fbpx
Első világháborús katonák

Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi képet tett közzé az Országos Széchényi Könyvtár a trianoni békeszerződés évfordulójára

A trianoni békeszerződés százéves évfordulójára időzítve Fotótér néven új ingyenes tartalomszolgáltatást indított tegnap az Országos Széchényi Könyvtár, mely Trianonnal kapcsolatos értékes képadatbázist tesz elérhetővé bárki számára. A fotók nagy része a katonák mindennapjait ábrázolja, így láthatók a tábori élet mozzanatai, a frontra és a frontok közötti vonulások, a táborok létesítése és a harcok.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tájékoztatása szerint első körben két, összesen tízezer képből álló gyűjteményt tesz közzé, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza. Az Országos Széchényi Könyvtár (akkori nevén Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára) 1914 augusztusa óta gyűjti az első világháború képeit, amelyekből most sokat elérhetővé tett a könyvtár weboldalán.

A galéria az Országos Könyvtári Platform keretében jött létre, és a fotók a nemzeti bibliotéka közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtárából származnak.

Az amatőr fotósok képei mellett olyan neves fotográfusok képei is láthatók az új adatbázisban mint Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934).

A gyűjtemény a háború borzalmaiba és a hátország lakóinak mindennapjaiba egyaránt betekintést enged. Így olyan témákkal is találkozni lehet mint a szegénység, a pusztítás és a nélkülözés, gyermekek és a katonák kapcsolata, a nők szerepvállalása a kórházakban és a hátországban, valamint a háborús propaganda dokumentumai is láthatók.

Többek között Szabó Dénes munkássága által elevenednek meg az 1930-as és az 1940-es évek erdélyi falvai, városai, fontosabb épületei, fürdői, és tájai.

Az online képtár részei az erdélyi népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, családi, társadalmi események felvételei. A galériában egyébként helyet kapott a már említett Szabó Dénes kárpátaljai és berlini sorozata is.

„Az adatbázis fejlesztése nem zárult le, a szerkezetet a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítani fogjuk. Célunk egy gazdag, könnyen kezelhető, felhasználóbarát adatszerkezet kialakítása. Terveink között szerepel a Fényképtár további gyűjteményeinek közzététele is. Reményeink szerint az adatbázis segítséget nyújt az online nem elérhető, csak helyben, az OSZK épületében kutatható fényképek hozzáférhetővé tételében is” – írja az Országos Széchényi Könyvtár.

A gyűjtemény ezen linken tekinthető meg: https://fototer.oszk.hu/

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Országos Széchényi Könyvtár által készített Első világháborús válogatás című videója. Fotó: YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások