fbpx
tévé távkapcsoló

Újra kikapott az RTL Klub a TV2-től

Az RTL Klub megint nagyon elvesztette a múlt hetet, de azzal azért vigasztalódhat a csatornát működtető RTL Magyarország, hogy 7 kábelcsatornájával, ha csak nüansznyival is, de portfóliós szinten meg tudta nyerni a májust a TV2 Média Csoport 13 csatornájával szemben. A múlt heti legnézettebb tévéműsorok top10-es listájában azonban alig találni RTL-es műsort.

8,4 százalékos közönségaránya volt a múlt héten a Nielsen Közönségmérés adatai alapján az RTL Klubnak a kereskedelmileg kiemelten figyelt 18-49-es korcsoportban, míg a TV2-nek ennek közel duplája, 15,7 százalék.

Nem csak az RTL Klub heti átlagos közönségaránya alakult rosszabbul a versenytársénál, de az is, hogy a múlt héten egyetlen napon sem tudta megelőzni az RTL Klub főműsoridős átlagos közönségaránya a TV2 részesedését. Különösen rosszul alakult az RTL Klub szempontjából a péntek: akkor az RTL Klub közönségaránya 8,6, a TV2-é 20,3 százalék lett.

Megint a TV2-s Exatlon Hungary volt a múlt hét nézettségi sztárja

A TV2 pénteki kiemelkedő eredménye annak köszönhető, hogy a múlt hét legnézettebb tévéműsora a TV2 Exatlon Hungary című sportvetélkedője volt, méghozzá a május 29-i, pénteki adás, amit az éppen televíziónézők 22,9 százaléka választott a Nielsen Közönségmérés mérőműszeres kutatása alapján.

Az Exatlon Hungary lett a múlt hét 2., 3., 4. és 5. legnézettebb tévéműsora is. A TV2 szempontjából rossz hír, hogy Palik László nagy nézettségi sikereket szállító dominikai sportvetélkedője ezzel véget ért.

A TV2 Exatlon Hungary című sportvetélkedőjének egyik jelenete
A TV2 Exatlon Hungary című sportvetélkedőjének egyik jelenete korábban.  Fotó: TV2 sajtószoba

A 6. legnézettebb tévéműsor szintén a TV2-n volt látható: a Mamma Mia! című amerikai-angol-német zenés vígjáték került erre a helyre a toplistában.

Az RTL Klub a toplista 7. helyére tudott bekerülni az RTL Híradó május 25-i adásával. 8. és 9. helyen szintén az RTL Híradó egy-egy adása (május 27., május 31.) található.

A toplista 10. helyén azonban újra egy TV2-s tartalom található, méghozzá a Tények Plusz című TV2-s műsor május 25-i adása. Az alábbi felnagyítható táblázatban látszanak a konkrétumok.

A 22. hét legnézettebb 10 tévéműsora
A 22. hét legnézettebb 10 tévéműsora 18-49-ben, a Nielsen Közönségmérés adatai alapján

Rossz nézettséggel búcsúztak a karanténműsorok

A hétköznapi rossz eredményekhez nagyban hozzájárult, hogy a múlt héten megint rosszul szerepelt a Barátok közt, az Isten veled Magyarország, valamint a Bűnös lelkek című bűnügyi magazint is lenyomta a TV2.

Hétvégén, szombaton a Négy esküvő és egy temetés című, korábban az RTL Most+ platformon már közzétett amerikai romantikus vígjátéksorozat is kikapott, és a Mellékhatás című hazai saját thriller sorozat aktuális epizódja is vereséget szenvedett, méghozzá a TV2-n sugárzott Megjött Apuci 2 amerikai vígjátéktól. A Mellékhatás évada egyébként a héten véget ér, az RTL Most+ felhasználók már most láthatják is a végét.

A Mellékhatás egyik epizódjának részlete
A Mellékhatás egyik korábbi epizódjának részlete Sztarenki Dórával

Vasárnap alulmaradt a két RTL Klubos karanténműsor, a Maradj haza magadnak! és a Segítség! itthon vagyok! és az RTL Klubon képernyőre tűzött Beépített szépség 2. nézettsége is elmaradt az elvárhatótól. A vasárnapi karanténos műsoroknak egyébként szintén vége van, és most életbe lépett a nyári műsorrend.

Az RTL Klub saját gyártású karanténsorozata, a Segítség! Itthon vagyok! részlete
Az RTL Klub saját gyártású karanténsorozata, a Segítség! Itthon vagyok! részlete

Éves szinten egyelőre vezet az RTL Klub, de jön fel a TV2

Amivel az RTL Klubot működtető RTL Magyarország most vigasztalódhat, az egyrészt az, hogy az RTL Klub éves szinten egyelőre piacvezetőnek számít a főműsoridős estéket tekintve 18-49-ben, de aggasztó lehet az RTL szempontjából, hogy éves szinten is kezd az RTL Klub közelébe kerülni.

Az RTL Klub idén eddig a főműsoridős esték 59 százalékát nyerte meg, ami ténylegesen 89 estét jelentett, míg a TV2 41 százalékát, azaz 63 estét.  Az elmúlt hetekben az RTL Klub folyamatosan kikapott, ami miatt mégis vezetni tudnak még, hogy az év első részében jól szerepeltek.

Májusban az RTL 7 tévécsatornájával megelőzte a TV2 Csoport 13 csatornás portfólióját, de csak éppenhogy

A másik vigasz a médiavállalat szempontjából, amire egy közleményben is igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az RTL Magyarország 7 kábelcsatornájával április után májusban is piacvezető tudott maradni a kereskedelmileg kiemelt célcsoportban, maga mögé utasítva a TV2 Média csoport 13 kábelcsatornáját.

Azonban a számokra rápillantva az is látszik, hogy nem sokon múlott a dolog, mert az RTL Kábelportfóliója 13,9%-os share-t, míg a TV2 Csoport csatornái együttesen 13,8 százalékot értek el májusban.

Ami biztató lehet az RTL szempontjából, hogy az előző év ugyanezen időszakát (2019. május) figyelembe véve egyértelmű az RTL Kábelportfólió 7 csatornájának erősödése (főműsoridő 12,8% vs. 13,9%), míg a konkurens TV2 Média Csoport 13 csatornájának eredménye az előző év (2019.) májusát tekintve csupán stagnálást mutat (13,8 SHR%). Az RTL-es kábelcsatornák növekedése ugyanakkor részben is köszönhető, hogy sokan az RTL Klubról az RTL-es Film+ és Cool csatornákra mentek át.

Még egy dologgal tud vigasztalódni az RTL, mégpedig azzal, hogy az RTL Most+ nevű prémium internetes platformjának felhasználói bázisa negyedév alatt meg tudott duplázódni. Ez részben a platformhoz csatlakozó újabb szolgáltatóknak, részben pedig annak köszönhető, hogy az eredetileg RTL Klubon elindított két sorozat, A Tanár új évada és az Apatigris első évada végül az RTL Most+ szolgáltatásban volt elérhető, és ezeket várhatóan csak az ősszel tűzi képernyőre az RTL Klub.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások