fbpx
Pom-Pom meséi

Műsorváltozás Csukás István halála miatt

A hétfőn elhunyt Csukás Istvánra emlékeznek, több alkotását is műsorra tűzik. A változások érintik a Kossuth Rádiót, az M2-t, az M5-öt és a Duna Tv-t is.

Csukás István halála miatt műsorváltozás lesz a közmédia csatornáin hétfőn.

A Duna Televízió ma, február 24-én 21 óra 30-tól a Keménykalap és krumpliorr című filmet vetíti, az M2 csatorna pedig egy Pom Pom meseepizóddal emlékezik 20 órától. Az M5 csatorna 19:30-tól, a Kossuth Rádió 21:30-tól ismétel egy portrébeszélgetést Csukás Istvánnal. A Kossuth Rádióban egész héten Csukás meséi lesznek hallhatók a 19:20-as mesesávban.

„A közmédia saját halottjának tekinti a 84 éves korában elhunyt Csukás Istvánt. A közmédia vezetősége és munkatársai mély megrendüléssel értesültek Csukás István haláláról, őszinte együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló hozzátartozók felé. Büszkék vagyunk arra, hogy a gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnagyobb hazai alakjával baráti és munkatársi kapcsolatban állhattunk. Mindenki Csukás István meséin nőtt fel, amelyekben fontos tanítást kaptunk arról, hogy mi a jó és a rossz, miért fontosak a pozitív emberi tulajdonságok. Erkölcsi tanítást és tartást adott. Irodalmi kincsei a közmédia együttműködésével elevenedhettek meg a képernyőn, és maradhatnak fenn hosszú időn keresztül a jövő generáció számára”

– nyilatkozta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, aki a műsorváltozást is bejelentette.duna

A Kossuth-díjas író hétfőn hunyt el. Csukás nevéhez fűződik többek között a Pom-pom meséi, a Süsü, a sárkány, a Mirr-murr, a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékokat, filmeket, színdarabokat és verseket is írt.

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson. Miután 1957-ben abbahagyta jogi tanulmányait, írásaiból élt. 1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt. 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott.

Mint az MTI felidézte, Csukás István alkotásait számos elismerésben részesítették. 1977-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon elnyerte az Év Legjobb Gyermekfilmje díját. Munkássága elismeréseként többek között 1977-ben és 1987-ben József Attila-díjat, 1984-ben Andersen-díjat, 1987-ben az Év Könyve-, 1989-ben és 1995-ben Déry Tibor-jutalmat kapott. 1996-ban elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület életműdíját, 1999-ben tüntették ki Kossuth-díjjal tüntették ki magas színvonalú költészetéért, közvetlen szavú, ember- és természetszeretetre nevelő műveiért és a kortárs gyermekirodalom megújításáért. 2010-ben Az év gyerekkönyve életműdíjjal jutalmazták. 2011-ben Budapest díszpolgára lett és Prima Primissima Díjat kapott.

Csukás Istvánt a közmédia mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma is saját halottjának tekinti.

Borító: Részlet a Pom-Pom meséiből. Forrás: Wikipedia
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások