törölt cikkek helye a Magyar Nemzet online-on

Cikkeket távolított el a Magyar Nemzet Online

Három cikkét is eltávolította ma a kormánypárti Magyar Nemzet internetes kiadása, miután kiderült, hogy az úgy hozott nyilvánosságra érzékeny orvosi titkokat, hogy arra nem volt felhatalmazása sem neki, sem a lapnak nyilatkozó Nagy Gábor orvosigazgatónak. Egy orvos eközben úgy döntött, nem nyilatkozik többé a 168 Órának, amíg Rózsa Péter a lap főszerkesztője.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Media1 információi szerint az alábbi című cikkeket mind elérhetetlenné tette a Magyar Nemzet:

  • Lejárató kampány zajlik a miskolci kórház ellen
  • Eltávolította a nőgyógyászt rágalmazó cikkét a 168 Óra
  • Ellenzéki lejárató kampány indult a miskolci kórház ellen

E cikkek eredetileg a magyarnemzet.hu-n mind elérhetők voltak, ám most már csak a Google Keresőben lévő, tárolt változataik lelhetők fel, az eredeti címen egy „Nincs találhat!” hibaüzenet jelenik meg.

Az internetről eltávolított cikkek a következő linkekre kattintva olvashatók el jelenleg (de valószínűleg már csak rövid ideig) a Google Keresőn keresztül:

A Sorosjugendezés és a gazemberezés megmaradt

A Magyar Nemzetnél történt mai cikktörlés a témában született a Megállítani a gazembereket című, uszító hangvételűre sikeredett publicisztikát egyébként nem érintette.

Ebben az anyag, ami tehát megmaradt, a miskolci kórházban állítólagosan történtekről beszámoló ellenzéki lapokat (köztük a 24.hu-t, a 444.hu-t ) egy kalap alá vonva „gazembernek” nevezték, valamint Sorosjugendeztek.

Azt írták, meg kell állítani őket, mielőtt kitörne a polgárháború, amit a publicisztika szerzőjének szavai szerint „az ellenzéki lapok szeretnének 2010 óta”.

A mai cikkeltávolítás során egyébként meghagyta a lap A tényfordító átoperált valóság című írását is, melyben a lap kiállt a bírált miskolci orvosigazgató mellett.

Orvosi titkok engedély nélkül a Magyar Nemzetben, az orvosigazgató védelme érdekében

A 168ora.hu-ról tehát töröltek egy cikket, majd a Magyar Nemzetről törölték azt a cikket is, amiben megírták, hogy a 168ora.hu törölte a cikkét, de a Media1 információi szerint a három cikket azért távolította el a Magyar Nemzet a weboldaláról, mivel a személyét ért súlyos vádak miatt Nagy Gábor, a BAZ-megyei (miskolci) kórház orvosigazgatója olyan orvosi titkokat tartalmazó mondatait is tartalmazták a cikkek, melyek sajtóbeli közlésére a megoperált páciens semmiféle engedélyt nem adott sem a Magyar Nemzetnek, sem pedig az orvosnak.

Az orvos sajtóbeli védekezésekor megsérülhetett tehát a beteg orvosi titokhoz fűződő törvényes joga.

Az érintett páciens (akit előzőleg elmondása szerint meddővé tettek a kórházban, és akiről az orvos nyilatkozott a Nemzetben) levélben fordult a minap a Magyar Nemzethez, hogy távolítsák el haladéktalanul a róla közölt érzékeny orvosi adatokat, ő ugyanis kizárólag a 168 Órát hatalmazta fel, hogy az ügyében (vele egyeztetett formában és részletességgel) adatokat közöljön, a történtek feltárása érdekében.

Hiába nyilatkozott a páciens előzőleg a 168 Órának, ott a Magyar Nemzet hatására törölték a cikket

A 168 Óra főszerkesztője, Rózsa Péter a náluk megjelent, az érintett páciens, Adrienn szavait is idéző cikk múlt heti megjelenése után néhány nappal töröltette azt a 168 Óra website-járól, az azt közlő Ágoston Zoltán online rovatvezető pedig közös megegyezéssel távozott a 168ora.hu-tól Rózsa Pétert bírálva, ahogyan a 168ora.hu-n megjelent cikk szerzője, Kun J. Viktória sem dolgozik többé a lapnak. Erről a Media1-nek nyilatkozott tegnap, nem sokkal a Magyar Nemzetben megjelent, a Kun J. Viktória cikkében írottakat álhírnek tituláló írást követően. Kun J. Viktória furcsállotta, hogy Rózsa Péter a kormánypárti napilapban az eddigi kollégáit bírálta, ahelyett, hogy megkérdezte volna előzőleg a szerzőt a bizonyítékokról, ami alapján a cikket készítette. Rózsa Péter azt mondta a Nemzetnek: az újságíró önkényesen élesítette ki a cikket, annak ellenére, hogy a vezetőség nem tartotta sem annak előző változatát, sem pedig annak átdolgozott verzióját közlésre alkalmasnak. Ágoston Zoltán online rovatvezető azonban azt írta a Facebookon, neki (Ágostonnak) igenis joga volt a cikkek élesítéséhez.

Rendőrségi nyomozás folyik a kórházban

Az ügy előzménye, hogy a 168ora.hu-n (a szerző a Media1-nek tett nyilatkozata szerint 1 hónapos kutatómunkát követően) cikk jelent meg arról, hogy a miskolci kórházban egy 26 éves nő állítása szerint meddővé tették oly módon, hogy erről csak 3 évvel később, egy rendőrségi nyomozás aktáiból értesült.  Az orvosigazgató (állítólag) 3 évvel ezelőtt („több forrás szerint”) rasszista megjegyzéseket is téve utasította munkatársait az állítólagosan meddőséggel végződött beavatkozás elvégzésére. A kórházat (állítólag) kereste a 168 Óra szerzője, de nem éltek a nyilatkozattétel lehetőségével, miután azonban a 168ora.hu-n megjelent az írás, az orvosigazgató a Magyar Nemzetnek ezt követően interjút adott, ahol kétségbe vonta a megjelent állítások hitelességét, lejáratásnak nevezte azt, illetve a kórház honlapján is lejáratásnak titulálták a történteket.

Visszautasította a kórház és az orvos azt is, hogy rasszista megjegyzés hagyta el volna a doktor száját. Azt mondta Nagy Gábor, ha gondja lenne a cigányokkal, nem a miskolci kórházban dolgozna. (A páciens egyébként azt nyilatkozta, ő nem roma származású.) Azt is mondta a doktor, nem igaz, hogy a rasszista megjegyzések elhangzottak, valamint állította, hogy a beteget kellőképpen tájékoztatták a beavatkozást megelőzően, és kockázatfeltáró nyilatkozatot is aláírattak vele. Az orvos különböző egyéb orvosi információkat is megosztott a nőről.

Kun J. Viktória, a 168ora.hu-n közölt cikk szerzője tegnap azt mondta a Media1-nek, a Magyar Nemzet és az orvosigazgató adatvédelmi szabályt szeghetett meg azzal, hogy a Magyar Nemzetnek nyilatkozott az operált nő egészségügyi állapotáról. Eljuttatott az újságíró a sajtónak egy levelet is, amiben a páciens azt követelte a Magyar Nemzettől, törölje a lap a szenzitív egészségügyi adatait.

A páciens (Adrienn) levelében egyúttal méltánytalannak és megalázónak nevezte, hogy Rózsa Péter töröltette a róla megjelent írást, azt ugyanis a szerző orvosok megkérdezésével, hosszas utánajárással készítette el.

Kun J. Viktória pedig azt tette hozzá, a cikk közzétételét megelőzően jogászokkal is sor került konzultációra, akik az operációt megelőző állítólagos beleegyező-tényfeltáró nyilatkozatot nem találták megfelelőnek.

Egy eddig a 168 Órának mindig nyilatkozó orvos mostantól bojkottálja a lapot

Az ügy további fejleménye, hogy ma egy másik orvos, dr. Kunetz Zsombor a Facebookon jelezte, hogy nem nyilatkozik többé a 168 Órának, mivel úgy érzi, a lap mostani főszerkesztőjében nem bízhat meg a történtek után. Pedig Kunetz korábban mindig készséggel állt a lap rendelkezésére.

„Most kért tőlem nyilatkozatot a 168 Óra munkatársa. A jelzett sajtóorgánumnak megkeresésükre eddig mindig rendelkezésre álltam. Eddig. A mai napon a ezt a választ adtam az interjú kérésre: Kedves …., nagyon sajnálom, de a 168 óra print és online oldalnak a jövőben addig nem fogok nyilatkozni, ameddig a főszerkesztője Rózsa Péter. Az indokokat rövidesen az oldalamon is meg fogom osztani. Kérem, ne vegye személyesen magára az ügyet, nem Önnel van problémám. Üdvözlettel: dr. Kunetz Zsombor. Az ügy háttere a miskolci kórház körül zajló botrány, amiről ez a cikk született az újságban: „Kivették Adrienn petevezetékét a miskolci kórházban, de ezt csak három évvel később, mástól tudta meg”.  A cikket azóta eltávolították, nem olvasható, az online újságszerkesztőt pedig kirúgták. Eddig azt gondolhatnánk, hogy ez egy belső ügy, de mégsem az. Nem kívánok abba belemenni, hogy a megjelent cikk valójában minden mondata és tényállítása alátámasztható-e, ezt majd valószínűleg a bíróság meg fogja majd tenni. Azonban a cikk levételére a kirúgott online rovatvezető szerint január 20-án került sor. Azután, hogy a magyarnemzet. hu-n megjelent egy fröcsögő rettenet az eredeti cikkel kapcsolatban. Majd Rózsa Péter – a 168 Óra főszerkesztője – a saját újságja helyett a magyarnemzetig szaladt bűnbocsánatért a cikk levétele és az online szerkesztő kirúgása mellett. Ahol ez nyilatkozta: » A főszerkesztő a frissebb értesüléseik mellett a cikk kapcsán támadt jelentős médiavisszhangot és az ügyben folyó több nyomozást jelölte meg annak okaként, hogy átdolgozásáig eltávolították az anyagot a portáljukról.« Rózsa indoklásából végül nem derült ki, hogy véleménye szerint egyáltalán hibázott-e az újságíró és miben. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy ahelyett, hogy Rózsa egy helyreigazítást tett volna közzé a tények ismertetésével – amennyiben történ bármiféle tárgyi tévedés, vagy elírás, bizonyítatlan tényállítás – a cikk eltávolítását választotta. Mindezt úgy, hogy nem tudta, hogy a cikket író újságíró pontosan miben tévedett, hiszen az újságíró állítása szerint meg sem kérdezte őt az ügyről, a betegdokumentációkat, meg betegjogok miatt sem láthatta.  Ebből számomra az következik, hogy Rózsa anélkül, hogy pontosan ismerte volna helyzetet, összefosta a gatyáját a hirtelen kormányoldali roham után, és a cikket levette, az online szerkesztőt pedig kirúgta. És bár Rózsa azt ígérte, hogy az átdolgozásig távolította el a cikket, magát az átdolgozást még a mai napon sem találom. Számomra az egész üzenete, hogy gyáva megalkuvásból következhetett az, hogy a valóságot most sem ismerhetjük meg, így ennek a sajtóorgánumnak addig, amíg Rózsa Péter a főszerkesztője, nem nyilatkozom. Nem látom biztosítva, hogy nyilatkozataim oly módon és úgy jelennének meg, ahogy azok történtek.”

 

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Megint nagyon csúnyán kikapott az RTL Klub a TV2-től

A nézettségi adatok alapján a múlt héten is folytatódott a főműsoridőben az év többi részében amúgy piacvezető RTL Klub több hete tartó gyengélkedése. A múlt héten mindössze 2 műsorral tudott bekerülni a csatorna a hét legnézettebb tíz tévéműsora közé, heti közönségaránya pedig nagyjából fele akkora volt mint a TV2-é.