fbpx

Letartóztattak egy pakisztáni újságírót, mert kritizálta a hadsereget

A hadsereg által is támogatott Imran Hán 2018-as miniszterelnökké választása óta erősödött a cenzúra.

A Deutsche Welle szerint Pakisztánban letartóztattak egy helyi újságírót, Bilal Farooqit, mivel kritizálta a hadsereget és „vallási gyűlöletet” terjesztett.

A rendőrség szerint Farooqi a közösségi médiában publikált bejegyzéseiben

„rágalmazta a pakisztáni hadsereget, az államellenes erők pedig ezeket a bejegyzéseket saját céljaik érdekében használták fel.”

Az újságíró mobiltelefonját lefoglalták a házkutatás során. Az újságírót a kiberbűnözés elleni törvény alapján gyanúsították meg, a szabályozás nem csak a hadseregre, a vallásra és a közigazgatási rendszerre, hanem az egész állam online kritikájára kiterjed. Az újságírók üldözése és a szólásszabadság ellehetetlenítése miatt több nemzetközi szervezet is felemelte a hangját. Michelle Bachelet Jeria, az ENSZ emberi jogi főbiztosa korábban kiadott nyilatkozatában arról írt, hogy aggodalmaikat fejezták ki a pakisztáni kormánynak és azonnali lépéseket kértek tőlük. 

Kritikusai szerint bár Imran Hán miniszterelnök azt állítja, hogy Pakisztánban szabad média működik, egyre gyakoribbá vált az újságírók támadása, elrablása és letartóztatása. Becslések szerint tavaly legalább négy embert gyilkoltak meg híradásaik miatt. 

Júliusban rabolták el, majd néhány óra múlva szabadon engedték Majtullah Dzsán újságírót, aki korábban többször bírálta a pakisztáni hadsereget. Barátai szerint az újságírót korábban többször megfenyegették és meg is támadták. Dzsán a Vakt pakisztáni magántelevízió műsorvezetőjeként, majd később YouTube-on és Twitteren többször élesen bírálta az országban rendkívüli befolyással bíró hadsereget, valamint a bíróságokat is. Ez utóbbi miatt a legfelsőbb bíróság júliusban figyelmeztetésben részesítette.

Dzsán a Deutsche Wellének arról írt: tíz éve tapasztal szisztematikus megfélemlítést újságírói munkája miatt, ez idő alatt a rendőrség egyik atrocitást sem vizsgálta ki. Pakisztánban megfigyelők szerint a hadsereg által is támogatott Imran Hán 2018-as miniszterelnökké választása óta erősödött a cenzúra.
Fotó: Bilal Farooki/Twitter
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások