fbpx
Európánkért-díj

Átadták a MÚOSZ Európánkért díjait

Halmai Katalin, Kárpáti János és az Index EUrológus oldalának két újságírója is kiérdemelte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének idén első alkalommal átadott díját.

Péntek délután, ünnepélyes keretek között átadták a MÚOSZ Kül-és Biztonságpolitikai Szakosztálya által idén létrehozott Európánkért díjait. Ezt az elismerést olyan újságírók, szerkesztőségek, rovatok, intézmények és kiadók kaphatták meg, akik jelentős eredményeket mutattak fel az Európai Unióval összefüggő tájékoztatás, a tagállamok népei, az alapértékek és eszmék ismertetése terén.

A díjátadás Thomas Mann alábbi gondolatával kezdődött:

„Az írónak mindenhez köze van, ami az emberre tartozik.”

Az irodalom és Európa összekapcsolásának szándékából nem maradt el József Attila (Thomas Mann üdvözlése) és Friedrich Schiller (Örömóda) neve sem.

Az eseményen – ahol többek között felszólalt Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke és Inotai András kuratóriumi elnök is – megemlítették a díj kiírásában is szereplő alapértékeket,  a szociális innovációt, és azt, hogy mennyire felértékelődött a hiteles újságírók szerepe a mai magyar médiaviszonyok közepette.

Szót ejtettek arról is, hogy a MÚOSZ által kiosztott díjaknak mekkora szerepe van a szűk, szakmaiság mellett kiállók népszerűségében. Szóba került, hogy nem fenyeget minket migrációs veszély, de fenyegethet, viszont azt a magyar kormány nem egyedül, hanem csak az európai közösség segítségével képes megoldani.

Elhangzott az is, hogy a díj ötlete Trom András MÚOSZ-alelnöktől származik.

A díjazottak

A díjazottak közül Halmai Katalin, a megszűnt Népszabadság volt brüsszeli tudósítója, aki a Népszavában jelenleg is az EU-val és a külpolitikával kapcsolatos cikkeket publikál, korábban a Vasárnapi Híreknél tevékenykedett, és mint beszámoltunk róla, idén április elején ő lett a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sajtószövetség, az IPA elnöke, méghozzá a közép-kelet-európai régióban nőként elsőként.

Halmai Katalin sajnos elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a mai díjátadón, de az Index EUrológus oldalának munkatársai megígérték: továbbítják számára az elismerést, és a díj átadói távollétében is méltatták Halmai Katalin lényeglátását, első kézből elnyert brüsszeli információit, tömörségét, közérthetőségét.

Az International Press Association (API) főtitkára, Hans de Bruijn és Halmai Katalin, az API új elnöke. Fotó: API
Az International Press Association (API) főtitkára, Hans de Bruijn és Halmai Katalin, az API elnöki kinevezésekor 2019 áprilisában. Fotó: API

Ugyancsak díjat kapott Kárpáti János, a Népszava külpolitikai publicistája, aki az írott sajtós munkája mellett a Klubrádióban Zentai Péterrel együtt vezeti az Eurozóna című műsort. Kárpáti korábban az  MTI brüsszeli tudósítója volt, nevéhez kapcsolódik az az emlékezetes eset, amikor 2016-ban Orbán Viktorhoz intézett, előre nem egyeztetett kérdése miatt egyrészt eltiltották a miniszterelnök sajtótájékoztatóitól, másrészt ugyanabban az évben, tavasszal – leépítésekre hivatkozva – meg is váltak tőle, pedig elmondása szerint munkáját sosem illették panasszal. Elbocsátása után az Indexnek arról beszélt, hogy gyakran kaptak utasítást „felülről”, hogy mit kérdezhetnek és mit nem. Kárpáti 1981-től volt az MTI munkatársa.

Kárpáti János átveszi az Európánkért díjat
Kárpáti János átveszi az Európánkért díjat. Fotó: Bellai László

A díjátadón kiemelték Kárpáti János kiváló íráskészségét, az információk átlátását, valamint örökérvényű és valós közszolgálati hozzáállását. Kárpáti a díjak átvétele után arról beszélt:

„Miután távozni kényszerültem a Magyar Távirati Irodától, lehetőséget kaptam arra, hogy új médiaműfajokban próbáljam ki magam. Ezért a kitüntetésért óriási köszönettel tartozom.”

Kárpáti János a Media1 kérdésére, hogy részgyőzelemnek tartja-e az Európánkért-díjat az előzmények után, azt mondta:

„Az MTI-vel kapcsolatos hosszú fejezete az életemnek lezárult, ez nem részgyőzelem valaki ellen, hanem elismerése egy jó időszaknak. Ez az elismerés nagyon jól esik.”

Arra, hogy mit tanácsolna azoknak, akik hasonló elismerésekre vágynak, Kárpáti azt mondta:

„Legyenek mindig kíváncsiak, ne elégedjenek meg a nagyon jól megfogalmazott, kerek szövegekkel, találjanak ellenpontokat, kérdezzenek, legyenek bátrak, kételkedjenek mindenben, és legyenek biztosak abban, hogy semmi nem tart örökké.”

Az Index EU-rovata, az EUrologus, illetve annak két munkatársa, Márton Balázs és Kugyela Tamás ugyancsak díjat kapott.

Az EUrológus munkatársai Fotó: Bellai László
Az EUrológus munkatársai Fotó: Bellai László

Márton Balázs a Media1-nek azt mondta:

„Valahol szomorú, hogy ilyen díjakra szükség van egy európai uniós országban, amikor már másfél évtizede tagjai vagyunk egy ilyen közösségnek. Mind a kormány, mind az ellenzék részéről ostobábbnál ostobább álhírekkel törnek haszonszerzésre.”

Márton Balázs szerint nagyon fontos, hogy megismerjük a pro és kontra érveket, és legalább alapszintű ismereteink legyenek az Európai Unió történéseivel kapcsolatban.

Márton elmondta azt is, hogy már csak a politikai előélete miatt is számít a propaganda-médiától újabb kóstolgatásokra. Elárulta: annak idején politikai gyakornok volt a Fidesznél. Márton hozzátette, úgy érzi, az őket ért korábbi támadásokat nem kell figyelembe venniük.

„Mindkét oldalt figyeljük, ha ellenzéki oldalról éri támadás a kormánypártokat, azt is megírjuk, ha a kormánypárt vét hibát, azt is. Karácsony előestéjén például megvédtük egy cikkünkben a Fidesz-KDNP-t”

– idézett fel egy emlékezetes esetet Márton Balázs.

Borítókép: Az Európánkért-díj. Fotó: Bellai László
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások