A DIGI egyik üzlete

Újabb fejlövést kapott a DIGI a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól

Csakúgy mint korábban az 5G pályázatból, az NMHH legújabb, a 900 és 1800 MHz-es frekvenciákra vonatkozó frekvenciaaukciójából is kizárná a távközlési szolgáltatót, amelynek magyarországi mobilszolgáltatásának jelentőssé válása emiatt hosszútávon ellehetetlenülhet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Nyilvánossá tette kedden véleményezésre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  honlapján a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokra vonatkozó árverési eljárásának dokumentációtervezetét.

Az NMHH a tervezett eljárásban olyan, széles sávú szolgáltatások nyújtására is alkalmas frekvenciákat értékesít, amelyekkel a hazai mobilszolgáltatók annak idején megkezdték a mobilszolgáltatást: a 900 MHz-es frekvenciasávban összesen 60 MHz-re, az 1800 MHz-es frekvenciasávban pedig összesen 120 MHz-re lehet majd licitálni. Az értékesítés a tegnap közzétett dokumentációtervezetre érkező vélemények ismeretében, azok feldolgozása és a tervezet véglegesítése után, várhatóan októberben indul, és a tervek szerint 2021 első negyedévében zárulhat le – derül ki a hatóság a Media1-hez is eljuttatott közleményéből.

A frekvenciákon jelenleg szolgáltatást nyújtó három mobilszolgáltató használati jogosultsága 2022. április 7-én és 8-án jár le, ezeket – a tavasszal lezárt 5G-s frekvenciák eljárásához hasonlóan – az NMHH árverésen értékesíti.

A jogosultságok 2022. április 8-tól és 9-től számítva 15 évig lesznek érvényesek, és egyszer öt évre meghosszabbíthatók.

A tervezett árverésről, a frekvenciakészlet jellemzőiről, a dokumentációtervezetről és az eljárás részleteiről a piaci szereplők szakmai konzultáción is kérdezhetnek majd online és személyesen is szeptember 29-én. A konzultációra az NMHH a sajtót (annak ellenére, hogy ott a nemzeti közvagyon, Magyarország frekvenciakészletének hasznosításáról esik szó) nem akarja beengedni.

A DIGI-t ebből a pályázatból is kizárnák

A HWSW informatikai-távközlési szakújság eközben arról az újabb fejlövésről ír, amit a DIGI kap a frekvenciapályázattal összefüggésben.  A lap ugyanis áttanulmányozta a pályázati kiírás dokumentumtervezetét, és ez alapján kijelentette:

lényegében eldőlt, hogy a DIGI Távközlési Kft. nem indulhat el a 900 és az 1800 MHz-es frekvenciasávok 2022. áprilisában felszabaduló szabad blokkjaiért folyó versenyben, mivel a céget a megelőző 24 hónapban két olyan hatósági döntéssel is sújtották, melyek közül csak az egyik önmagában elég lenne az eljárásból való kizárásra, ráadásul egyéb feltételeknek sem felel meg a vállalat – derül ki a hatóság honlapjára került dokumentációtervezetből.

A pályázati eljárásból a DIGI-t úgy zárják ki, hogy a feltételek közé bekerült, hogy csak olyan jogi vagy természetes személyek indulhatnak,

amelyekkel, illetve akikkel szemben az árverési eljárás megindítását megelőző 24 hónapban véglegessé vált hatósági vagy jogerős bírósági döntés nem állapította meg a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának vagy a vállalkozások összefonódására vonatkozó szabályoknak a megsértését.

Ez a passzus korábban az 5G frekvenciapályázat kiírásába is bekerült, és ez alapján kizárták a DIGI-t. Ráadásul, ha esetleg ez nem lenne elég a DIGI kizárásához, a dokumentáció kiegészült egy újabb összeférhetetlenségi szabállyal, miszerint csak olyan résztvevőt lehet nyilvántartásba venni,

amelyekkel, illetve akikkel szemben az árverési eljárás megindítását megelőző 24 (huszonnégy) hónapban véglegessé vált hatósági vagy jogerős bírósági döntés nem állapította meg az adatkezelő azonosító adatainak közzétételével a végleges döntés nyilvánosságra hozatalának elrendelése mellett a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló (EU) 2016/679 rendeletben foglalt kötelezettségek megsértését;

A DIGI-t márpedig idén májusban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NA)H fennállásának eddigi legnagyobb összegű bírságával sújtotta, amiért nem megfelelő adatvédelmi háttérintézkedések miatt két, ügyféladatok széles körét tartalmazó adatbázis is megszerezhetővé vált a cégnél. Igaz, a DIGI perre ment az adatvédelmi hatósággal a bírság miatt.

Mindenesetre van még egy további előírás, ami ellehetetleníti a DIGI Távközlési Kft. indulását: a kiírási dokumentáció ugyanis rendelkezik arról is, hogy csak olyan cégek jelentkezése fogadható el,

amelyek, illetve akik rendelkeznek speciális, nyilvános MFCN hálózat üzemeltetésében szerzett tapasztalattal, továbbá legalább 3 (három) éve nyújtanak saját hálózaton mobil rádiótelefon szolgáltatást és MFCN felhasználóinak (aktív SIM kártyák) száma 2019. december 31-én meghaladta a 200.000-et (kettőszázezret);

A DIGI Távközlési Kft. tesztszolgáltatásának ügyfélbázisa valójában ma sem éri el a 200.000 főt (SIM-et), a tesztszolgáltatás pedig nem egészen másfél éve indult, vagyis nincs meg az előírt három év működési tapasztalat a cégnél.

Hosszútávon is megakadályozná vele a hatóság, hogy a mobilszolgáltató jelentőssé váljon

A HWSW szerint ha a romániai tulajdonosi körrel rendelkező szolgáltató az ominózus összeférhetetlenségi szabályok miatt nem indulhat el az árverésen, az könnyen azt eredményezheti, hogy a negyedik mobilszolgáltató hosszú távon sem tud jelentős tényezővé válni a hazai piacon.

Kérdéses ugyanakkor, hogy ebben az esetben az anyacég (a DIGI Communications N.V) esetleges indulását ugyanazon elvek alapján ismét elutasítaná-e a hatóság. A kiírás szövegezése szerint jó eséllyel igen, hiszen a dokumentáció szerint nem fogadható el olyan cég jelentkezése sem, mely egy vállalatcsoportba tartozik olyan társasággal, melyre a fenti kizárások érvényesek.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!