fbpx
HVG hetilap „Nagy Harácsony” című címlapja

Határozatot hozott az Alkotmánybíróság a HVG „Nagy Harácsony” című címlapjáról

Egy hajdanán fideszes képviselő fordult a testülethez a HVG egyik címlapi illusztrációja miatt, mivel úgy érezte, az meggyalázza a hívő embereket.

Elutasította az Alkotmánybíróság azt az indítványt, amelyet Ékes Ilona hajdani fideszes országgyűlés képviselő kezdeményezett a HVG egyik címlapja miatt – számolt be a hvg.hu.

A hetilap 2014 év végén megjelent, Nagy Harácsony” címet tartalmazó borítóján lévő montázs A pásztorok imádása című XVII. századi festményt úgy ábrázolta, hogy az eredeti szereplők arca helyére politikusokat, továbbá Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadót és Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét tette. A gyermek Jézus helyén egy halom aranypénz volt látható.

Ékes azt állította, hogy a lap meggyalázta a vallást, ezért pert indított a HVG ellen.

HVG hetilap „Nagy Harácsony” című címlapja
HVG hetilap „Nagy Harácsony” című címlapja

A másodfokú bíróság és a Kúria is a hetilap javára döntött, mivel szerintük a címlap nem a vallást gúnyolta, ahogyan azt Ékes Ilona állította, hanem a harácsoló közszereplőket. Ékes Ilona azonban ezeket az ítéleteket sem volt hajlandó elfogadni, és 2017 elején az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel továbbra is úgy vélte, hogy a címlap „gyűlölet keltésére alkalmas módon” használt keresztény jelképeket, és úgymond „sértette az ő emberi méltóságát és vallásszabadsághoz való jogát”.

Az Alkotmánybíróság az ügy több éves parkoltatása után hozott most határozatot.

A testület szerint a Kúria a döntésével nem sértette meg az indítványozó jogát. Az Alkotmánybíróság hozzátette:

„az Alkotmánybíróságnak felelőssége a közbeszédet a méltányosság és mértékletesség olyan középvonalán tartani, amely egyaránt biztosítja a közügyek demokratikus megvitatását és a vallási közösségeknek a társadalmon belüli békés együttélését”.

Néhányan, Handó Tünde, Juhász Imre, Szívós Mária, Horváth Attila és Salamon László alkotmánybírók különvéleményt írtak az ügy kapcsán, mivel ők inkább amellett voltak, hogy a Kúria ítéletét meg kellett volna semmisíteni, és a hetilap címlapja Alaptörvénybe ütközően durva és bántó volt. Érdekes, hogy ugyanakkor az egykoron a KDNP által jelölt Dienes-Oehm Egon véleménye viszont az volt, hogy bár a kép ábrázolást ízléstelennek tartja, „és szerzőjének cselekedetét erkölcsileg elítéli”, ám azt is hozzátette, hogy jogilag mégis elfogadja, hogy

„a kérdéses címlap nem a keresztények megsértésére irányult, és nem közvetített a hívőkkel kapcsolatos negatív értékelést.”

További hírek a Media1.hu-n!

Borítókép: HVG hetilap „Nagy Harácsony” című címlapja
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások