fbpx
Daphne Caruana Galizia

Tovább duzzad a máltai újságíró-gyilkosság körüli botrány

Kénytelen volt lemondani a máltai kormánypárt alelnöke, miután őt is kapcsolatba hozták Caruana Galizia 2017-ben történt megölésével. Eközben nyomozást rendelt el a bíróság Málta volt rendőrfőkapitánya ellen, aki korábban már lemondásra kényszerült.

Lemondásra kényszerült szerdán Christian Cardona, a máltai kormánypárt alelnöke, miután mint arról a Media1 is beszámolt korábban, egy bíróság előtt tett tanúvallomás kapcsolatba hozta Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-ben történt megölésével – számolt be több hírforrás, köztük az MTI.

Cardona lemondására azután került sor, hogy egy nappal korábban Robert Abela miniszterelnök, a máltai Munkáspárt vezetője erre szólította fel nyilvánosan.

Cardona négy éven át volt a máltai kormánypárt alelnöke. Egyelőre nem nyilatkozott, de korábban tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Christian Cardona Joseph Muscat volt kormányfő szövetségeseként hat éven át gazdasági miniszter is volt, de miután Muscat miniszterelnök lemondani kényszerült, és Abela lett az új kormányfő, Cardona a kormányból már távozott.

Christian Cardona neve június elején merült fel újból a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró megölésével összefüggésben. Ekkor Melvin Theuma, a gyilkossági ügy koronatanúja tanúvallomásában azt állította, hogy Cardona is fizetett az újságíró meggyilkolásáért, nem csak az ügy másik gyanúsítottja, Yorgen Fenech üzletember.

Cardona egyébként a gyilkosság előtt pert indított a meggyilkolt újságíró ellen, amiért Daphne Caruana Galizia  azt állította egy írásában, hogy a politikus Németországban bordélyházba látogatott.

A máltai újságíró-gyilkossággal kapcsolatos másik fontos fejlemény, hogy a napokban nyomozás indult Málta volt rendőrfőnöke ellen. Az MTI erről szóló beszámolója szerint felmerült a gyanú, hogy Lawrence Cutajar a Caruana-gyilkosság idején kapcsolatban állt a bűncselekményben részt vevőkkel és információt szivárogtatott ki nekik.

Cutajar januárban már lemondott a rendőrfőkapitányi posztról, miután a civil társadalom és a meggyilkolt újságírónő, Daphne Caruana Galizia családja azzal vádolta meg, hogy akadályozta a gyilkosság felderítését, valamint hogy nem tett meg mindent az újságíró védelmében, amikor még élt és a legfelsőbb szintig is elérő korrupciós ügyekben nyomozott.

A Cutajar elleni nyomozást a meggyilkolt újságíró családjának ügyvédei kezdeményezték, miután Theuma elárulta, hogy Cutajar információkat szivárogtatott ki neki. Cutajar azonban a Times of Malta című helyi lapnak azt mondta, hogy soha nem beszélt Theumával. A rendőrfőnök annak ennek ellenére állítja ezt, hogy a bíróságon titkos felvételek ennek ellenkezőjét mutatják.

Daphne Caruana Galiziát, Málta egyik leghíresebb oknyomozó újságíróját egy autóba rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós és más kínos ügyet derített fel, amivel sok vezető politikus orra alá tört borsot

Az újságíró halála előtt egy olyan erőmű-beruházásról nyomozott, melyben Yorgen Fenech, az ügy egyik gyanúsítottja is érdekeltséggel bír. Összesen három embert vádolnak a gyilkosság végrehajtásával, míg Fenechet Galizia megölésének kitervelésével vádolják. Az érintettek mind ártatlannak vallják magukat.

Az újságíró elleni gyilkosság az európai uniós sajtószabadság meggyengülésének egyik szimbólumává vált. A gyilkosságról minden előzmény ITT található.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások