben fenntartani a Hundubot, az Alfahír azonban időközben arról írt, hogy ők úgy látják a cégadatokban, hogy a belize-i offshore résztulajdonos valójában nem szállt ki a Hundub Kft.-ből, legalábbis a cégbírósági dokumentumok tanúsága szerint a Murmurati Limited képviselője (Deák Árpád János) nem jelent meg a taggyűlésen, így Pál Csaba csak Koller Szabolcs üzletrészét vásárolta meg. Érdekesség, hogy az 1 milliós üzletrész ellenértéke az Alfahír szerint 10 ezer forint volt.

Update 17:17

Kiderült, sebezhető a Hundub, gyerekpornót is találtak rajta

Iménti cikkünk megjelenése után nem sokkal írta meg a Telex, hogy egy sebezhetőség kihasználásával a Hundubon bele lehet látni mások üzeneteibe, így derült ki az is, hogy gyerekpornó is található az oldalon, erről különálló hírben olvashatnak.

További hírek és cikkek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: a Hundub felülete
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások