fbpx
Semjén Zsolt

Semjén Zsolt benyújtotta törvényjavaslatát, változhat a médiatörvény

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatból kiderül, hogy jelentősen növelné a reklámidőt a köztévében és a közösségi rádiókban, valamint a médiaszolgáltatási díj fizetési határidejét is átalakítaná. Változik a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatók definíciója is.

Semjén Zsolt törvénymódosításának címe A felsőoktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról címet viseli, de a mai napon, azaz szerdán a parlament honlapján megjelent javaslatban a politikus kitér a médiatörvény módosítására is, amelynek értelmében több reklámot sugároznának a köztévében – írja a Telex.

A módosítás értelmében a „közszolgálati médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásában” óránként 12 perc reklám lehetne a jelenlegi 8 perc helyett, valamint a közösségi médiaszolgáltatásban 6 perc helyett 8 perce maximalizálnák a reklámok idősávját.

A javaslat alapján a médiaszolgáltatási díj befizetésének határideje úgy változna, hogy a szolgáltatóknak negyedévente kellene befizetniük az összeget, de a kérelmük alapján a Médiatanács engedélyezhetné a havi fizetést is.

„A Hivatal a médiaszolgáltató indokolt és a fizetési határidő lejártát megelőzően előterjesztett kérelme alapján a médiaszolgáltatási díj havi rendszerességű előre történő megfizetéséről hatósági eljárásban dönt”

– áll a javaslatban.

A miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat megváltoztatná a jelentős befolyásoló erejű, vagyis JBE-médiaszolgáltatók definícióját is. Ilyen szolgáltató a „legalább 20%-os éves átlagos közönségaránnyal rendelkező lineáris audiovizuális médiaszolgáltató és lineáris rádiós médiaszolgáltató, feltéve, hogy legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri az öt százalékot”, és ami nem közösségi vagy tematikus szolgáltató, illetve a közmédia. A médiatörvényben eredetileg 15 százalék és 3 százalék szerepelt.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Semjén Zsolt nyilatkozik az ECHO TV műsorában. Fotó: YouTube/ECHO TV
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások