Már legalább 140 újságírót ért támadás az Egyesült Államokban

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte szerdán az afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant, egy hete tartó amerikai tüntetéseken újságírók ellen elkövetett támadásokat, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható „strukturális fajgyűlöletet”. A Press Freedom Tracker szerint egy hét alatt már több mint 140 újságírót ért támadás az USA-ban, és ezek többségét rendőrök követték el. Bírósági perek indulnak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A főbiztosság genfi székhelyén kiadott közleményében Michelle Bachelet hangsúlyozta:

„Meg kell hallgatni azokat a hangokat, amelyek a fegyvertelen afroamerikaiak legyilkolásának befejezését követelik. Meg kell hallgatni azokat a hangokat, amelyek a rendőri erőszak végét követelik. És azokat a hangokat is meg kell hallgatni, amelyek az amerikai társadalmat gyötrő helyi és strukturális rasszizmus végét követelik.”

Nyilatkozatában Bachelet megállapította, hogy

„hiteles információk szólnak” a rendfenntartó erők által a tüntetőkkel szemben alkalmazott „aránytalan és szükségtelen erőszakról”.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa egyúttal

„példátlan agressziónak”

nevezte a tüntetésekről tudósító újságírók ellen elkövetett támadásokat, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy információk szerint legalább kétszáz ilyen támadás történt, annak ellenére, hogy a tudósítók jól láthatóan viselték a sajtó számára előírt megkülönböztető feliratokat – írja az MTI.

Mint arról a Media1 is beszámolt, az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetések során több helyütt megtámadták, vagy meg is verték az újságírókat, függetlenül attól, hogy milyen médiumnak dolgoztak. Megtámadták a CNN tudósítóit Minneapolisban – ahol a rendőrség rövid időre őrizetbe is vette a forgatócsoport tagjait – , míg Washingtonban például tüntetők támadták meg a Fox televízió tudósítást készítő riporterét. Az erőszakos tüntetők megtámadtak és megvertek újságírókat Kaliforniában és Floridában, Nevadában és Pennsylvaniában, Arizonában és Georgiában egyaránt.

A kentuckyi Louisville városában a helyi tévé riporternőjét egy rendőr élő adásban szórta meg bors-lövedékekkel. Az egyik tudósító a fél szemére is megvakult.

Bírósági perek lesznek

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű civilszervezet szerdán bejelentette, hogy

csoportos keresetet nyújt be egy minnesotai bíróságon „az újságírókat megcélzó alkotmányellenes viselkedés” leállítását követelve.

A szervezet az MTI beszámolója szerint más tagállamokban is hasonló polgári peres eljárásokra készül.

Az AFP francia hírügynökség szerdán a sajtószabadság megsértésének eseteit számon tartó Press Freedom Tracker adatait idézte, melyek szerint a tüntetések egy hete alatt már több mint 140 újságírót ért fizikai támadás, és ezek túlnyomó többségét (118 esetben) rendőrök követték el.

Ez több incidenst jelent, mint amennyi támadást a sajtó munkatársai ellen 2018-ban és 2019-ben együttvéve elkövettek – tették hozzá.

A Press Freedom Trackeren számos fotó és leírás található újságírók elleni támadásokról az elmúlt napokból.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) elnöke Donald Trump amerikai elnököt is okolja a történtek miatt, aki az elmúlt években folyamatosan fake news gyáraknak nevezett médiumokat. Az RSF korábban felszólította az amerikai hatóságokat, hogy biztosítsák a tudósítók biztonságát és hagyjanak fel a támadásokkal.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, a Pesti TV társtulajdonosa

Vaszily Miklós: Szeptemberben indulhat a Pesti TV

A Media1 érdeklődésére a TV2 elnöke és egyben az induló Pesti TV társtulajdonosa megosztott néhány információt a tervezett tévécsatornával kapcsolatban, például azt, hogy miért a TV2 Róna utcai székházába jegyezték be az új médiavállalatot.

A 168 Óra címlapja 2020.06.11-én

Bréking: Átalakul a 168 Óra és a Neokohn tulajdonosi szerkezete, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa a Brit Media vezetője és résztulajdonosa lesz

A Media1 információi szerint a Pesti Hírlapot teljes egészében megvette a 168 Óra hetilapot, a 168ora.hu és a neokohn.hu internetes oldalakat tulajdonló, de hamarosan a tévés és rádiós szegmensben is erősíteni kívánó Brit Media, és a Brit Mediában ugyanakkor ezután résztulajdonosként és vezérigazgatóként is megjelenik hamarosan Milkovics Pál, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa. A Pesti Hírlap és a 168 Óra összeköltözik. A Brit Mediánál pozíciót kap Keresztesi Péter, a Lokál egykori vezetője is.