fbpx
azonnali-hu

Lelkiismereti okokból távozott az Azonnali.hu egyik szerzője – a szerkesztőség szerint nem kellett volna

Ésik Sándornak az nem tetszett, hogy – az Azonnali.hu-t tulajdonló LMP-s Ungár Péter országgyűlési képviselő mellett az Azonnaliban társtulajdonosként jelenlévő – Gerényi Gábor a konkurens Index.hu feldarabolására vonatkozó koncepciót dolgozott ki. Az Azonnali.hu véleménycikkel reagált a történtekre.

Diétás Magyar Múzsa elnevezésű Facebook-oldalán jelentette be Ésik Sándor, hogy úgy döntött, nem ír többé az Azonnali.hu-nak, miután tudomására jutott, hogy az oldal társtulajdonosa és alapítója, Gerényi Gábor (aki egykoron indexes munkatárs volt) a konkurens Index feldarabolására vonatkozó koncepciót dolgozott ki.

Ésik Sándor azt írta búcsúírásában, hogy az Azonnali készítőit, így különösen Bukovics Martint és Bakó Beát nagyra tartja, nincs velük baja, és az Azonnali egy fontos kezdeményezés, színvonalas tárháza a magyar sajtóban bántóan kis szerepet kapó témáknak, különösen a környező országok politikai életének,

de kellemetlenül érte őt a hír, hogy mi történik az Indexnél és ebben Gerényinek is szerepe van. Ésik szerint a lelkiismerete nem lenne tiszta, ha ezek után tovább dolgozna Gerényi cégének.

„Mint mindenki, aki már a daliás kilencvenes évek, a berregő modemek idejében is internethasználó magyar volt, kicsit a részemnek tekintem az indexet. Műfogsorért kiáltóan alacsony regisztrációs számú nickem volt az internettó törzsasztalnál, abban nőttem fel, hogy internettót, majd indexet olvasok. Mára ez nagyon ódivatú szokás, az index összes külföldi hírét egy nappal hamarabb olvasom bárhol, a belföldi közélet híreit meg előbb dobja át valamelyik haver, minthogy előjönne vele bármelyik sajtóorgánum. Mégis, a régi totalcar videók, Winkler és Karotta baromkodásai, a művelt alkoholistában Gazda Albert esetlen borkommentjei nosztalgiát ébresztenek bennem. Irodatársammal, Csire doktorral azután tömörültünk rezsiközösségbe, hogy versenyt trollkodtunk a Sógorom a zugügyvéd blogban, és mikor kiderült hogy ezt egymástól légvonalban 7,5 méterre tesszük két ügyvédi irodában, elmentünk sört inni, a többi már történelem.

Eleve az, hogy ennek az egésznek a gazdasági oldalát lenyelte a NER, már aggasztó volt. Most nagyon úgy tűnik, hogy a szerkesztőséget is, nyilván az áramvonalasítás szent nevében, szintén kontroll alá fogják vonni.

Nem gondolom, hogy az indexet ne lehetne sokkal jobb lappá tenni. Alighanem meg tudnám indokolni Dull Szabolcs kirúgását is, ha nekem kellene megírnom.

Viszont ahogy tanítómesterem szokta mondogatni: bohócnak azért már öreg vagyok. Nem hiszek a gazdasági optimalizálásban Orbán Ráhel szállodáinak országában, és nem hiszek a mégoly kiváló, de a fenntartó által odahelyezett szakemberek integritásában sem. Nagyon örülnék, ha tévednék, de nem tévedek.

Mivel az indexnél most történő dolgok, és az azonnalit csináló személyi kör között, ha csak egy ponton is, de átfedés van, a fentiek szerint döntöttem. Nincs más választásom, van otthon tükör, és a tükörnek nem tudom elmondani, hogy de kérem az azonnalinál független szakmai újságírás folyik. Az folyik, ezzel kapcsolatban semmi kétségem nincs, nem adtam volna eddig se a cikkeimet ha másképp gondolnám. Csak nekem az nem csúszik le, hogy ugyanaz az ember az egyik helyen egy független műhelyt üzemeltet, a másik helyen pedig mint egy NER-vállalat embere tűnik fel.

Úgy döntöttem, hogy inkább most magyarázkodok és pont annyit, amennyit ideírtam. Így később majd nekem nem kell.

Ha mégis kell, az azért lesz, mert az indexből csináltak egy még függetlenebb, ugyanakkor a mostani szakmai színvonal ingadozásoktól mentes lapot. Akkor szégyellni fogom magam az előítéleteim miatt és ugyanitt fogok önkritikát gyakorolni.

Addig maradok szomorú.”

Az Azonnali.hu állásfoglalást tett közzé

Az Azonnali véleménycikkel reagált Ésik búcsúzására, illetve foglalt állást az Index körül történtek kapcsán.

Azt írják: sok mindent megéltek már, sok támadás érte már az oldalt, de erre a a felmondásra nem számítottak.

„Arra aztán tényleg nem számítottunk, hogy az évek óta médiavállalkozó kisebbségi tulajdonos Gerényi Gábor miatt is ránk boruljon a bili, és az egyik állandó szerzőnk az (egyelőre meglehetősen rejtélyes) Index-ügy miatt tiltsa le a cikkeit az Azonnaliról, mások meg kommentekben vonjanak minket kérdőre Index-ügyben. Az ilyenek mögött sajnos valahol ugyanaz a megfontolás húzódik, mint a hús-vér tulajdonosok jó mélyen, több cégen keresztül való elrejtése mögött a legtöbb impresszumban. Méghozzá az a berögződött gondolat, hogy „a tulajdonos úgyis dirigál, hogy mi jelenjen meg a lapban, ezért ha gáz a tulajdonos, gáz a lap is, szóval pont emiatt az a legjobb, ha minél macerásabb kideríteni, hogy ki a tulajdonos. Azoknak, akik rendszeresen olvassák az Azonnalit, bizonyára nem mondok újdonságot azzal, hogy nálunk nem dirigál a tulajdonos, hogy mi jelenjen vagy ne jelenjen meg a lapban. És ugyanígy fordítva: mi sem dirigálunk a tulajdonosoknak, hogy amúgy mit csináljanak az Azonnalin kívül.”

A cikket jegyző Bakó Bea hozzátette:

„Épp ezért ugyanannyira felesleges rajtam vagy a kollégáimon számonkérni azt, hogy Gerényi Gábor más cégeknek miről ad tanácsot, mint azt, hogy mit írt az LMP a legutóbbi sajtóközleményében. Erről szól alapvetően a sajtó függetlensége.”

Az Azonnali szerkesztője hozzátette:

„Beszédes – és szomorú –, hogy ez ennyire élesen pont egy olyan történet kapcsán merül fel, ahol egy másik, alapvető hírszolgáltatást végző lap veszélyeztetve érzi magát. Mi az Azonnalinál nem tudjuk, hogy Gerényi Gábor az Index vezetőségének konkrétan milyen tanácsokat adott – mint ahogy ő sem tudja, hogy milyen cikk fog megjelenni nálunk másnap –, azt meg pláne nem, hogy a tanácsait mennyiben fogadják meg. De szolidárisak vagyunk az Index szerkesztőségével, és reméljük, hogy őket is ugyanúgy szabadon fogják hagyni dolgozni, ahogy minket is hagytak eddig és hagynak továbbra is. Eddig az Azonnalinál feleslegesnek gondoltuk folyton hangosan kiabálni magunkról, hogy függetlenek vagyunk, de egyre több tapasztalat mutat arra, hogy igény az volna rá. Ezért a transzparenciánkat tovább bővítve hamarosan közzéteszünk egy részletes leírást arról, hogy hogyan lesz nálunk valamiből cikk, mi alapján közlünk véleménycikkeket és mi a szerepe a tulajdonosoknak az Azonnali munkájában. Vagyis arról, hogy mit jelent és hogyan működik egy független szerkesztőség – reméljük, a legtöbben szintén alapnak gondolják ezt, és a lehető kevesebben fognak rajta meglepődni.”

(Pontosítás: Ésik Sándor nevét néhány percen át pontatlanul szerepeltettük. Elnézést kérünk.)

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások