fbpx
A MÚOSZ külügyi szakosztályának 2019-ben alapított Európánként díja

Európánkért-díjat kapott a magyar Euronews és Nemes Gábor, a Klubrádió brüsszeli tudósítója

A MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya által alapított Európánkért díjat azok az újságírók, illetve szerkesztőségek, rovatok, kiadók, intézmények kaphatják, akik/amelyek a szakosztály jelölései és a kuratórium döntése alapján kiemelkedően sokat tesznek az Európai Unió, kontinensünk népei, az európai eszme, értékek és folyamatok megismertetése érdekében.

A jelölések alapján 2020-ban a kuratórium az Euronews Budapesti Irodája kollektívájának és Nemes Gábornak, a Klubrádió brüsszeli tudósítójának adományozta az Európánkért elnevezésű díjat.

A díjat eredetileg a május 9-i Európa napon adták volna át, de a koronavírus-világjárvány miatt a díjátadó elmaradt, így a méltatások a muosz.hu-n jelentek meg.

 Trom András, a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztály elnöke így méltatta a díj kapcsán az Euronewst:

„Az Euronews hírszolgálat szerkesztési alapelve, hogy készítői hisznek nézőink intelligenciájában, és vallják, hogy egy hírcsatorna missziója az, hogy megfelelő mennyiségű információt szolgáltasson véleménynyilvánítás nélkül, ami alapján a nézők kialakíthatják saját véleményüket a világban zajló eseményekről. Újságíróik elfogulatlanok. A valóságot írják le tényszerűen, becsületesen és teljesen szabadon. Ez az a küldetés, amelyért az Euronews kiáll 1993 óta. És ez az a küldetés és gyakorlat, ami oly fájóan hiányzik a magyar médiapiac szereplőinek túlnyomó többségéből!”

Nemes Gáborról Kárpáti János, a Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztály titkára írt méltatást:

„A politika világában sokan imádják a saját hangjukat, igyekeznek úgymond hatásosan beszélni. És ezt a „náthát” néha a tudósító is elkapja. Nem úgy Nemes Gábor, aki ha beszél, nem érzed, hogy mikrofon van előtte, hanem az a benyomásod, hogy beszélget veled. Tényszerűség, tárgyszerűség, szobrok kíméletlen leemelése a talapzatról, cseppnyi irónia. Semmi harsányság. Minden egyes tudósításának a meghallgatása után egy icipicivel tényleg többet tudsz a világról, legalábbis kevésbé dőlsz be a jelszavaknak.”

Az Európánkért díjat tavaly hozta létre a legnagyobb taglétszámú és múltú hazai újságírószervezet külügyi szakosztálya. A díjat tavaly Halmai Katalin, Kárpáti János és az  EUrológus kapta.

További hírek olvashatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások