fbpx
törölt cikkek helye a Magyar Nemzet online-on

Cikkeket távolított el a Magyar Nemzet Online

Három cikkét is eltávolította ma a kormánypárti Magyar Nemzet internetes kiadása, miután kiderült, hogy az úgy hozott nyilvánosságra érzékeny orvosi titkokat, hogy arra nem volt felhatalmazása sem neki, sem a lapnak nyilatkozó Nagy Gábor orvosigazgatónak. Egy orvos eközben úgy döntött, nem nyilatkozik többé a 168 Órának, amíg Rózsa Péter a lap főszerkesztője.

A Media1 információi szerint az alábbi című cikkeket mind elérhetetlenné tette a Magyar Nemzet:

  • Lejárató kampány zajlik a miskolci kórház ellen
  • Eltávolította a nőgyógyászt rágalmazó cikkét a 168 Óra
  • Ellenzéki lejárató kampány indult a miskolci kórház ellen

E cikkek eredetileg a magyarnemzet.hu-n mind elérhetők voltak, ám most már csak a Google Keresőben lévő, tárolt változataik lelhetők fel, az eredeti címen egy „Nincs találhat!” hibaüzenet jelenik meg.

Az internetről eltávolított cikkek a következő linkekre kattintva olvashatók el jelenleg (de valószínűleg már csak rövid ideig) a Google Keresőn keresztül:

A Sorosjugendezés és a gazemberezés megmaradt

A Magyar Nemzetnél történt mai cikktörlés a témában született a Megállítani a gazembereket című, uszító hangvételűre sikeredett publicisztikát egyébként nem érintette.

Ebben az anyag, ami tehát megmaradt, a miskolci kórházban állítólagosan történtekről beszámoló ellenzéki lapokat (köztük a 24.hu-t, a 444.hu-t ) egy kalap alá vonva „gazembernek” nevezték, valamint Sorosjugendeztek.

Azt írták, meg kell állítani őket, mielőtt kitörne a polgárháború, amit a publicisztika szerzőjének szavai szerint „az ellenzéki lapok szeretnének 2010 óta”.

A mai cikkeltávolítás során egyébként meghagyta a lap A tényfordító átoperált valóság című írását is, melyben a lap kiállt a bírált miskolci orvosigazgató mellett.

Orvosi titkok engedély nélkül a Magyar Nemzetben, az orvosigazgató védelme érdekében

A 168ora.hu-ról tehát töröltek egy cikket, majd a Magyar Nemzetről törölték azt a cikket is, amiben megírták, hogy a 168ora.hu törölte a cikkét, de a Media1 információi szerint a három cikket azért távolította el a Magyar Nemzet a weboldaláról, mivel a személyét ért súlyos vádak miatt Nagy Gábor, a BAZ-megyei (miskolci) kórház orvosigazgatója olyan orvosi titkokat tartalmazó mondatait is tartalmazták a cikkek, melyek sajtóbeli közlésére a megoperált páciens semmiféle engedélyt nem adott sem a Magyar Nemzetnek, sem pedig az orvosnak.

Az orvos sajtóbeli védekezésekor megsérülhetett tehát a beteg orvosi titokhoz fűződő törvényes joga.

Az érintett páciens (akit előzőleg elmondása szerint meddővé tettek a kórházban, és akiről az orvos nyilatkozott a Nemzetben) levélben fordult a minap a Magyar Nemzethez, hogy távolítsák el haladéktalanul a róla közölt érzékeny orvosi adatokat, ő ugyanis kizárólag a 168 Órát hatalmazta fel, hogy az ügyében (vele egyeztetett formában és részletességgel) adatokat közöljön, a történtek feltárása érdekében.

Hiába nyilatkozott a páciens előzőleg a 168 Órának, ott a Magyar Nemzet hatására törölték a cikket

A 168 Óra főszerkesztője, Rózsa Péter a náluk megjelent, az érintett páciens, Adrienn szavait is idéző cikk múlt heti megjelenése után néhány nappal töröltette azt a 168 Óra website-járól, az azt közlő Ágoston Zoltán online rovatvezető pedig közös megegyezéssel távozott a 168ora.hu-tól Rózsa Pétert bírálva, ahogyan a 168ora.hu-n megjelent cikk szerzője, Kun J. Viktória sem dolgozik többé a lapnak. Erről a Media1-nek nyilatkozott tegnap, nem sokkal a Magyar Nemzetben megjelent, a Kun J. Viktória cikkében írottakat álhírnek tituláló írást követően. Kun J. Viktória furcsállotta, hogy Rózsa Péter a kormánypárti napilapban az eddigi kollégáit bírálta, ahelyett, hogy megkérdezte volna előzőleg a szerzőt a bizonyítékokról, ami alapján a cikket készítette. Rózsa Péter azt mondta a Nemzetnek: az újságíró önkényesen élesítette ki a cikket, annak ellenére, hogy a vezetőség nem tartotta sem annak előző változatát, sem pedig annak átdolgozott verzióját közlésre alkalmasnak. Ágoston Zoltán online rovatvezető azonban azt írta a Facebookon, neki (Ágostonnak) igenis joga volt a cikkek élesítéséhez.

Rendőrségi nyomozás folyik a kórházban

Az ügy előzménye, hogy a 168ora.hu-n (a szerző a Media1-nek tett nyilatkozata szerint 1 hónapos kutatómunkát követően) cikk jelent meg arról, hogy a miskolci kórházban egy 26 éves nő állítása szerint meddővé tették oly módon, hogy erről csak 3 évvel később, egy rendőrségi nyomozás aktáiból értesült.  Az orvosigazgató (állítólag) 3 évvel ezelőtt („több forrás szerint”) rasszista megjegyzéseket is téve utasította munkatársait az állítólagosan meddőséggel végződött beavatkozás elvégzésére. A kórházat (állítólag) kereste a 168 Óra szerzője, de nem éltek a nyilatkozattétel lehetőségével, miután azonban a 168ora.hu-n megjelent az írás, az orvosigazgató a Magyar Nemzetnek ezt követően interjút adott, ahol kétségbe vonta a megjelent állítások hitelességét, lejáratásnak nevezte azt, illetve a kórház honlapján is lejáratásnak titulálták a történteket.

Visszautasította a kórház és az orvos azt is, hogy rasszista megjegyzés hagyta el volna a doktor száját. Azt mondta Nagy Gábor, ha gondja lenne a cigányokkal, nem a miskolci kórházban dolgozna. (A páciens egyébként azt nyilatkozta, ő nem roma származású.) Azt is mondta a doktor, nem igaz, hogy a rasszista megjegyzések elhangzottak, valamint állította, hogy a beteget kellőképpen tájékoztatták a beavatkozást megelőzően, és kockázatfeltáró nyilatkozatot is aláírattak vele. Az orvos különböző egyéb orvosi információkat is megosztott a nőről.

Kun J. Viktória, a 168ora.hu-n közölt cikk szerzője tegnap azt mondta a Media1-nek, a Magyar Nemzet és az orvosigazgató adatvédelmi szabályt szeghetett meg azzal, hogy a Magyar Nemzetnek nyilatkozott az operált nő egészségügyi állapotáról. Eljuttatott az újságíró a sajtónak egy levelet is, amiben a páciens azt követelte a Magyar Nemzettől, törölje a lap a szenzitív egészségügyi adatait.

A páciens (Adrienn) levelében egyúttal méltánytalannak és megalázónak nevezte, hogy Rózsa Péter töröltette a róla megjelent írást, azt ugyanis a szerző orvosok megkérdezésével, hosszas utánajárással készítette el.

Kun J. Viktória pedig azt tette hozzá, a cikk közzétételét megelőzően jogászokkal is sor került konzultációra, akik az operációt megelőző állítólagos beleegyező-tényfeltáró nyilatkozatot nem találták megfelelőnek.

Egy eddig a 168 Órának mindig nyilatkozó orvos mostantól bojkottálja a lapot

Az ügy további fejleménye, hogy ma egy másik orvos, dr. Kunetz Zsombor a Facebookon jelezte, hogy nem nyilatkozik többé a 168 Órának, mivel úgy érzi, a lap mostani főszerkesztőjében nem bízhat meg a történtek után. Pedig Kunetz korábban mindig készséggel állt a lap rendelkezésére.

„Most kért tőlem nyilatkozatot a 168 Óra munkatársa. A jelzett sajtóorgánumnak megkeresésükre eddig mindig rendelkezésre álltam. Eddig. A mai napon a ezt a választ adtam az interjú kérésre: Kedves …., nagyon sajnálom, de a 168 óra print és online oldalnak a jövőben addig nem fogok nyilatkozni, ameddig a főszerkesztője Rózsa Péter. Az indokokat rövidesen az oldalamon is meg fogom osztani. Kérem, ne vegye személyesen magára az ügyet, nem Önnel van problémám. Üdvözlettel: dr. Kunetz Zsombor. Az ügy háttere a miskolci kórház körül zajló botrány, amiről ez a cikk született az újságban: „Kivették Adrienn petevezetékét a miskolci kórházban, de ezt csak három évvel később, mástól tudta meg”.  A cikket azóta eltávolították, nem olvasható, az online újságszerkesztőt pedig kirúgták. Eddig azt gondolhatnánk, hogy ez egy belső ügy, de mégsem az. Nem kívánok abba belemenni, hogy a megjelent cikk valójában minden mondata és tényállítása alátámasztható-e, ezt majd valószínűleg a bíróság meg fogja majd tenni. Azonban a cikk levételére a kirúgott online rovatvezető szerint január 20-án került sor. Azután, hogy a magyarnemzet. hu-n megjelent egy fröcsögő rettenet az eredeti cikkel kapcsolatban. Majd Rózsa Péter – a 168 Óra főszerkesztője – a saját újságja helyett a magyarnemzetig szaladt bűnbocsánatért a cikk levétele és az online szerkesztő kirúgása mellett. Ahol ez nyilatkozta: » A főszerkesztő a frissebb értesüléseik mellett a cikk kapcsán támadt jelentős médiavisszhangot és az ügyben folyó több nyomozást jelölte meg annak okaként, hogy átdolgozásáig eltávolították az anyagot a portáljukról.« Rózsa indoklásából végül nem derült ki, hogy véleménye szerint egyáltalán hibázott-e az újságíró és miben. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy ahelyett, hogy Rózsa egy helyreigazítást tett volna közzé a tények ismertetésével – amennyiben történ bármiféle tárgyi tévedés, vagy elírás, bizonyítatlan tényállítás – a cikk eltávolítását választotta. Mindezt úgy, hogy nem tudta, hogy a cikket író újságíró pontosan miben tévedett, hiszen az újságíró állítása szerint meg sem kérdezte őt az ügyről, a betegdokumentációkat, meg betegjogok miatt sem láthatta.  Ebből számomra az következik, hogy Rózsa anélkül, hogy pontosan ismerte volna helyzetet, összefosta a gatyáját a hirtelen kormányoldali roham után, és a cikket levette, az online szerkesztőt pedig kirúgta. És bár Rózsa azt ígérte, hogy az átdolgozásig távolította el a cikket, magát az átdolgozást még a mai napon sem találom. Számomra az egész üzenete, hogy gyáva megalkuvásból következhetett az, hogy a valóságot most sem ismerhetjük meg, így ennek a sajtóorgánumnak addig, amíg Rózsa Péter a főszerkesztője, nem nyilatkozom. Nem látom biztosítva, hogy nyilatkozataim oly módon és úgy jelennének meg, ahogy azok történtek.”

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások