fbpx
Rédei Ferenc

Rédei Ferenc kapta a Capa Központ fotóriporteri életműdíját

A világhírű, magyar származású fotósról elnevezett Robert Capa Központ és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotó Szakosztálya harmadik éve adja át a fotóriporteri életműdíjat, amit az idén Rédei Ferenc fotóművész kapott meg.

Ugyan dehogy vagyok művész! – dünnyögné nekem, és dühítené, hogy képtelen vagyok fölfogni, ő csupán teszi a dolgát. Nem az örökkévalóságnak dolgozik, hanem csak a holnapi újság elkészítése érdekében. – Az igaz – felelném –, nem is tudod, mennyire irigyellek, hogy csak a mára gondolsz, közben egyetlen kattintásoddal egy egész világot teszel érzékelhetővé!

Az újságíróval ritkán esik meg, hogy napi munkája fennmarad az olvasók tudatában, hogy tán még száz év múlva is fontos lesz. Jókainak, Adynak, Móricznak, Bálint Györgynek, Krúdynak, Molnár Gál Péternek, Bächer Ivánnak kell születni hozzá.

Az újságfotó viszont időnként országos vagy világhírűvé teszi a fotóst, a végén múzeumba kerül a képe. Hány ilyen hírességgel dolgozhattam együtt a Népszabadságban! És hogy ott voltak, leginkább a fotórovatot vezető Rédei Ferencnek köszönhettük. Látni és láttatni: ez a fotóriporter dolga, és Rédei szinte tévedhetetlenül válogatta ki ehhez a megfelelő embereket.

És egyáltalán nem egyformákat, nem is hasonlóan gondolkodókat. Nagyon sokszor hallottam őket vitatkozni, a foglalkozásuk szabályait egymáson számon kérni, a hibákat megbeszélni.

Mindig fölkaptam a fejem, mert mi, újságírók formai, „írásművészeti” kérdéseket nem beszéltünk át, legföljebb a tartalmon kaptunk össze, a pontatlanságokat, tévedéseket próbáltuk kiszűrni. A fogalmazási készséget evidenciaként kezeltük. Azt nyilván tudtuk, ki bír egy-egy szóval, ütős mondattal többet mutatni, de igazából nem volt az írásnak Népszabadság-iskolája.

Tessék megnézni a képsorozatot, amit az életműdíjhoz állítottak össze. Sorra venni Rédei Ferenc fényképeit, és hozzágondolni: mindig csak egy-két perce volt, hogy elkapja a megfelelő pillanatot. Ha elmulasztja, nincs javítási lehetőség. S tessék megállapítani, mennyire nem hiányzik szó, még képaláírás sem mellőlük. Hogy a fotókon nemcsak az adott mozdulat van ott, hanem sokkal több. Néha maga az élet. A szereplők élete. És a miénk is. A nézőké. Magyaroké.

Azért örülök, hogy Rédei Ferenc megint díjat kapott, mert alkalmam van elmondani, milyen jó hely is volt a Népszabadság. Ahol megtapasztaltam azt, milyen a szakmájukat értő fotósokkal együtt dolgozni. Megértettem, mit tudok adni nekik azzal, ha pontosan értik, miért készül a cikk, meg azt, hogyan tudják megemelni ők mindazt, amit papírra vetek.

És az is nagyszerű volt, hogy olyan újságírók között lehettem, mint N. Kósa Judit. Aki 2009-ben írta az akkor Pulitzer-emlékművel kitüntetett Rédeiről ezt a portrét a Népszabadságba. Így kezdődik:

„– Ez jó, ez is, ez viszont bemozdult. Ez életlen, ez jó. Ez rémes, komolyan mondom, használhatatlan… Na, ez is elmegy –  Rédei szélsebesen szortírozta a képeket. A színes, fényes papírok beborították az egész asztalt, némelyiknek még utánanyúlt, újraértékelte, átdobta egy másik kupacba. Én meg fülig vörösödve álltam az egyik lábamról a másikra, és néztem, ahogy a Népszabadság fotórovatának akkori vezetője, Rédei Ferenc szigorú szakmai mustrának veti alá az esküvői képeimet.”

Ó, ha ehhez hasonlókon tanulnának a ma és a jövő újságírói!

Kelen Károly, a bezárt Népszabadság volt szerkesztője Ki a sötétségből című sorozatának részei a Media1-en érhetők el.

Borítókép: Népszabadság/Fejér Gábor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások