Első világháborús katonák

Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi képet tett közzé az Országos Széchényi Könyvtár a trianoni békeszerződés évfordulójára

A trianoni békeszerződés százéves évfordulójára időzítve Fotótér néven új ingyenes tartalomszolgáltatást indított tegnap az Országos Széchényi Könyvtár, mely Trianonnal kapcsolatos értékes képadatbázist tesz elérhetővé bárki számára. A fotók nagy része a katonák mindennapjait ábrázolja, így láthatók a tábori élet mozzanatai, a frontra és a frontok közötti vonulások, a táborok létesítése és a harcok.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tájékoztatása szerint első körben két, összesen tízezer képből álló gyűjteményt tesz közzé, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza. Az Országos Széchényi Könyvtár (akkori nevén Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára) 1914 augusztusa óta gyűjti az első világháború képeit, amelyekből most sokat elérhetővé tett a könyvtár weboldalán.

A galéria az Országos Könyvtári Platform keretében jött létre, és a fotók a nemzeti bibliotéka közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtárából származnak.

Az amatőr fotósok képei mellett olyan neves fotográfusok képei is láthatók az új adatbázisban mint Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934).

A gyűjtemény a háború borzalmaiba és a hátország lakóinak mindennapjaiba egyaránt betekintést enged. Így olyan témákkal is találkozni lehet mint a szegénység, a pusztítás és a nélkülözés, gyermekek és a katonák kapcsolata, a nők szerepvállalása a kórházakban és a hátországban, valamint a háborús propaganda dokumentumai is láthatók.

Többek között Szabó Dénes munkássága által elevenednek meg az 1930-as és az 1940-es évek erdélyi falvai, városai, fontosabb épületei, fürdői, és tájai.

Az online képtár részei az erdélyi népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, családi, társadalmi események felvételei. A galériában egyébként helyet kapott a már említett Szabó Dénes kárpátaljai és berlini sorozata is.

„Az adatbázis fejlesztése nem zárult le, a szerkezetet a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítani fogjuk. Célunk egy gazdag, könnyen kezelhető, felhasználóbarát adatszerkezet kialakítása. Terveink között szerepel a Fényképtár további gyűjteményeinek közzététele is. Reményeink szerint az adatbázis segítséget nyújt az online nem elérhető, csak helyben, az OSZK épületében kutatható fényképek hozzáférhetővé tételében is” – írja az Országos Széchényi Könyvtár.

A gyűjtemény ezen linken tekinthető meg: https://fototer.oszk.hu/

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Országos Széchényi Könyvtár által készített Első világháborús válogatás című videója. Fotó: YouTube

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!