fbpx

Cseh Katalin: Ha az EU-nak fontos a maradék önálló sajtó, be kell szállnia a finanszírozásba

A Momentum EP-képviselője szerint Orbán Viktor már exportálja propaganda gépezetét.

A Politico európai kiadásának hasábjain jelentetett meg véleménycikket Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, az írást a Hvg360 szemlézte.

Cseh Katalin szerint Magyarországon úgy lehet véget vetni a szabad beszéd ellen irányuló kormányzati támadásoknak, ha az unió megnézi, mire költik a pénzét. Mint írja: az Index főszerkesztőjének menesztésével Orbán oligarchái megfojtják a független magyar média utolsó bástyáját. Ám ha ezt Brüsszel elnézi, akkor bűnrészes lesz abban, hogy dicstelen véget ér az, ami egyáltalán még megmaradt a magyar szólásszabadságból. Viszont ha a közösség számára még érdekes a maradék önálló sajtó, akkor ki kell vennie részét annak finanszírozásából.

Felidézi, hogy az unió következő hosszú távú költségvetésből, illetve a segélycsomagból a magyar vezetés 50 milliárd eurós pénzesőre számíthat, azonban ebből jó eséllyel semmi sem jut a független intézményeknek. Az alapokról a kormány dönt, jóllehet nyíltan azért lobbizott, hogy a sajtó például ne kaphasson egy fityinget sem, viszont egyetlen fillért se költsenek el anélkül, hogy Orbán ne bólintana rá.

A szavaknál ezerszer többet érne, ha az EU közvetlen segítséget adna a rászoruló független intézményeknek. Annál is inkább, mivel a miniszterelnök már exportálja propaganda gépezetét: „közeli” médiacézárok nyomulnak a Balkánon – figyelmeztet Cseh Katalin a Hvg360 szemléje szerint.

Kiemelt fotó: Cseh Katalin Facebook-oldala
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások