fbpx
Ceremony for the naming of the press room Daphne CARUANA GALIZIA - A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem ceremóniája.

15 év börtönt kapott a máltai újságíró-gyilkosság egyik elkövetője

Vincent Muscat a bíróságon végül mégis beismerte, hogy társaival együtt részt vett Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-ben történt felrobbantásában.

A Malta Times számolt be arról nem sokkal ezelőtt, hogy 15 év börtönre ítélte a máltai bíróság Vincent Muscatet, miután beismerte, hogy szerepe volt a Daphne-gyilkosságban, ezenkívül 42 ezer euró perköltség megfizetésére is kötelezték.

Az Il-Koħħu néven is ismert Muscat korábban még tagadta, hogy társaival részt vett a 2017-ben történt gyilkosságban, melynek során pokolgépet helyeztek el Málta híres oknyomozójának járműve alá, Muscat most viszont már hajlandó volt elismerni, hogy egyike volt azoknak, akik a bombát odatették.

A Malta Times beszámolója szerint Edwina Grima bíró a beismerés után visszakérdezett, hogy Muscat fenntartja-e a beismerést, nincs-e szükség arra, hogy megfontolja a vallomását, mire Vincent Muscat fenntartotta állításait. Nem sokkal később került sor Muscat ítéletének kihirdetésére. A szintén gyilkossággal gyanúsított társai egyelőre tagadják a bűnösségüket.

Muscat a beismerő vallomását megelőzően vádalku-megállapodást kötött az ügyészséggel, ennek köszönhetően mérsékelték ennyire a büntetési tételét.

A Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő elleni merényletből pillanatokon belül nemzetközi botrány robbant ki, az Európai Unión belül a sajtószabadság elleni súlyos támadások egyik szimbólumává vált, több jelentős európai konferenciának volt témája és egy termet is elneveztek róla az Európai Parlamentben.

A gyilkosság megrendelésével a magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező Yorgen Fenech máltai üzletembert vádolják, aki továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat. Melvin Theuma, a Galizia-gyilkossági ügy koronatanúja, korábban kegyelmet kapott, miután beismerő vallomást tett arról, hogy közvetítőként tevékenykedett a gyilkosságban. Vallomásával nagyban segítette a nyomozás sikerességét.

Matthew Caruana Galizia, a meggyilkolt újságírónő fia január végi tanúvallomása szerint ő és anyja 2017-ben egy korrupciós ügy felderítésén dolgoztak egy az erőműépítéssel megbízott vállalattal kapcsolatban, amelynek társtulajdonosa Yorgen Fenech volt. Egy informátortól olyan dokumentumot kaptak, melyek azt igazolták, hogy az üzletember fontos szerepet játszott az ügyletben.

Daphne Caruana Galizia számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több,  magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Daphne Caruana Galizia ügyébe korábban belebukott a máltai rendőrfőnök, és Joseph Muscat miniszterelnök is, miután felmerült, hogy hátráltatták a nyomozást.

(Malta Times / Reuters / Media1)

Borító: Daphne CARUANA GALIZIA máltai újságíró portréja a róla elnevezett Európai Parlamenti sajtóterem ceremóniáján. Fotó: Európai Parlament sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások